Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a

Sărbătoarea folclorului românesc

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a

Marți, 6 mai 2014, la Beiuș s-a desfășurat o minunată Sărbătoare a Folclorului Românesc. Acestă sărbătoare a fost prilejuită de cea de-a V-a ediție a Festivalului-concurs național Tradiții și obiceiuri populare românești, festival organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, aprobat și inclus de Ministerul Educației Naționale în CAERI 2014, poziția 257.

Acest festival este, înainte de toate, o poveste  presărată cu multă muncă, dăruire, pasiune, dragoste sinceră față de satul românesc și față de oamenii lui minunați. În cei cinci ani de existență, el a adunat, ca într-o imensă ladă de zestre, cântece, dansuri, obiceiuri populare, demonstrând că școala beiușeană a cultivat și cultivă păstrarea vechilor tradiții românești.
Festivalul a reunit ansambluri folclorice din țară și de peste hotare. Au prezentat momente de neuitat: Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Grădinița Nr. 1 Beiuș, Școala Gimnazială Nr.1 Răbăgani, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa-Chișcău, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, „Clubul Copiilor și Elevilor” Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș și Școala Gimnazială Bilingvă din Micherechi-Ungaria.
Programul a început cu parada portului popular care s-a desfășurat de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” până la Primăria Municipiului Beiuș. Spectatorii au trăit clipe de neuitat, urmărindu-i pe talentații elevi care au prezentat dansuri, obiceiuri populare, cântece preluate de la străbunii noștri. Toți au fost încântați de prestanța grupurilor folclorice, de varietatea și autenticitatea momentelor oferite, dar și de autenticitatea costumelor populare. Prezentarea spectacolului a fost făcută de eleva Þăran Teodora din clasa a VIII-a  B.
Din juriu au făcut parte: președinte-etnograf Brânda Nicolae, vicepreședinte prof. Cioloș Adina-Ionela, director la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, prof. Vancu Voichița, inspector la ISJ Bihor, prof. Andru Luminița, delegat ISJ Bihor, dl Mureșan Felician de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, inginer Popa Gabriel, viceprimar al Municipiului Beiuș, prof. Vutan-Mihoc Irina de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș, prof. Rada Daniela și prof. Lazea Remus.
În urma unei competente jurizări, premiile au fost acordate pe secțiuni: soliști vocali, obiceiuri populare, grupuri vocale și dansuri populare.
La secțiunea soliști vocali s-au acordat următoarele premii: Premiul I: Jula Ariana de la Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Jula Anabela-Daiana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Pirtea Darian și Copil Sorana de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș. Premiul II: Sotiuț David de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ștef  Nicoleta de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Cadar Larisa și Jurca Mădălina de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș. Premiul III: Merce Marcela de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, și Goron Larisa de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca. Mențiuni au obținut Seciu Ana și  Bodin Raluca de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Isaiu Andreea și David Daliana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești.
La secțiunea obiceiuri populare: Premiul I: Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Mugurașu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia și Ansamblul Cununița de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Premiul II: Ansamblul Școlii Gimnaziale Nr.1 Răbăgani.
La secțiunea  grup vocal: Premiul I: Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Cununița de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Premiul II:  Ansamblul Izvorașul de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Ansamblul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”  Beiuș,
La secțiunea dansuri populare: Premiul I: Grădinița Nr. 1 Beiuș, Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Ardeleana de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Ansamblul Zestrea Budureșii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Ansamblul Moșuț de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Ansamblul Izvorașul de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Ansamblul Transilvania de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva. Premiul II: Ansamblul Școlii Gimnaziale Nr.1 Răbăgani, Ansamblul Horitorii Chișcăului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa-Chișcău, Ansamblul Crăișorii Șteiului de la „Colegiul Național” Avram Iancu Ștei. Premiul III: Ansamblul Tinere mlădițe de la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel.
Premiul cel mare, Trofeul Concursului a fost câștigat de Ansamblul Școlii Gimnaziale Micherechi din Ungaria, oferit de dna director adjunct Monea Manuela.
Au fost acordate premii prin grija următorilor sponsori: Primăria Municipiului Beiuș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Asociația Părinților de la Școala „Nicolae Popoviciu”. Au ajutat la reușita Festivalului următorii sponsori: dl ing. Ieno Ferko, S.C. Roniru S.R.L.- Ni-Ko Gym Beiuș, S.C. Ciocorom S.R.L. prin dna Eszter Dobbelaere, Boloș Ionuț - Intreprindere Individuală, S.C. Edilul S.A., Textil Machines Technologies S.R.L. prin dna Monica Mortan, S.C. Briso S.R.L., dna Bărcaș Laura, S.C. Mobilux  Design prin dna Sere Nicoleta, dl Balint Ovidiu, dl Claudiu Borza și toate cadrele didactice ale școlii.
Festivalul a fost filmat și difuzat de Național TV Beiuș.
Doamnele profesoare Daniela Rada, Maria Horge, Adina-Ionela Cioloș au fost coordonatorii proiectului, dar reușita Festivalului n-ar fi fost posibilă fără implicarea efectivă a tuturor cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Organizarea ireproșabilă a acestui festival a evidențiat încă o dată cât de importantă este munca în echipă.
Dna director Adina-Ionela Cioloș a mulțumit echipei de proiect, colegilor, cu deosebire doamnei profesor Florina Cloanda pentru implicarea activă în toate etapele proiectului, colaboratorilor, coordonatorilor de formații, juriului, sponsorilor și elevilor, care prin pasiune și dăruire contribuie la păstrarea și transmiterea obiceiurilor strămoșești.
Vă așteptăm cu drag la următoarea ediție, în 2015!
Prof. Horge Maria și Rada Daniela
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 22:48:10 Ora de vară a Europei de Est