Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Patimile și Învierea Domnului”

Premierea câștigătorilor concursului de desene și icoane

„Patimile și Învierea Domnului”

Etapa județeană a concursului de desene și icoane „Patimile și Învierea Domnului” s-a finalizat, ieri (marți, 22 aprilie 2008), la sala festivă a Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, cu premierea câștigătorilor.

La ediția din acest an, s-au primit peste 150 de lucrări, după cum aveam să aflăm de la prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate, organizatorul concursului. Cele mai reușite desene și icoane au fost expuse în sala festivă a palatului.
De remarcat este faptul că an de an numărul participanților crește, în condițiile în care și ștacheta calității este în creștere. În atari condiții, și organizatorii au fost încântați să mărească numărul premiilor.
„Prin icoane v-ați arătat credința și evlavia”
Consilierul Radu Rus, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Bihorului a felicitat câștigătorii etapei județene, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Preafinției sale Sofonie Drincec, episcopul ortodox al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Bihorului, iar alături de inspectorul Florin Negruțiu a înmânat diplome câștigătorilor.
Cântece, versuri și scenete
Evenimentul a fost prefațat de micii artiști de la școlile gimnaziale „Dacia” și „Oltea Doamna” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Pentru început, eleva Mădălina Naghiu (în calitate de prezentator) a invitat în scenă grupul vocal al Școlii „Dacia”, dirijat de prof. Irinel Băjenaru. Au urmat recitatorii Maria Ungur, Alina Moza, Alex Popa și Tudor Perneș (toți elevi ai Școlii „Dacia”). Elevii învățătoarei  Costruț Florica și prof. de religie Laura Baidoc, de la „Oltea Doamna” au prezentat o reușită dramatizare a poeziei „La Paști”, de George Topârceanu, iar elevi din clasele a V-a E și a VI-a A, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, îndrumați de prof. Rodica Marian, ne-au prezentat în cadrul unei scenete virtuțile creștine.
Cele 46 de premii acordate la actuala ediție
La secțiunea de desene, s-au acordat 16 premii, după cum urmează: patru premii I - unui copil (nu i s-a dat numele), de la Grădinița nr. 28 din Oradea, Manuil Alexandra (de la Școala nr. 16 din Oradea), Lascu Cristina (Lic. de Artă) și Paul Florina (Lic. T. „O. Ghibu”); patru premii II – Avram Laurențiu (Grădinița nr. 51), Iftime Alexandra (Șc. „O. Doamna”), Ungur Bianca (Șc. nr. 16) și Beldean Cristina (C.T. „M. Viteazul”); patru premii III – Ilisie George (Centrul Școlar de Educație Incluzivă Senzorială din Oradea), Mușet Paula (Șc. „M. Pompiliu” din Ștei), Tău Melania (Șc. nr. 16) și Lyargy Cristina (C.N. „Avram Iancu” din Ștei); patru mențiuni – Ember Roxana (Grădinița cu Program Normal din  Șuncuiuș), Groza Darius (Grădinița P.N. din Ștei), Poleac Diana (Lic. T. „O. Ghibu”) și Hava Diana (Șc. „Dacia”).
La secțiunea de icoane, s-au acordat 21 de premii și mențiuni: șase premii I – Toma Maria (Grădinița nr. 51), Agafița Sergilia (Șc. „N. Popoviciu” Beiuș), Hampel Florin (C.S.E.I. nr. 1 Oradea), Blaj Simona (Șc. nr. 16), Gavra Georgiana (Gr. Șc. „Unirea” Ștei) și Ștefan Ioana (Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea); cinci premii II – Nae Georgiana (Gr. nr. 53), Mihoc Sorina (Șc. „N. Popoviciu” Beiuș), Dărăban Andreea (Șc. nr. 16), Lucaciu Adasina (C.T. „M. Viteazul”) și Musca Paula (Lic.de Artă); șapte premii III – Crăciun Diana (Gr. nr. 53), Lup Marius (Șc. cu clasele I-IV Bucium), Ciuhandu Florentina (Șc. cu clasele I-VIII Roșia), Popa Larisa (Șc. cu clasele I-VIII Meziad), Meianu Cosmin (Lic. T. „O. Ghibu”), Csompo Edina (Lic. de Artă) și Murg Ionuț (Palatul C.E.); trei mențiuni – Avram Laurențiu (Gr. nr. 51), Ban Florin (Gr. nr. 53) și Gan Darina (Lic. T. „Onisifor Ghibu).
Organizatorii au mai acordat nouă premii speciale: Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Clubului Copiilor și Elevilor Salonta, Școlii cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu” Beiuș, Școlii cu clasele I-VIII „G. Coșbuc”, Lic. T. „O. Ghibu”, S.A.M. „I. Bococi”, C.S.E.I. nr. 3 Oradea, Grădinița P.N. Ștei și C.T. „Dimitrie Leonida” Oradea.  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Patimile și Învierea Domnului”.

Trimite email
sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:26:47 Ora standard a Europei de Est