Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul „ Să știi mai multe, să fii mai bun!” la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Sporirea calității ofertei școlare

Programul „ Să știi mai multe, să fii mai bun!” la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Școala nu poate avea decât două scopuri. Primul e să dăm copilului cunoștințele generale de care, bineînțeles, va avea nevoie să se servească: aceasta este instrucția. Cealaltă e să pregătim copilul de azi pentru omul de mâine, și aceasta este educația. Gaston Berger

În perioada 7-11 aprilie 2014, în învățământul românesc s-a derulat programul „Școala altfel”, în cadrul căruia s-au desfășurat activități  extracurriculare și extrașcolare, interesante, menite să le valorizeze elevilor talentele, preocupările extrașcolare și competențele în domenii cât mai diverse și interesante, cu prezența obligatorie a acestora.
Săptămâna  „Școala altfel” a fost o combinație de școală și de timp petrecut într-un mod plăcut de către elevi, școlarii având astfel un bun prilej de a-și cunoaște mai bine dascălii și de a consolida relația cu aceștia. Fără presiunea unui clopoțel, a tablei, a lecției și mai ales a catalogului, elevii s-au bucurat în unanimitate de săptămâna  „altfel”.
În programul „Școala altfel”, elaborat în colaborare cu elevii, părinții și cadrele didactice din fiecare unitate de învățământ, au fost incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care funcționează la școlile din comuna Rieni: prof. Ilieș Angela, Marge Loredana, Tirla Simona, Pașca Anca, Bogojel Ioana, Cândea Adriana, Pirtea Claudiu, Dudaș Marțian, Mocan Ioan, Nagy-Panda Laura, Jurj Ioana,  Costea Corina, Florincuța Anamaria, Pirtea Laura, Untaru Loredana, Florincuța Corina, Popa Corina, Dobra Adela, Bota Cristina, Terme Marcela, Fășie Mirela, Raț Valentina, Þigan Ramona.
S-au elaborat  proiecte la nivelul grupelor de preșcolari/claselor, al grupurilor de clase sau al unității de învățământ, care au urmărit și au permis realizarea unor obiective educaționale, prin activități care, în programul normal din perioada cursurilor, nu se pot derula.
Proiectele s-au organizat în instituțiile școlare, în parteneriat cu alte unități de învățământ, cu poliția, cu biserica, cu Biblioteca „C-tin Pavel” Beiuș, cu DSP Bihor și cu Asociația Română pentru Reciclare RoRec.
Tipurile de activități care au fost organizate în cadrul programului „Școala altfel” au inclus: activități culturale; activități sportive; activități de educație pentru cetățenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare; activități de educație pentru sănătate și stil de viață sănătos; activități de educație ecologică și de protecție a mediului (inclusiv colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice) ; activități de educație rutieră, PSI, educație pentru reacții corecte în situații de urgență etc. În aceeași săptămână, un grup de elevi din clasele V-VIII coordonați de d-nele prof. Ilieș Angela și Marge Loredana au obținut locul I la Concursul Obiceiuri și tradiții de Paști, organizat la CN „Samuil Vulcan” Beiuș.
Aceste activități au fost organizate sub diferite forme: competiții organizate la nivelul școlii - concursuri pe domenii - literar, sportiv; mese rotunde, dezbateri; activități de voluntariat sau de interes comunitar - Programul Educațional de protecție a mediului „Patrula de reciclare”, Proiectul Național „Viața”; schimburi de experiență; vizite de studii- Programul „Job Shadow Day”; ateliere de lucru - încondeiere de ouă, pictură; excursii tematice - la Grădina Zoologică de la Oradea, la Rezervația cu nuferi de la Băile Felix, la Mănăstirea Sf. Cruci din Oradea; parteneriate educaționale și tematice la nivel de unități de învățământ, activități desfășurate cu sprijinul conducerii unității de învățământ, dna director, Liliana Balint.
Putem spune că, săptămânaȘcoala altfel” a contribuit din plin la sporirea calității ofertei școlare, dat fiind faptul că activitățile au fost variate, toate pe placul copiilor, spațiul de desfășurare a fost, de fiecare dată, altul, unul mai atractiv și mai interesant decât altul, iar pe parcursul desfășurării activităților, accentul nu s-a mai pus pe dobândirea de cunoștințe, pe informații, ci pe atitudini, comportamente, acțiuni care vor contribui, negreșit, la dezvoltarea unor valori morale, etice, estetice, fizice, artistice, care își vor aduce contribuția la formarea unor conduite adecvate și a unor convingeri pe care se va construi personalitatea fiecărui copil.
Ioana Chiorean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Programul „ Să știi mai multe, să fii mai bun!”  la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:20 Ora de vară a Europei de Est