Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O generație de excepție și-a luat zborul împreună cu 30 de porumbei albi

Joi, la Școala Gimnazială Nr. 16

O generație de excepție și-a luat zborul împreună cu 30 de porumbei albi

„Scriem astăzi 12 iunie 2014, o nouă filă de istorie în istoria școlii, o zi importantă, în care o nouă generație de elevi devin absolvenți, o nouă generație de elevi au terminat cele 8 clase la Școala Gimnazială Nr. 16 și în curând își vor lua zborul spre alte școli.

Îi felicit mai întâi pentru rezultatele obținute în acest an, consemnate la Consiliul profesorilor de ieri (miercuri - n.n.). Menționez că rezultatele la învățătură obținute de elevii claselor a VIII-a sunt foarte bune, iar la purtare, de-a dreptul excepționale, în sensul că niciun elev nu a avut nota scăzută la purtare”, a apreciat directorul școlii, dl prof. Mircea Gârba, în cuvântul de deschidere.
După podul de flori al claselor a VII-a, a urmat Gaudeamus-ul, sub bagheta dnei profesor de muzică (și chitară) Lukacs Annamaria.
„Înving doar acei care pun pasiune în ceea de fac și luptă pentru idealurile lor”
Directorul adjunct, dna prof. Smaranda Burcă a depănat povestea vieții lor de școlari, la mijloc de cireșar, cu întreaga comoară adunată în suflete, cu amintiri dragi, zâmbete și regretul în clipa despărțirii. „Cortina va cădea, decorurile se vor schimba, dar voi, protagoniști ai marelui rol pe care îl jucați în viața voastră, veți merge mai departe zâmbind, plini de speranțe și încrezători în voi. Nu uitați însă că înving doar acei care pun pasiune în ceea de fac și luptă pentru idealurile lor”, a conchis directorul adjunct, dna prof. Smaranda Burcă.
Elevi din a VIII-a și a VII-a au dialogat, la microfon, depănând amintiri, „trăind momentul unei stări de grație”, catalogând și făcând aprecieri, dar și promisiuni acelor „creaturi neobișnuite infestate cu sindromul extemporal”, iar grupul vocal, acompaniat de grupul de chitariști, le-a cântat o serenadă, acum la despărțire. Directorul adjunct Debrenti Attila s-a adresat absolvenților și părinților în limba maghiară, felicitându-l și încurajându-i pentru ceea ce îi așteaptă, iar părinții au mulțumit dascălilor pentru efortul depus, pentru profesionalism și dragostea părintească manifestată de diriginți.
„Fără voi, nu ar fi fost nimic!
Voi sunteți subiectul tuturor întâmplărilor frumoase sau mai puțin frumoase, plăcute și mai puțin plăcute în cei patru ani”, a conchis directorul (cu două inimi) Mircea Gârba, în cadrul celei de-a doua intervenții.
La momentul adevărului, la frumosul bilanț al absolvenților (celor patru clase), aveam să aflăm rezultatele unei generații de excepție, cum a catalogat-o dl director, cu trei șefi de promoție: Andrei Þigan, Kis Vanesa și Alexandru Vandici și cu cinci medaliați cu aur (cu media generală 10):  Andrada Crișan, Giulia Fărcaș, Andrei Luca, Andreea Lupu și Oana Ardelean (din clasa a VIII-a A, prof. Monica Sotoc). Zborul, de-acum, al absolvenților a fost deschis de 30 de porumbei albi care și-au luat zborul din fața absolvenților clasei a VIII-a B, o clasă de artiști, asemeni dirigintei lor, Anca Bulc.
Ora de dirigenție și dira cu surprize
Alături de Anca Bulc și a VIII-a B, profa cea mai iubită, și artiștii săi, aveam să petrecem câteva momente, la ultima oră de dirigenție cu părinții de față. Din „scorpia” ce a fost la început, Anca s-a „umanizat” și a evoluat treptat devenind cea mai iubită dintre pământeni. Mămică ajungând, Anca nu și-a abandonat primii copii, împărțindu-se, numai după două luni, între cei mulți și dragi de la școală și odorul de-acasă. Părinții și copiii au văzut și i-au apreciat dragostea și sacrificiul. Anca le-a mulțumit pentru surpriza cu porumbeii și cuvântul de apreciere și mulțumire exprimat în careul magic, iar la ora de dirigenție și ea a pregătit o surpriză fiecăruia, o scrisoare deschisă (către ștrumfi) care i-a așteptat pe bancă, o „fișă psihopedagogică”, dar nu numai, un „oracol” scris cu multă dragoste și realism.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (89 de poze) , accesați Galeria foto: O generație de excepție și-a luat zborul împreună cu 30 de porumbei albi.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:41:49 Ora de vară a Europei de Est