Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Colegiul Tehnic „Șaguna” a dobândit statutului de Școală europeană

Un succes răsunător

Colegiul Tehnic „Șaguna” a dobândit statutului de Școală europeană

Sub auspiciile noii conduceri a colegiului, formată dintr-o echipă de profesori tineri și ambițioși, prof. ec. dr. Răzvan Vonea – director și prof. Ildiko Biro – director adjunct, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea devine primul colegiu tehnic care dobândește titlul de ȘCOALĂ EUROPEANĂ, 2014-2017.

Dedicat a fi păstrător al patrimoniului învățământului profesional, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” reprezintă simțul tradiției, puterea continuității și instinctul identității a ceea ce înseamnă învățământ profesional și tehnic în Oradea.
Memoria acestei școli, reflectată și în monografia școlii 1959-2014, este pentru elevii colegiului nostru, pentru absolvenții acestui liceu, dar și pentru absolvenții claselor a VIII-a care se vor îndrepta către Șaguna, o dovadă de respect și identitate culturală în rândul școlilor bihorene. Totul a început din istorie, din anul 1959, când colegiul a funcționat ca și Centrul Școlar Oradea. Prin unificarea a 44 de școli profesionale de meserii s-a creat Centrul Școlar Oradea, începând cu 1 septembrie 1959. Această nouă instituție de învățământ profesional și tehnic a funcționat fără întrerupere până în zilele noastre, fiind supusă de-a lungul timpului la numeroase transformări sau reorganizări, purtând și alte denumiri până la cea actuală de Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”.
Partea cea mai bună a ceea ce suntem noi ca școală este legată de istorie, de tradiția acestei școli și rezultatele notabile de-a lungul timpului.
Orice aducere aminte a celor 55 de ani de existență este pentru corpul profesoral, elevi și părinți deopotrivă, o sursă de mândrie. Surprinderea unor aspecte relevante, școlare și extrașcolare, din traseul existențial al acestui liceu conferă orădenilor un amestec de melancolie, gratitudine și respect față de cei ce au format și consolidat imaginea acestui liceu.
Convingerea conducerii colegiului este că atât profesorii de azi, cât și absolvenții acestei școli, nu pot fi decât melancolici atunci când se uită în jur și compară Colegiul Tehnic A. Șaguna de azi cu cel de odinioară; o melancolie menită să nu ne descurajeze, ci să ne motiveze în a nu ne da bătuți. Și iată că eforturile conjugate ale conducerii colegiului, corpului profesoral și elevilor noștri au condus înspre obținerea unui titlu cu o mare putere de convingere pentru ceea ce reprezintă Colegiul Șaguna: statutul de ȘCOALĂ EUROPEANĂ, pentru o perioadă de 3 ani.
Competiția ȘCOALĂ EUROPEANĂ este organizată anual de MEN, având la bază o metodologie proprie de concurs. În acest an și-au depus candidaturile 117 unități școlare, din care 65 au fost declarate câștigătoare. Festivitatea de premiere și de înmânare a certificatului Școală europeană, va avea loc marți, 20 mai 2014, la Palatul Victoria în București.
Câștigarea unei astfel de competiții naționale care să prezinte publicului bihorean un inventar deloc exhaustiv al realizărilor școlii șaguniste, se datorează, în premieră, bogatei activități școlare și extrașcolare care s-au desfășurat. Este lăudabilă și militantă o asemenea realizare la ceas aniversar deoarece statuează pentru prima oară un moment marcant în istoria devenirii acestui colegiu tehnic: 55 de ani de existență și continuare a unei tradiții – învățământul preuniversitar profesional și tehnic bihorean.
Statutul colegiului de Școală europeană este, de fapt, și o invitație făcută în special absolvenților claselor a VIII-a de a descifra cât mai bine familia Colegiului Șaguna și de a se înscrie cu încredere la această școală. Acest nou statut al colegiului va constitui un reper, un punct de pornire înspre sporirea rezultatelor noastre în continuare și deschiderea acestui liceu înspre europenizare, modernizare și adaptarea lui spre nevoile pieței muncii locale și europene. Această titulatură va răspândi în sânul elevilor, părinților și dascălilor, convingerea că munca, perseverența și ambiția sunt cele în stare să dea unei școli tradiție și performanță.
Elevii Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” au o serie de facilități educaționale, precum: bursa profesională de 200 lei / lună, burse private din partea agenților economici din Parcul Industrial Oradea de 200 lei/lună, posibilitatea de a face stagiile de practică în străinătate prin proiecte europene, școala de șoferi, cea mai bună dotare a atelierelor și laboratoarelor de specialitate, modernizare efectuată prin proiect european Regio, posibilitatea obținerii bursei Andrei Șaguna pentru elevii care dovedesc interes și preocupare pentru învățarea unei meserii.
Nu puține au fost proiectele europene în care colegiul Șaguna a fost implicat: Comenius multilateral Europe on a plate, Comenius multilateral Active, Comenius multilateral Different languages in different countries, proiecte de cooperare transfrontalieră România-Ungaria pe teme de învățământ profesional și tehnic, proiect Regio de reabilitate și modernizare a atelierelor și laboratoarelor, Vizite de studiu în Malta, Portugalia, vizite pregătitoare în Polonia, cursuri de formare continuă Comenius ale profesorilor colegiului. Toate acestea sporesc capacitatea colegiului de a se alinia unui învățământ european și vin în sprijinul elevilor de a comunica și elimina barierele cunoașterii între țările UE.
 „Aș vrea să transmit onoarea și felicitările mele întregului colectiv de cadre didactice ale școlii, cu ocazia acestei reușite de a obține certificatul Școală europeană 2014-2017. Dorim să înscriem numele tuturor în cartea de onoare a școlii. Apreciez din inimă că ați muncit cu osârdie și v-ați dăruit cu mult har cu ocazia fiecărei ore și care, asemeni, dlui Trandafir, v-ați călăuzit elevii cu tact, știință, integritate și minte strălucitoare. Alese mulțumiri echipei care a muncit la întocmirea dosarului de candidatură: doamnelor prof. Teușdea Alexandrian, Chișiu Ramona, Holhoș Felicia și Malița Silvia, dar și promotorului proiectelor europene, dna prof. Anca Florentina Curpaș.”, spune directorul colegiului, prof. ec. dr. Răzvan Vonea.
Atât conducerea colegiului cât și cadrele didactice invită cu drag absolvenții claselor a VIII-a să se înscrie în săptămâna 26 – 30 mai 2014, la clasele noastre de învățământ profesional, beneficiind atât de bursa de stat 200 lei, cât și de o bursă privată de încă 200 lei în fiecare lună a anului școlar. (A.T.)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 07:12:34 Ora de vară a Europei de Est