Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Elevi din Sîntandrei, invitați la Ziua Comunității Evreiești din Huedin

Miercuri, 7 mai

Elevi din Sîntandrei, invitați la Ziua Comunității Evreiești din Huedin

Miercuri, 7 mai 2014, Școala Gimnazială Nr.1 Sîntandrei, Bihor a fost invitată la un eveniment extrem de important în Huedin, județul Cluj.

În urmă cu un an, Bihon.ro ne-a publicat un articol despre activitatea care am realizat-o în școala noastră, cu ocazia zilei de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Acest articol a fost descoperit în luna februarie de către organizatorii evenimentului la care am fost invitați să luăm parte în data de 7 mai, anul curent. 
Articolul conținea un material video, realizat în memoria victimelor Holocaustului, considerat extrem de sugestiv pentru organizatorii evenimentului: Ziua Comunității Evreiești din Huedin, fapt care i-a determinat să ne invite pentru a oferi lumii prezente acolo, live, același dans tematic.
Pentru prima dată, în orașul Huedin s-a sărbătorit Ziua Comunității Evreiești. Evenimentul este de o importanță și raritate deosebite printre toate cele 38 de comunități evreiești din România, deși numărul evreilor din Huedin este mic, după cum a precizat și Felix Koppelman, președintele Comunității evreiești din Oradea, cea mai mare din țară.
Concomitent, organizatorii de la Asociația „Anima Templi” și-au propus să comemoreze și cei 70 de ani trecuți de la exterminarea comunității evreiești din Huedin de către trupele horthyste, autoare a unor atrocități de nedescris la adresa evreilor din Ardealul de Nord, cedat Ungariei prin Diktatul de la Viena. Atunci, 1.200 de evrei din Huedin au fost duși în ghetoul din Cluj-Napoca, transportați în lagărele naziste, alături de alți 18.000 de evrei clujeni, de unde nu s-au mai întors acasă.
Evenimentul a debutat prin dezvenirea unei plăci comemorative.
Cu începere de la ora 14,00, Casa de Cultură a orașului a găzduit un simpozion pe tema Holocaustului evreiesc din Huedin, al cărui amfitrion a fost Thea Haimovitz – de la Radio Shalom, moment care a cuprins și proiectarea filmului „Holocaustul uitat”, lansarea cărții „Memento. Memorialul evreilor din Huedin” – autor Marius Farkas, dansul tematic al elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sîntandrei (județul Bihor), reprezentată la eveniment de dna director, prof. Duma Elena și de coordonatorul grupului de elevi, prof. Mezea Andrada, precum și un concert al formației Mazel Tov, cu o interpretare a dragostei și speranței pentru pace.
Președintele Comunității evreiești din Oradea, Felix Koppelman, s-a declarat impresionat de acțiunea organizată la Huedin, mai ales în condițiile în care aici trăiește o comunitate mică de evrei. „Trebuie să ne amintim, tot acum, și de memoria celor care nu au fost evrei, dar și-au sacrificat viața sau și-au pus-o în pericol pentru a salva evrei. Oameni din aceștia întâlnim la tot pasul, în fieare oraș, în fiecare sat. Poate din modestia lor nu vin să se laude cu acest lucru, iar din neștiința istoricilor poate nu îi cunoaștem, dar când comemorăm Holocaustul trebuie neapărat să subliniem, să ne amintim să le mulțumim celora care au acționat altcumva decât cei care s-au gândit doar cum să-i distrugă pe evrei. Mulți evrei își aduc astăzi aminte și îi caută pe acești oameni, să le mulțumească. Însuși statul Israel a înființat în cadrul muzeului Yad Vashem un departament pentru a depista aceste
 segmente de oameni de mare omenie ca să fie cunoscuți de lume și să fie la loc de mare cinste în Israel”, a adăugat Felix Koppelman.
Ministrul Aurelia Cristea,  care s-a întors în cadrul comunității din care a provenit, a subliniat că din cauza intoleranței oamenilor s-a petrecut Holocaustul care le-au adus suferințe enorme evreilor și că exercițiile de memorie ne ajută să nu mai repetăm greșelile trecutului: „Nu putem și nu trebuie să privim cu ignoranță istoria, ea ne antrenează să înțelegem că totul se poate repeta, că oamenii sunt aproape condamnați să facă în timp aceleași greșeli.
Bridget Schvartz, nepoata unuia dintre supraviețuitorii Holocaustului, a revizitat recent lagărul de la Auschwitz, locul unde 16.000 de evrei au fost exterminați zilnic de către naziști. Prezentă la evenimentul de la Huedin, ea a rememorat o parte din evenimentele care au avut loc în urmă cu 70 de ani.
„Vagoanele de vite în care au fost îmbarcați evrei din Huedin ajung la destinația lor finală: rampa de la Auschwitz. Selecția între cei destinați vieții și morții a început imediat (…) Toți cei din Huedin destinați crematoriului sunt eliminați într-o singură gazare, astfel că cea mai mare parte a comunității evreiești din Huedin a încetat să existe în câteva minute”, a spus Bridget.
După acest discurs au urcat pe scenă elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sîntandrei.
Cei din sală au început să plângă și să suspine în momentul în care copiii prezentau dansul tematic pregătit împreună cu dna profesoară Andrada Mezea.
Acest eveniment a fost transmis în direct la TVR Cluj, care au fost extrem de încântați de copiii școlii noastre.
Aici aveți link-ul youtub www.youtube.com/watch?v=4qbfuYhyWfw
unde este postată filmarea dansului tematic interpretat de elevii școlii noastre. În presa locală de Cluj mai apar articole pe aceasta temă.
Prof. Andrada Mezea
Astăzi, joi, 15 mai, de la ora 18.30 și în reluare, de la ora 21.00, pe TVR2, îi veți putea vedea pe copiii din Sîntandrei prezentând dansul lor tematic la Huedin.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi din Sîntandrei, invitați la Ziua Comunității Evreiești din Huedin.

Trimite email
marți, 19 martie 2024, 07:40:11 Ora standard a Europei de Est