Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 2.300 de elevi au participat, joi, la ediția a III-a

Concursul Școlar Județean „Învață Bine”

Peste 2.300 de elevi au participat, joi, la ediția a III-a

Asociația Piticot a organizat joi, 8 mai 2014, Concursul Școlar Județean „Învață Bine”, ediția a III-a.

Concursul s-a adresat elevilor din clasele V–VIII, desfășurandu-se la 8 discipline: Limba și literatura română, Limba engleză, Matematică, Biologie, Istorie, Geografie, Chimie și Fizică. 25 de școli din Bihor au devenit joi centre de examinare. Peste 200 de cadre didactice au fost implicate voluntar în coordonarea concursului, supravegherea elevilor, întocmirea și corectarea lucrărilor. Peste 50 de studenți voluntari ai Universității din Oradea, ai Facultății de Științe Economice, specializările Marketing, Management și ECTS  și de la Facultatea de Științe Socio-Umane s-au asigurat de buna desfășurare a concursului în fiecare centru de examinare. La concurs au participat 2.305 elevi (637 elevi din mediul rural și 1.668 de elevi din mediul urban), aceștia având posibilitatea să susțină concursul la mai multe discipline, înscrierea fiind gratuită. Rezultatele concursului vor fi afișate, luni, 12 mai, pe site-ul http://piticot.org/invatabine/ elevii având posibilitatea să depună contestații până marți. Candidații care au obținut același punctaj și concurează pentru obținerea premiilor vor susține o proba de baraj pe data de 23 mai, urmând ca pe 28 mai să se afișeze rezultatele finale. În data de 6 iunie, va avea loc premierea elevilor câștigători, în total fiind oferite 24 de premii: premiul I – în valoare de 300 de lei, premiul II - în valoare de 200 de lei și premiul III  - în valoare de 100 de lei. Toți elevii participanți vor primi diplome de participare, toate cadrele didactice și studenții voluntari vor primi adeverințe de participare.
De ce acest concurs și cine s-a implicat?
Asociația Piticot a conceput acest concurs cu scopul de a contribui la dezvoltarea spiritului competițional la elevi, de a crește interesul elevilor și profesorilor pentru învățare, implicarea cadrelor didactice în activități de voluntariat, proiecte sociale și umanitare.
Centrele de examinare
Au răspuns afirmativ invitației de a deveni centre de examinare la această ediție 8 școli din județul Bihor:
Școala Gimnazială Nr. 1 Sîntandrei – prof. coordonator dna Hodiș Nicoleta; voluntari: Fitiu Ovidiu și Sandrau Alexandru
Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș – prof. coordonator dna Hora Florentina, voluntari: Tunduc Anca și Koutsari Alexandra
Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta – prof. coordonator Maghiar Eva, voluntari: Fofiu Anamaria și Olaru Adrian
Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului – prof. coordonator Mudura Sorin, voluntar Calamar Vladimir 
Școala Gimnazială Nr. 1 Borod – prof. coordonator Venter Ioana, voluntari: Toia Andrei și Pele Palaghiu Sebastian
Școala Gimnazială „Zelk Zoltan” Valea lui Mihai – prof. coordonator Drugacs Adina, din partea As. Piticot dna președinte al As. Piticot, Catrinar Lavinia
Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei – prof. coordonator Liana Moruț, voluntar Abrudan Romina și asistent manager As. Piticot Morar Anca
Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita – prof. coordonator Blaga Sanda, voluntari: Cioran Denisa și Crisavitchi Cristi
Câteva dintre centrele enumerate au găzduit elevi din următoarele unități de învățământ:
Școala Gimn. Nr. 1 Ceica – prof. coordonator Mihuț Simona
Școala Gimn. Nr. 1 „Avram Iancu” – prof. coordonatori: Petruș Dănceanu Andra, Toma Diaconu Daniel, Gavra Alexandru și Marți Teodora
Școala Gimn. Nr. 1 Aștileu – prof. coordonatori: Fania Maria și Cozac Octavia
Școala Gimn. „Kazinczy Ferenc” Șimian – prof. coordonator Oneț Oana Maria
În Oradea, 17 școli au devenit centre de examinare la actuala ediție:
Lic. T. „A. Lazăr” Oradea – prof. coordonatori: Oprean Iulia Flavia și Halbac Serban, voluntar Gyorgy Lavinia Cristina
Șc. Gimn. „N. Bălcescu” – prof. coordonator Costa Monica, voluntari: Alb Andrada Mirela și Birău Carla
Lic. Teologic Penticostal „Betel” – prof. coordonator Major Gabriela, voluntari: Crăița Antonio, Măruța Alexandru și Pasc Larisa
Șc. Gimn. „Dacia” – prof. coordonator Berce Monica, voluntari: Croitoriu Claudia, Gîrba Corina, Popa Florina și Hulber Ioana
Lic. „Don Orione” – prof. coordonator Oprean Iulia Flavia, voluntari: Bejușca Emilia și Ilea Camelia
C.N. „Mihai Eminescu” – prof. coordonator Tătar Cristina Ramona, voluntar Moț Cristina
Lic. T. German „Friedrich Schiller” – prof. coordonatori Fazecas Judith și Gacsadi Olga, voluntari: Păluț Genoveva și Tanca Alina
Șc. Gimn. Nr. 16 – prof. coordonator Șerfezeu Narcisa, voluntari: Demian Georgiana și Bocioc Claudia
C.N. „Emanuil Gojdu” – prof. coordonator Crăciun Ilie Viorel, voluntar Hirțe Anamaria
C.N. „Iosif Vulcan” – prof. coordonator Mihincău Dana, voluntari: Bodea Simina și Dumiter Andreea
Lic. de Arte – prof. coordonator Cristea Ligia, voluntar Lucuța Gia
Lic. cu Program Sportiv „Bihorul” – prof. coordonator Dulca Flavia, voluntari: Micu Mădălina și Bota Voichița
Șc. Gimn. „Octavian Goga” – prof. coordonator Ropa Roxana, voluntar Rusu Carmen
Șc. Gimn. „Oltea Doamna” – prof. coordonator Tanc Mirela, voluntar Cotuț Maxim Cornelia
Lic.T. „O. Ghibu” – prof. coordonator Chirilă Maria, voluntari: Istrate Loredana și Takacs Cristina
Șc. Gimn. „Avram Iancu” Oradea – prof. coordonator Goina Felicia, voluntari: Dănila Raluca și Ștefancic Andra
Șc. Gimn. Nr. 11 – prof. coordonator Avram Simona, voluntari: Alb Alexandra Ioana și Oșan Gabriela.  
Asociația Piticot aduce mulțumiri tuturor celor implicați, cu atât mai mult sponsorilor fără de care nu s-ar fi putut realiza acest concurs: Public Euroconsulting, Top Casa, Professional Advertising & Events, Asociația „Seriozitate Omenie Sinceritate”, Overseas Travel, Dragonstar Curier, Elit Mezeluri, Clever Children, Prietenii Veseliei, Bene International, Kings Land Country Club.
Denisa Hora,director Asociația Piticot
Imagini din centrul de examinare de la C.N. „I. Vulcan”
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Peste 2.300 de elevi au participat, joi, la ediția a III-a. 

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 07:30:47 Ora de vară a Europei de Est