Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Economiștii iubesc copiii!”

Acțiuni de voluntariat

„Economiștii iubesc copiii!”

Așa au numit cei 35 de elevi (din clasele a X-a A și I și a XI-a A, B și J de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”) acțiunea lor de voluntariat din data de 2 iunie 2014, în Parcul Nicolae Bălcescu, dedicată unor copii de la Centrul de Plasament Nr. 2 din Oradea.

Cu aproximativ 3 săptămâni înainte, un fost elev „de bază” – brâncușian, Andrei Toia, actualmente student, a venit cu ideea de a organiza mai multe activități în aer liber cu acești copii, care să fie coordonați și monitorizați de adolescenți de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. În momentul în care am început să anunț acest lucru la clasele la care predau, au năvălit pur și simplu elevii dornici  de acțiuni de voluntariat.
 Ei au avut și inițiativa de a pune ceva bani pentru a-i recompensa pe copiii care urmau să participe la probele propuse!
Luni, 2 iunie, deși se arătau nori cenușii pe cer, am ieșit în grup mare din școală (mulțumiri domnilor directori, prof. Virgil Blage și Florian Lele pentru sprijin și înțelegere) spre parcul unde erau programate activitățile. Le mulțumim domnilor directori, prof. Virgil Blage și Florian Lele, pentru sprijin și înțelegere.
Voluntarii economiști au delimitat spațiul din fața scenei pentru desene pe asfalt, au desenat clasicul șotron, au organizat un mini slalom printre diferite figurine desenate, au marcat viitoarea alee pentru cros, au pregătit paharele cu suc, coarda de sărit, mingile pentru volei, fotbal etc., iar de la ora 13, au sosit cei așteptați: peste 100 de copii de la C.P. Nr. 2 și de la Școala Gimnazială Nr.11. Liceenii economiști au fost foarte bine organizați și foarte responsabili, i-au ales pe copii în funcție de preferințele lor, le-au arătat locul și i-au îndrumat.
La sfârșit, toți copiii au primit diplome de participare, fructe, pungi cu pufuleți (cumpărate din banii donați de economiști), sucuri naturale „Merita Bio” (mii de muțumiri dlui administrator Demian Constantin care a sponsorizat acțiunea noastră). Cel mai important a fost faptul că micuții au fost atât de mulțumiți de activitățile desfășurate, au râs tot timpul și s-au simțit excelent. Mulțumim domnișoarei înv. Anca Lupșe de la Școala Gimnazială Nr.11 și educatorilor de la C.P. Nr. 2. În timpul activităților, am citit pe fețele elevilor economiști satisfacția pentru bucuria produsă acelor copii. 
Doresc să mai adaug că alături de mine și de Andrei, s-a oferit să participe la acțiunea de voluntariat și doamna prof. Liliana Bălan, care a adus o importantă donație din partea clasei a XI-a J, la care este diriginte, plus sprijinul pe care ni l-a dat.
Prof. Daniela Ghiuro
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Economiștii iubesc copiii!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:32:54 Ora de vară a Europei de Est