Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Duminică

Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Biserica Catolică se află în fața unui eveniment de importanță mondială, ce va avea loc duminică, 27 aprilie 2014, la Roma: canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. Fericitul Ioan Paul al II-lea, cunoscut ca un globetrotter care a făcut 104 călătorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalți papi de dinaintea sa, luate împreună, printre care și în România, în 1999), a contribuit decisiv la căderea „zidului Berlinului” și a „cortinei de fier” a fost pe scaunul Sfântului Petru între 1978 și 2005 și a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea în 1 mai 2011.

Fericitul Ioan al XXIII-lea, cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost papă între 1958 și 1963. A fost beatificat de către  Ioan Paul al II-lea în 2000.
Papa Francisc a fost întrebat cum îi descrie pe papii pe care îi va canoniza în 27 aprilie 2014 și a răspuns: ”Fericitul Ioan al XXIII-lea a fost un pic de preot de țară, un preot care iubește pe fiecare dintre credincioși și știe cum să aibă grijă de ei - el a făcut acest lucru ca episcop și ca nunțiu. A fost sfânt, răbdător, a avut un bun simț al umorului și, mai ales prin convocarea Conciliului Vatican II a fost un om curajos. „Despre Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a spus: „Mă gândesc la el ca la marele misionar al Bisericii pentru că el a fost un om care a vestit Evanghelia pretutindeni”.
La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru din Vatican au strigat: „santo subito” – cerând canonizarea sa. El a fost beatificat în 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste 2.000.000 de pelerini. Pentru evenimentul de duminică, 27 aprilie, s-a anunțat deja posibila cifră de 5.000.000 de credincioși pentru a participa la canonizarea, declararea ca sfinți a celor doi papi.
În cadrul beatificării vorbim despre un act prin care suveranul pontif, în urma unor investigații începute în dieceza aparținătoare și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de „fericit” și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși. Beatificarea, introdusă în Biserica Catolică în vremurile mai recente, poate constitui o etapă a unui eventual proces de canonizare.
Canonizarea este actul prin care papa declară în formă definitivă și solemnă că un creștin catolic se află acum în slava cerească, mijlocește pentru credincioși la Domnul și este propus spre a fi venerat în mod public de întreaga Biserică. A canoniza înseamnă a declara în mod solemn că cineva este sfânt, a-l trece în canonul sfinților, adică în lista oficială a tuturor sfinților din Biserica Catolică universală.
Și Biserica Catolică din România a avut, în ultimul deceniu, bucuria ca suveranii pontifi să accepte ridicarea la cinstea altarelor și numirea lor ca Fericiți pe servii lui Dumnezeu episcop Szilard Bogdanffy (în 2010), episcop Janos Scheffler (în 2011) și pentru monseniorul Vladimir Ghika (în 2013), morți în pușcăriile comuniste. De asemenea, la Congregația pentru Cauzele Sfinților se află în analiză dosarul pentru beatificarea episcopilor martiri greco-catolici din România, care au suferit și și-au dat viața pentru credință în aceleași pușcări comuniste, în timpul prigoanei împotriva Bisericii începută în 1948.
La ceremonia de la Roma vor participa reprezentanți ai diecezelor și eparhiilor romano-catolice și greco-catolice din România, episcopi români, persoane consacrate, grupuri de credincioși, jurnaliști și reprezentanți ai oficialităților statale.
Biroul de presă
Imaginile sunt de la Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea din Vatican, 1 mai, 2011 și aparțin Ramonei Băluțescu.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 26 mai 2020