Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul „Piano del mar" la Tinca

Sâmbătă,

Spectacolul „Piano del mar" la Tinca

Sâmbătă seara (7 iunie 2014), la Centrul Cultural Tinca a avut loc spectacolul „Piano del mar", în coordonarea profesorilor Olimpia Oniga, de la Grădinița Nr. 1 Tinca, Nick Negruțiu și Anghelina Negruțiu, de la Liceul de Arte Oradea și Iuliu Orban, de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca.

„Copilăria a fost și va rămâne întotdeauna cel mai frumos album cu poze al omului matur. Răsfoindu-l în taină sau laolaltă cu cei dragi, ochii capătă lumini nostalgice, în timp ce-n colțul gurii apare vechiul zâmbet ștrengăresc.
Nouă, dascălilor, nu ne rămâne de făcut decât să fim capabili să imortalizăm cât mai multe cadre legate de această minunată perioadă a vieții copiilor noștri, să oferim premisele pentru cultivarea potențialului creativ și să avem în vedere dinamismul, impetuozitatea și expresivitatea vârstei lor", a prezentat în discursul său  doamna profesor Olimpia Oniga.
Programul a debutat cu  grădinarii de la G.P.N. Tinca și G.P.P. Nr. 1 Tinca, pregătiți de doamnele profesoare Olimpia Oniga, Florentina Dume, Monica Drimbe, Florica Budurean, Ancuța Popa, Floare Luncan și Anamaria Berce, care, pe lângă cântecele și poeziile dedicate copilăriei au prezentat și un dans modern, intitulat „Samba florilor".
Activitatea a continuat cu cântecele „Dacă părinții ar fi copii" și „Dacă ești copil",  prezentate de elevii clasei pregătitoare step by step de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca, sub îndrumarea profesorilor Minodora Popa și Iuliu Orban.
A doua parte a spectacolului a fost dedicată melodiilor interpretate la pian; copiii au fost pregătiți de profesorii de muzică Anghelina și Nick Negruțiu. Pianul așezat în partea stângă a scenei s-a integrat perfect în proiecția de pe fundalul scenei,  care a prezentat o plajă cu nisip, ducând spectatorul cu gândul la mare, în vacanță ... motiv pentru care spectacolul a primit acest nume - „Piano del mar".
În cadrul spectacolului Anghelina Negruțiu a interpretat la pian melodia de pe coloana sonoră a filmului de animație „Frozen", iar Nick Negruțiu a interpretat la pian câteva din melodiile sale  de pe al cincilea album al său, intitulat „Momente speciale". Printre cele 12 piese de pe acest album se regăsesc compoziții proprii ale interpretului, melodii de dragoste, dar și  coloane sonore din filme celebre, precum: Zorba grecul, Pirații din Caraibe sau Legenda din 1900.
Ne bucurăm nespus că în localitatea noastră, arta în toate formele ei - cântec, dans, teatru, pictură și film - este la loc de cinste, începând cu cei mai mici, continuând cu cei mai mari ale căror degete dansează așa de frumos pe clapele pianului, cărora li se alătură și oameni maturi care își dăruiesc talentul și energia realizând adevărate opere de artă. În holul Centrului Cultural Tinca puteți admira o expoziție de picturi, realizate de doamna Florica Crăciun.
Iuliu Orban

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:31:01 Ora de vară a Europei de Est