Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul școlilor profesionale 2014 - oferta educațională

Joi, la Era Shopping Park

Târgul școlilor profesionale 2014 - oferta educațională

Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Eurobusiness Parc Oradea și Primăria Municipiului Oradea au organizat joi, 15 mai 2014, la Era Shopping Park, cea de-a doua ediție a Târgului școlilor profesionale.

La eveniment au participat 10 colegii și licee orădene: colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, Constantin Brâncuși”, „Andrei Șaguna” și „Transilvania”; Liceul „Don Orione”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, liceele tehnologice „Ioan Bococi” și „George Barițiu”, precum și Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”.
Față-n față cu standurile celor 10 unități de învățământ și-au amenajat standurile nouă agenți economici: Plastor, Sinteza, Comodi, Bihore, Connect Group (Connectronics), Faist Mekatronic, Celestica, Plexus, și Comau.
Printre viitorii absolvenți de gimnaziu care au trecut pragul târgului i-am reperat pe elevii din Sînmartin și Sîntandrei, elevi din clasa a VIII-a A de la Sînmartin, însoțiți de dna prof. Florica Moldovan și elevi din clasele a VIII-a A și B din Sîntandrei, însoțiți de prof. Tatiana Cozac și Gelu Pinter, consilierul educativ.
Pe standurile unităților școlare au fost expuse produse realizate de elevi, pliante, cataloage, albume, premii, diplome și trofee, toate dorind să ofere o cât mai completă carte de vizită a școlii, iar reprezentanții școlilor, atât elevii, cât și profesorii au oferit informații în plus, precum și unele demonstrații, menite să atragă și să impresioneze vizitatorii și posibilii candidați.
Oferta educațională a celor 10 școli participante
CT „Mihai Viteazul”: 6 clase la forma de zi, filieră tehnologică: tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în administrație, tehnician în activități economice, tehnician în turism, coafor-stilist și tehnician analize produse alimentare (câte o clasă de 28 de locuri la fiecare calificare); 4 clase la școala profesională (pentru absolvenții de clasa a VIII-a): bucătar (lb. română); bucătar (lb. maghiară); ospătar (chelner) – vânzător în unități de alimentație publică; mecanic auto (câte 28 de locuri); 4 clase la școala profesională (doar pentru absolvenții clasei a IX-a liceu): bucătar; coafor-frizer-manichiurist-pedichiurist; ospătar (chelner) - vânzător în unități de alimentație publică; mecanic auto.
CT „Traian Vuia”: 4 clase la liceu curs de zi (tehnician de telecomunicații, tehnician în instalații electrice, tehnician în turism, tehnician mecatronist); 2 clase (28 locuri) la școala profesională (cls. IX): electrician exploatare joasă tensiune; operator la mașini cu comandă numerică; precum și 2 jumătăți de clasă (câte 14 locuri): electronist aparate și echipamente; electronist rețele de telecomunicații; 4 jumătăți de clasă (14 loc.) la școala profesională (cls. X): electronist aparate și echipamente; electrician exploatare joasă tensiune; operator la mașini cu comandă numerică; mecanic auto; liceu seral (cls.IX), 2 clase: tehnician în activități economice; tehnician în administrație; liceu seral (cls. XII) – semestrul II: 4 clase: tehnician electrotehnist; tehnician eletronist; tehnician transporturi; tehnician în hotelărie; liceu cu frecvență redusă cls. IX: 2 clase mate-info; 3 clase de școală postliceală: tehnician infrastructură rețele de telecomunicații; organizator de conferințe, congrese, târguri și expoziții; tehnician operator mașini cu comandă numerică.
CT „Constantin Brâncuși”: 3 clase (cu 28 de locuri) înv. liceal, cls. IX, curs de zi: tehnician mecatronist; tehnician electrician electronist auto; tehnician în activități de poștă; înv. profesional de stat cu durata de 3 ani, cls. IX, școală profesională curs de zi: 4 jumătăți de clasă (cu câte 14 locuri fiecare): zidar-pietrar-tencuitor; zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar; confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice; electromecanic utilaje și instalații industriale.
La târg l-am cunoscut pe olimpicul național de nota 10 al colegiului, elevul David Olaru din a XI-a A.
CT „Andrei Șaguna”: 2 clase (de câte 28 de locuri) la liceu curs de zi, filiera tehnologică, profil servicii: turism și alimentație publică (lb. română); estetica și igiena corpului omenesc (lb. maghiară); 4 clase de școală profesională cls. IX (28 de locuri fiecare): prelucrarea lemnului; sculer matrițer (lb. română); mecanic auto; electrician exploatare joasă tensiune (lb. maghiară); 2 clase (de câte 28 de locuri fiecare) cls. a X-a cu calificare de nivel II: bucătar-ospătar; sculer-matrițer; 5 clase (28 locuri fiecare) la liceu curs seral, 2 la cls. a IX-a: turism și alimentație publică (lb. română); estetica și igiena corpului omenesc (lb. maghiară); 3 la cls. a XII-a: tehnician mecanic pentru întreținere și reparații; tehnician în industria textilă; organizator banqueting.
CT „Transilvania”: liceu, clasa a IX-a zi, profil servicii: 2 jumătăți de clasă (câte 14 locuri): tehnician în turism; tehnician în gastronomie; și 1 clasă (cu 28 de locuri) coafor stilist; înv. profesional cu frecvență (zi), la clasa a IX-a (durată 3 ani): 1 clasă cu 28 de locuri: frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist; 2 jumătăți de clasă (câte14 locuri): ospătar (chelner) – vânzător în unități de alimentație publică; lucrător hotelier; 1 clasă cu 28 de locuri de mecanic auto; 1 clasă la liceu cls. a IX-a frecvență redusă, profil uman, specializarea științe sociale.
Liceul „Don Orione- grădiniță, ciclu: primar, gimnazial și liceal.
Profil real – 25 de locuri, biologie-chimie (opțional intensiv engleză); profil tehnic – 25 de locuri, tehnician mecatronist.
Colegiul Economic „P. Cosma”: pregătire în domeniul economic – 5 clase; domeniul administrativ – 1 clasă; comerț  - 1 clasă; turism și alimentație publică – 2 clase. Cei 4 ani de studiu îți dezvoltă competențe necesare pentru: tehnician în activități economice, tehnician în administrație, tehnician în activități de comerț, tehnician în turism, tehnician în gastronomie.
Liceul Tehnologic „Ioan Bococi”:  1 clasă cu 28 de locuri (clasa a IX-a) înv. de masă – zi, bucătar; 1 clasă (cls. IX) înv. de masă – seral, tehnician în gastronomie; cls. IX, înv. special – zi: 12 locuri – bucătar, 24 locuri – frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, 12 locuri – horticultor; gimnazial special – zi, clasa a V-a – 12 locuri; la structura din Salonta: 12 locuri la înv. primar special, clasa pregătitoare; la structura din Tinca: 8 locuri la gimnaziu special, clasa a VIII-a.
Liceul Tehnologic „George Barițiu”: clasa a IX-a înv. special, bucătar – 12 locuri; lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic – 12 locuri; tâmplar universal - 12 locuri, zidar-pietrar-tencuitor – 12 locuri; clasa a IX-a, înv. profesional de 3 ani: bucătar – 28 de locuri; cls. XI, înv. seral, rută directă: tehnician instalator pentru construcții – 28 de locuri.
Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”: filiera tehnologică –  tehnician în activități economice; filiera teoretică – mate-info; filiera vocațională – profil teologic.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul școlilor profesionale 2014 - oferta educațională.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:28:53 Ora de vară a Europei de Est