Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire de proiect în Lituania, Þara chihlimbarului și a mirosului de liliac

Diseminare proiect

Întâlnire de proiect în Lituania, Þara chihlimbarului și a mirosului de liliac

n perioada 11-16 mai 2014, o echipă de elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, Oradea a participat la cea de-a treia reuniune a proiectului Comenius Multilateral „Option Variety for Entrepreneurship – Varietate de opțiuni în antreprenoriat”, desfășurată în localitatea Pabirze, din Lituania.

Proiectul se derulează în perioada 2013-2015 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin  programul „Învățare pe tot parcursul vieții.”  Echipa de proiect din România a fost formată din 5 profesori: director adjunct, prof. Șaitoș Dorel, coordonator proiect - prof. Urs Marcela, Albu Anca, Bordea Ioana, Roșu Andreea și cinci elevi: Sasu Daiana și Tincău Bianca (clasa a X-a H), Filip Cristian (clasa a XI-a F), Holonec Casian (clasa a XI-a H) și Bonța Alexandru (clasa a XII-a A). Întâlnirea a reunit 26 de reprezentanți din toate țările partenere implicate în proiect:  Spania, Turcia, Bulgaria, România, la care s-au adăugat reprezentanții țării gazde, Lituania.
 Întâlnirea de proiect a avut o agendă bogată și a cuprins activități variate care au îmbinat activitățile relevante tematicii proiectului, cu activități care să permită contactul cu geografia, istoria și culturala unei țări europene baltice, Lituania.
În acest sens,  programul propus de echipa țării gazde a cuprins: un atelier de lucru unde au fost prezentate materialele  cu tema „My lucky business story”, realizate de elevii din toate țările partenere, participarea la „Ziua antreprenoriatului”, unde elevii școlii din Lituania au organizat un târg în cadrul căruia au fost comercializate produse realizate de ei, o vizită de studiu la Sunrise Valley Science and Technology Park din Vilnius, un parc tehnologic care promovează educația antreprenorială și o vizită la Valdo Business Center, un centru de afaceri din orașul Riga. Trebuie să apreciem ca foarte bună, prezentarea realizată de elevii români pe tema „My lucky business story”, care a cuprins și un interviu în limba engleză, cu un tânăr antreprenor orădean.
Pentru că vizitarea unei țări presupune și cunoașterea acesteia din punct de vedere geografic, istoric și cultural, gazdele noastre s-au preocupat să ne ofere șansa de a realiza acest lucru prin vizitele organizate la Vilnius, capitala Lituaniei, la Siauliai, locul faimosului „deal al crucilor” sau la Riga, capitala Letoniei. Pentru cunoașterea bogăției culturale și istorice a regiunii baltice a Europei au fost organizate două vizite culturale la muzeul din incinta castelului din Birzai, Lituania sau la castelul în stil baroc,  Rundale din Letonia.
Elevii români au locuit în această perioadă la familii gazdă, unde au fost foarte bine primiți și s-au adaptat foarte repede, ei deja cunoscându-și partenerii din perioada reuniunii de proiect de la Oradea, când au fost gazde pentru colegii lor din Lituania. Cu acest prilej au gustat din stilul de viață autentic lituanian, luând contact cu o parte din obiceiurile și tradițiile lor. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că au avut șansa de a-și îmbunătății abilitățile de comunicare în limba engleză, abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală, dar și cele de adaptare la contexte culturale noi.
Ne-am despărțit de Lituania mai bogați din punct de vedere spiritual, încântați de tot ceea ce am văzut și am trăit aici, impresionați de frumusețea oamenilor, de calmul și veselia lor, și nu în ultimul rând de mirosul florilor de liliac care ne-a însoțit pe tot parcursul călătoriei. 
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în Bulgaria, în perioada 16-22 noiembrie 2014.
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a
informațiilor pe care le conține.
Prof. Urs Marcela Andrea,
coordonator proiect
P.S.Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnire de proiect în Lituania, Þara chihlimbarului și a mirosului de liliac.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:29:43 Ora de vară a Europei de Est