Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Curs festiv la Ingineria sistemelor de la Universitatea Politehnica Timișoara

Miercuri, în sala Filarmonicii „Banatul” din Timișoara

Curs festiv la Ingineria sistemelor de la Universitatea Politehnica Timișoara

Promoția 2010-2014 a Facultății de Automatică și Calculatoare, secția Ingineria sistemelor a Universității Politehnica din Timișoara, a ținut cursul festiv miercuri, 28 mai, în cocheta sală a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

La celebrarea acestui moment special, ei au fost onorați de decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, dl prof. dr. ing. Horia Ciocârlie și de șef lucrări dr. ing. Sorin Nanu, alesul lor, să le fie decan de an la cursul festiv. În imensa și frumoasa sală au luat loc cei mulți și dragi ai sărbătoriților, părinți, frați, bunici, prieteni dragi, iar în primul rând și la balcon, cadrele didactice universitare, îndrumătorii lor în cei patru ani de studenție.
Cunoscând bine realitatea și atitudinea tinerilor din zilele noastre, care nu sunt încântați să mai fie „dădăciți”, dl decan s-a ferit să le dea sfaturi pentru că: „ei preferă să se dea cu capul de pragul de sus și să învețe din propria experiență mai mult decât din sfaturile celor mai în vârstă”; l-am citat pe distinsul decan. Totuși, domnia sa a ținut să-i avertizeze că optând pentru această frumoasă profesie sunt „condamnați” să învețe toată viața pentru a fi în pas cu schimbările rapide care se produc în domeniul profesiei îmbrățișate.
„Vreau totuși să vă adesez un avertisment, acela că ați optat pentru o meserie, pentru o profesiune în care veți învăța toată viața. Ați învățat la facultate, veți învăța la master și mai ales veți învăța la locul de muncă, lucrurile se schimbă în domeniul nostru foarte repede și va trebui să fiți pregătiți să faceți față exigențelor unei meserii frumoase, dar dificile, așa cum spuneam, să fiți pregătiți să învățați tot timpul. Desigur, acuma este important acest moment festiv, care nu este un capăt de drum. Toată lumea știe, că noi, de fapt, cumva inversăm, sărbătorim finalizarea cursurilor, mai avem însă până finalizăm ciclul de licență”, a spus dl decan.
După examenul de licență și susținerea proiectului sunt așteptați să se înscrie la masterat, având posibilitatea să aleagă din 8 programe de master, dintre care patru în limba engleză. „Nu vă lăsați amăgiți de cei care vă spun că masterul nu este necesar, după părerea mea și din observațiile mele, masterul câștigă din ce în ce mai mult teren”, i-a asigurat dl decan. Și le-a mai spus că e în curs de oficializare asociația absolvenților facultății, iar cei care vor dori vor putea deveni membri.
În numele studenților a vorbit apoi Tudor Fofiu, moderatorul evenimentului, care a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți, sintetizând drumul devenirii lor în cei patru ani și mulțumind pentru sprijinul pe care l-au primit din plin din partea familiei, profesorilor și prietenilor; în câteva zeci de minute am urmărit pe ecran un colaj cu cele mai importante momente, imortalizate în imagini, amintiri ale celor patru ani de facultate.
 „Viitorul a început acum 30 de ani”
În cadrul cursului festiv, șef lucrări dr. ing. Sorin Nanu le-a supus atenției, pentru a-i pune pe gânduri, impactul tehnologiei asupra societății. „De ce cred că este bine să cunoașteți acest lucru, pentru că atunci când îl cunoașteți nu o să vă mai fie frică de el”. În expunerea sa, dl inginer a pornit de la calculator, rețelele de calculatoare la nivel mondial și telefoanele celulare, subliniind impactul celor trei tehnologii asupra societății: „au permis dezvoltarea procesării de informații și a transmiterii informației”; s-a ajuns apoi la avalanșa de informații, la stabilirea direcției, la schimbarea modului de gândire și a atitudinii: „Voi  va trebui să scăpați de aceste tare și să vă acordați atitudinea pe noul curent, pe noul tip de societate, orientată pe viziune, creativitate. Aici fiecare trebuie să se gândescă în viitor, să creeze, să participe la mersul înainte. Gândirea sistemică se păstrează și în noua societate. Soluțiile nu sunt albe și negre, pot fi multe soluții corecte, pot fi și nuanțe. Nu trebuie să fie toate categoriile identice. Sunt foarte importante colaborarea, comunicarea, responsabilitatea fără control. Firmele angajatoare au declarat, într-un sondaj, că la angajare, primul lucru pe care l-au așteptat de la candidați este atitudinea, nu pregătirea profesională, nu diploma, ci atitudinea. În sensul că cel care dorește să ocupe un post este orientat pentru postul respectiv și nu neapărat pentru bani sau să nu stea acasă. Vrea să facă, să fie activ, să se implice. Să aveți încredere în voi. Nu respectați toate regulile. Regulile mai pot fi încălcate, dar trebuie să aveți grijă cum le încălcați. Fiți pozitivi. Evitați negativismul. Doar printr-o gândire pozitivă puteți să avansați, să vă atingeți scopurile...”
Din cuvântul șefului de promoție, Andrei Csorik, am reținut „că fiecare greutate pe care am întâmpinat-o ne-a oferit șansa de a evolua în înțelegerea ei. Dar astăzi nu am venit aici pentru a sărbători sfârșitul. Noi suntem aici pentru a sărbători începutul; începutul unei cariere de inginer, o perioadă din viață cu mult mai multe provocări și oportunități decât am avut în ultimii patru ani. De-acum începe greul!”
Predând cheia, au predat ștafeta, dar „flacăra” olimpică aprinsă va continua să ardă în ei prin toată știința acumulată, prin voința călită, cu ambiția și profesionalism cu care s-au înarmat.
Mult succes în viață și în cariera făurită și visată!
Ovidiu Dan  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Curs festiv la Ingineria sistemelor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 7 august 2020