Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca

Noi izbânzi ale gospodarilor urbei de pe Crișul (cel) Repede

Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca

Pe acolo pe unde zeci de ani, orădenii nu-și găseau drumul, la „Rovine în câmpii”, nu pe Neajlov, ci pe malul Peței, loc ce se cheamă Salca, gospodarii municipiului au amenajat o oază de liniște și frumusețe.

Hectare de verdeață, apă și alei, menite să ne încânte, unde elevul și studentul trebuie să-și consulte atlasul pentru a denumi speciile de plante care te răscolesc cu înfățișarea lor neobișnuită, ne bucură privirea zâmbind soarelui care le binecuvântează nașterea. Uriașa investiție pentru orădenii din Nufărul, dar nu numai, măsoară, deocamdată 34.100 de metri pătrați și a fost inaugurată de primarul nostru, dl inginer Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureșan și directorul AIO, Cristian Beltechi, dar și alți angajați destoinici ai instituției, doamne și directori ai AIO, consilieri ai dlui primar și responsabili cu nașterea și gospodărirea parcului. Și pentru că nu se putea să deranjezi Măria Sa Copilul cu o asemenea veste tocmai de ziua sa, fiind în sfântă zi de duminică, inaugurarea s-a înfăptuit luni, 2 iunie, în anul de grație 2014. Tot pe Măria Sa dorim să-l informăm ceea ce-l așteaptă în Parcul Salca: „48 de specii de foioase, 30 de specii de conifere, totalizând 178 de copaci, gardul viu din foioase și rășinoase, în jur de 7.100 de bucăți, care împrejmuiește parcul, un labirint circular medieval, un rozariu: cuprinzând trandafiri târâtori și trandafiri agățători pe pergole, trandafiri miniatur (460), ierburi decorative și alte plante perene (1.700), bambuși (210), arbuști de foioase (78), arbuști de conifere (207) și peluze ; speciile de arbori, arbuști, bambuși, trandafiri, plante perene, graminee, plante acvatice sunt în număr de peste 130 de specii diferite. Cu sprijinul natural al Peței s-a realizat un lac de 4.875 mp, care cuprinde 11 specii de plante de apă (hidrofile, nuferi: Nuphar lutea, Nymphaea alba Attraction, Nymphaea hibrid – 190 de bucăți) și de mlaștină (higrofile - Acorus calamus Variegatus, Butomus umbellatus, Cyperus longus, Iris sibirica, Iris Levigata, Mentha Aquatica, Typha latifolia Variegata, Typha minima – 220 de bucăți);  lacul este traversat de un ponton din lemn și de un pasaj din blocuri de beton și piatră naturală”.
„Ne propunem ca încă 2 hectare, în etapa a doua, în Salca 2, cum l-am și intitulat, să-l continue”, a precizat dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
„Tot în această zonă, Primăria Oradea mai are 1,5 hectare în proprietate, într-o formă neregulată, dar între acest drum și Lotus, mai sunt aproximativ 8 hectare de teren. Vedeți că arheologii lucrează acolo pentru descărcarea arheologică. Noi am reușit să demolăm, să expropriem practic acel Service care era în spatele Bisericii Ortodoxe; urmează ca în această vară, după descărcarea arheologică, să realizăm parcarea respectivă și în anii următori să preluăm aceste terenuri care au fost date, prin sentințe judecătorești, pe amplasamente, unor persoane care n-au avut niciodată terenuri aici, de la aceste persoane. Să facem o zonă de terenuri de sport de-a lungul. Practic, ar trebui să avem și în această parte a orașului o bază sportivă de tipul celei din Ioșia. Dar aceasta va dura câțiva ani de zile, iar pe malul Peței va veni pista de biciclete”, a completat dl primar, care a dialogat cu jurnaliștii în permanență, oferind informații și despre alte zone ale municipiului unde se lucrează sau se va lucra pentru amenajarea de noi spații verzi.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 10:13:34 Ora standard a Europei de Est