Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ziua Eroilor și Ziua Copilului la Leș

O săptămână fructuoasă

Ziua Eroilor și Ziua Copilului la Leș

În săptămâna ce a trecut, 26 - 30 mai 2014, la Școala Gimnazială Nr. 3 Leș a fost forfotă mare.

Încă de miercuri, când elevii clasei a IV-a au început Evaluarea Națională, agitația s-a făcut simțită pe coridoarele școlii.
Joi, 29 mai, cu gândul la colegii lor mai mici care susțineau cea de-a doua probă a evaluării națonale, elevii claselor a VI-a și a VII-a se pregăteau pentru sărbătoarea Înălțării Domnului și ziua dedicată pomenirii eroilor neamului.
Dis-de-dimineață, spre școală se vedeau venind elevii cu buchețele de flori în mână și cu gândul curat de a-i cinsti pe eroii neamului nostru.
Însoțiți de doamna profesoară Jurcuțiu Oana și de domnul profesor Pop Gheorghe, elevii au pornit spre monumentul eroilor din vechiul cimitir al satului. Împreună cu părintele paroh Mircea Vesea, au înălțat spre cer rugăciuni pentru ostașii căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Apoi i-au cinstit pe eroii neamului prin interpretarea unor cântece patriotice și a imnului țării noastre, dar și prin depunerea buchețelelor de flori pregătite de acasă.
Gândul ne-a zburat apoi spre bace Vila, fiu al satului, veteran de război, care în acest an ne-a auzit cântecele de undeva din înaltul cerului și nu a mai fost lângă noi să ne povestească amintirile sale de pe front.
Drept exemplu că nu trebuie să ne uităm eroii nici când ajungem la vârsta maturității a fost domnul primar ec. Mircea Crainic care le-a adus un omagiu eroilor prin depunerea unei coroane și rostirea unei alocuțiuni.
A urmat ziua de vineri, 30 mai. De această dată domnii și doamnele profesoare le-au pregătit o surpriză elevilor cu ocazia zile de  1 Iunie.
Domnul profesor Belicciu Tudor a fost „masterchef-ul” școlii noastre. Ajutat fiind de oameni din comunitate, le-a pregătit elevilor o delicioasă salată de legume, mici și, la desert,  suc și gogoși.
Doamnele profesoare Jurcuțiu Oana, Munteanu Victoria, Silaghi Diana și Turcan Cerasela au fost responsabile cu organizarea și distracția elevilor. Astfel, elevii au avut la dispoziție jocuri în aer liber (fresbee, volei, badminton), jocuri de grup (remi, monopoly) și muzică pentru dans.
Aceste activități, menite a promova munca în echipă, comunicarea, conștientizarea valorilor țării, alimentația sănătoasă și, nu în ultimul rând, buna dispoziție, au fost o reală plăcere pentru elevii școlii noastre. Stau drept dovadă conștiința că și-au făcut datoria față de eroii țării noastre și zâmbetele de pe chipurile lor.
Acum, elevii claselor a VI-a și a VIII-a așteaptă cu emoții evaluarea națională.
Le urăm succes!
Prof. Jurcuțiu Oana
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Eroilor și Ziua Copilului la Leș.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020