Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Elevii orădeni au sărbătorit unitatea și diversitatea Europei

Și în acest an,

Elevii orădeni au sărbătorit unitatea și diversitatea Europei

Vineri, 9 mai 2014, de Ziua Europei, elevii orădeni au sărbătorit unitatea și diversitatea Europei, ca și anul trecut, promovând Oradea printr-un eveniment unic în România, inițiat, în 2013, de dna deputat Florica Cherecheș.

„Oradea – centrul Europei pentru o zi”
La derularea evenimentului intitulat „Oradea – centrul Europei pentru o zi”, au colaborat: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Oradea, Teatrul de Stat „Regina Maria” și Filarmonica de Stat, în parteneriat cu școlile orădene (în principal elevi gimnaziști, dar și primari și liceeni, în câteva cazuri).
Manifestarea s-a desfășurat în centrul orașului, pe strada Republicii (zona pietonală), în vecinătatea Lic.T. „Ady Endre”, unde a fost amplasată scena pentru momentele artistice. Evenimentul a fost deschis de defilarea steagurilor statelor UE, pe acordurile Imnului UE, interpretat de Corul Filarmonicii de Stat Oradea și orchestra Liceului de Arte din Oradea.
Echipajele școlilor care au întruchipat statele Uniunii Europene s-au întrecut în a-și amenaja cele mai reușite standuri pentru a promova cât mai exact și sugestiv imaginea statului respectiv prin drapel și alte simboluri naționale, prin postere, albume, articole și produse, inclusiv produse culinare tradiționale...
„Acest eveniment își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a faptului că suntem cetățeni europeni, fiecare cu specificul lui, la promovarea activităților instituțiilor de educație și cultură într-un spațiu neconvențional și la experimentarea și dezvoltarea unui parteneriat special între instituțiile implicate. Dorim de asemenea ca el să devină o tradiție în Oradea, promovându-ne astfel orașul într-un mod inedit”.
Am citat-o pe dna Florica Cherecheș, cea care se face „vinovată” de inițierea întâmplărilor din 9 mai 2013 și 2014.
Vizitând standul Franței, am fost întâmpinați de mușchetarii dnei profesor Florica Torjoc (din a IV-a B) și de directorul adjunct al Școlii Gimn. Nr. 16, Smaranda Burcă; Germania a fost reprezentată de Lic.T.German „Fr.Schiller”, în frunte cu dna director Adriana Bunea, prof. Fazekas Judith și bibliotecar Simona Șaitoș, elevi din a VI-a, a VII-a și a X-a. Elevii din a VIII-a C de la Șc. Gimn. „I. Slavici”, însoțiți de prof. Matei Gabriela și Mălan Katalin au amenajat standul Irlandei. Italia și Vaticanul au fost reprezentate în chip special și impresionant de liceele Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, prin părintele Adrian Podar și echipajul claselor V-VIII și XI, și de „Don Orione”, care ne-a surprins și de această dată cu gărzile impecabile și participarea masivă a elevilor vizitatori din liceu și a conducerii școlii: manager Peter Miheller, director Alexandru Stoica, părintele Mihai și părintele Florian. Prof. Costea Monica și a VIII-a B de la Șc. Gimn. „N. Bălcescu” au amenajat standul Letoniei. Sportivii de la LPS „Bihorul” au „votat” cu Suedia, fiind reprezentați de prof. Rodica Ardelean, Crișan Anca, Lavinia Ursuțiu, dl director adjunct Bocoi Roland și elevii claselor a VII-a A și a VIII-a B. Veritabilii spanioli din a VI-a B de la CN „Iosif Vulcan”, îndrumați de prof. Dorina Pușcaș și Paula Dumea, nu puteau să nu reprezinte Spania. Cu Marele Ducat de Luxemburg au „votat” elevii din a VII-a A, de la Șc. Gimn. „D. Cantemir”, coordonați de prof. Diana Popa și doamna director, prof. dr. Viorica Popa. Standul Maltei a fost amenajat de elevii din a VI-a B de la Lic.T.„L. Blaga”, coordonați de prof. Ioana Temple, Sânziana Neșiu, Lorincz Ana și Codruța Manea. Dacă bine rețin, Marea Britanie a încăput și în acest an pe mâinile elevilor de Lic.T.B. „Emanuel”, îndrumați de prof. Ramona Iștoc, Vede Tabita și dl director Iosif Curta. Gojdiștii au fost alături de mai vechii lor prieteni și parteneri de proiect din Olanda. Standul olandez al celor de la CN „Emanuil Gojdu” a fost amenajat de elevi din a VI-a C și a VIII-a B și onorat de dna director Liana Bako, consilierul educativ, prof. Gelu Serea, Costa Florica și Delia Vulpe. Polonia a fost reprezentată de elevii din a VIII-a D, de la Șc. Gimn. „Oltea Doamna”, coordonați de dna director adj. prof. dr. Liliana Bocoi și Eva Laza. A VII-a A și a XII-a B de la CN „Mihai Eminescu” au amenajat standul Slovaciei, sub coordonarea doamnelor prof. Cristina Marian și Daniela Duma, cu sprijinul Consulatului onorific al Slovaciei de la Salonta, consulul Miroslav Iabloncsik. Cu Slovenia a „votat” Șc. Gimn. „Av. Iancu”, în frunte cu directorii școlii, prof. dr. Bârlădeanu Gheorghina și directorul adj. Cosmin Velimirovici, Goina Felicia, Claudia Șpan, Lorena Barna și Stelieana Cârciumaru și elevii din a VIII-a și a IV-a C și a II-a D. La standul Cehiei ne-am revăzut cu elevii din a VI-a și a VIII-a C de la Șc. Gimn. „Dacia”, însoțiți de consilierul educativ, prof. Diana Simina, Ioana Mureșan, Valentina Matei, Carmen Băican și Monica Urian. De imaginea și prezentarea Bulgariei s-au ocupat lăzăriștii din a VI-a, împreună cu dna prof. Mihaela Băguț. România a fost reprezentată de elevii din a VI-a A și B și a VIII-a A de la Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, îndrumați de prof. Florin Alin Oros și Lavinia Scriminți. Fără a fi ajuns pe la toate standurile și la scena artiștilor, am poposit, totuși, și pe la standul Uniunii Europene, amenajat de elevii din a VII-a A și B, a V-a B și clasa I A de la Șc. Gimn. „Octavian Goga”, coordonați de prof. Liana Petruța și Violeta Jăhăleanu.
„Evenimentul care a reunit toate școlile a realizat un adevărat centru de documentare pentru vizitatori. Ne-am bucura să participăm și la alte activități la care să fie implicate toate școlile”, a apreciat dna prof. Liana Petruța.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (53 de poze), accesați Galeria foto: Elevii orădeni au sărbătorit unitatea și diversitatea Europei.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 08:03:02 Ora de vară a Europei de Est