Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința Națională a Studentului de la Psihologie: „Psihologia contemporană între paradigme și provocări”

Luni, a debutat

Conferința Națională a Studentului de la Psihologie: „Psihologia contemporană între paradigme și provocări”

Luni, 26 mai 2014, a debutat la Departamentul de Psihologie al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, Conferința Națională a Studentului de la Psihologie: „Psihologia contemporană între paradigme și provocări”, manifestare care se va desfășura în perioada 26-31 mai.

Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, este organizat în cadrul Săptămânii Științifice a Universității din Oradea și este coordonat de prof. univ. dr. Elena Bonchiș director al Departamentului de Psihologie din cadrul Universității din Oradea și lect. univ. dr. Daniela Roman, membru al Departamentului de Psihologie, Universitatea din Oradea.
Parteneri în organizarea manifestării științifice sunt: Asociația Studenților de la Psihologie din Oradea, Asociația Națională a Psihologilor Școlari, Colegiul Psihologilor din România - Filiala Bihor, Asociația CES, Oradea, COGNOSIS și CSEI Nr. 1, Oradea.
Lucrările conferinței au fost deschise de către doamna prof. univ. dr. Elena Bonchiș, care a adresat un bun venit participanților, subliniind importanța evenimentului. Discursul doamnei profesor s-a centrat pe tendințele actuale din domeniul psihologiei. În încheiere, le-a reamintit studenților faptul că profesia de psiholog este o profesie liberală reglementată prin lege: „Profesia nobilă, pe care ați ales-o, este astăzi reglementată prin Legea psihologului, iar în acest an sărbătorim în data de 27 mai, 10 ani de când Parlamentul României a emis Legea nr. 213 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România. Ziua de 27 mai a fost proclamată ZIUA PSIHOLOGULUI” .  Doamna lect. univ. dr. Daniela Roman, a vorbit studenților prezenți despre Provocările educației contemporane: Neajunsurile sistemului actual de învățământ : blocarea inteligenței copiilor, utilizarea greșită a funcțiilor memoriei și accesul pus pe informare și nu pe formare sunt elemente care ne îndeamnă la reflecție și la schimbare. De aceea, dezvoltarea de competențe profesionale în domeniu, pentru a putea face față cu succes provocărilor societății contemporane, este absolut necesară. În fața acestor provocări pregătirea excepțională este abia suficientă. Studentul Andrei Pușcaș, fost președinte ASPO, și-a îndemnat colegii să valorifice timpul din anii studenției consultând literatura de specialitate și participând la activitățile de dezvoltare personală.
Deschiderea oficială a fost urmată de diverse activități. În fiecare zi a saptămânii, studenții vor avea posibilitatea de a participa la workshop-uri susținute de către cadrele didactice ale Departamentului de Psihologie, de către valoroși psihologi practicieni, dar și de către studenți : Cum să te prezinți la un interviu ? (psiholog Radu Bonchiș, manager AMS); Valori morale ale tinerilor (student Patricia Nicola); Cheile succesului academic (lect. univ. dr. Daniela Roman, psiholog masterand Simina Mermeze și psiholog masterand Laura Șerfezeu); Utilizarea terapiilor prin mediere artistică în învățământul special și special integrat (prof. psihopedagog Teodora Pantazi și prof. psihopedagog Carmen Ilisie, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, Oradea);  Stiluri parentale (lect. univ. dr. Carmen Bora); SATGIAPO - Un model de dezvoltare a inteligenței emoționale (prof. univ. dr. Elena Bonchiș, masterand Doina Andreev); Imaginea psihologului (Gulyas Adrienn, președinte ASPO);  Desenul – mijloc de evaluare și consiliere a copilului  (masterand Barna Hajnalka și masterand Balla (Szabo) Ildiko); Normalitate și stare de bine (lect. asociat dr. Mioara Salloum); SPSS (trainer Bogdan Isaac - fost președinte COGNOSIS).
De asemenea, va avea loc și o sesiune de comunicări științifice: Psihologia contemporană – între paradigme și provocări, moderată de prof. univ. dr. Elena Bonchiș și lect. univ. dr. Daniela Roman.  
Fiecare zi se va finaliza cu câte o activitate specifică: Seară de film, Seară de jocuri, Cerc de lectură ștințifică, Party în Chanson.
Întâlnirea cu specialiști de profil, participarea la activitățile din cadrul secțiunilor sau workshop-urilor, este un prilej de  asigurare a unui fructuos schimb de experiență, care să trezească studenților dorința și interesul pentru viitoare întâlniri. (D.M.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:17:34 Ora de vară a Europei de Est