Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

„Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi, la CCD Bihor, diseminarea proiectului educativ regional

„Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi, 12 iunie 2014, la sediul Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc Diseminarea proiectului educativ regional „Cartea si biblioteca, prietenii copiilor", aflat la cea de-a II-a ediție.

Cu acest prilej, au fost lansate cele 3 volume, care reprezintă produsele finale ale acestui proiect.
În deschiderea evenimentului, doamna prof. metodist Szabo Florina, în calitate de coordonator asistent,  a  motivat existența proiectului.
„Toate activitățile din cadrul proiectului  au avut drept punct de plecare un obiectiv comun, acela de a-i determina pe copii, și nu numai pe ei, să realizeze importanța lecturii în formarea personalității și dezvoltarea creativității fiecăruia dintre noi. Numărul mare de lucrări pe care le-am primit și calitatea lor ne demonstrează că, cartea și biblioteca sunt într-adevăr prietenii noștri, ai tuturor", a subliniat coordonatorul asistent.
Coordonatorul de proiect, doamna profesor Mariana Trofin, bibliotecar al CCD, a prezentat proiectul prin prisma audienței de care s-au bucurat cele 7 activități ale sale, precum și rezultatele obținute.
Proiectul, demarat în luna octombrie 2013, se va finaliza în luna septembrie 2014 și a fost structurat pe trei secțiuni: creații literare ale elevilor, creații plastice ale elevilor, respectiv creații literare ale cadrelor didactice.
În proiectul regional au fost implicați 36 de parteneri din 7 județe: Bihor - 23, Bistrița-Năsăud, Călărași, Dâmbovița și Ialomița - câte 2, Iași - 4, iar Vâlcea - 1.
Cele 7 activități ale proiectului
Activitatea 1: De ce cartea și biblioteca? A constat în lansarea proiectului.
Activitatea 2: Lumea imaginară a cărților - concurs de creație plastică. Elevii au realizat lucrări plastice pe tema dată, folosind diferite tehnici de lucru.
Activitatea 3: Cartea și biblioteca, prietenii mei! - concurs de creație literară. Elevii au avut posibilitatea să-și exprime creativitatea prin poezii, eseuri, compuneri etc.
Activitatea 4: Cei mai talentați artiști plastici - jurizarea celor 89 de lucrări plastice; iată și premiile acordate la această secțiune: 3 premii speciale, 10 premii I, 11 premii II, 7 premii III și 12 mențiuni.  
Activitatea 5: Maeștrii condeiului - jurizarea celor 41 de creații literare primite de la școlile partenere, precum și premiile acordate: 10 premii I,  11 premii II, 7 premiul III  și 12 mențiuni.
Activitatea 6: Cartea și biblioteca, prietenii copiilor - diseminarea proiectului
Activitatea 7: Imagini din lumea cărților; expoziție cu cele mai reușite desene
Premii educație plastică, cuprinse în volumul I - „Lumea imaginară a cărților"
Clasa I - Florescu Bianca, Lic. T. „L. Blaga", pr. II
Clasa a II-a
Less Rareș, Lic. T. „L. Blaga" - I
Pap Antonia, Lic. Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" - III
Demian Daniela, Lic. „L. Blaga" - M
Mihali Daniel, Lic. T. „L. Blaga" - pr. participare (P)    
Ivan Daria, Lic. Ortodox „Ep. R. Ciorogariu" - p
Clasa a III-a
Indrieș Bianca, Șc. Gimn. „A. Iancu" Oradea - I
Moț Alexia, Șc. Gimn. "A. Iancu" Oradea, - II
Bungău Denisa Ștefania și Duluș Delia, Lic. T. „L. Blaga" - III
Cocean Ioana, C. N. „A. Mureșanu" Bistrița, Bistrița-Năsăud - M
Hordoan Andrei și Lupșan Tudor, C N. „A. Mureșanu" Bistrița, B-N - P
Bortiș Maria Mădălina și Lemnian C., Lic.T. „L. Blaga" Oradea - P     
Iuhas Anamaria, Laza Vlad și Mureșan Ionuț, Șc. Gimn. „A. Iancu" - P
Liber Alexandra- V., Șc. Gimn. „Nicolae Popoviciu" Beiuș - P
Clasa a IV-a
Ganea Alyssa, Șc. Gimn. „A. Iancu" Oradea - I, Grupa fetelor  - II, Cârciumaru Alexandru - II, Holhoș Antonia și Toader Diana - M
Suciu Daiana Ionela, Lic. T. „L. Blaga" Oradea - P
Moț Antonia, Bolog Andreea - P; Grupa băieților, Sebeșan Andra, Covaciu Bianca, Dunca Bianca și Arzenton Linda, toți de la Șc. Gimn. „A. Iancu" Oradea, - P.
Clasa a V-a
Găvriluț Adriana, C. T.  Nr. 1 Vadu-Crișului - I
Irimie Flavia, Șc. Gimn. „N. Popoviciu" Beiuș - II
Lăzărescu Petruța, Lic. T. Brezoi, Vâlcea - III
Ilincău Alexia Nicola, Lic. T. „L. Blaga" - M
Tomele Nina, Șc. Gimn. „N. Popoviciu" Beiuș, -P
Mate Noemi, Lic. Ort.„Ep. R. Ciorogariu" - P
Mihenț Hana, Enache Dominique, Vereș Anett, Gavrila Ana-Kinga, Gavrila Ana-Kinga și Borza Delia, toți de la Lic.T. German „Fr. Schiller" Oradea - P
Clasa a VI-a
Bara Maria, Șc. Gimn. „N. Popoviciu" Beiuș - I
Crăcană Renata, C.T  Nr. 1 Vadu-Crișului, Bihor - II
Pop Alessandra, Șc. Gimn. Nr. 11 Oradea - III
Tabora Tania,Lic. Or. „Ep. R. Ciorogariu" Oradea - M
Popa Ana Maria Camelia, Lic. T.  „L. Blaga" Oradea - P.
Piscoi Melania, Lic. T. „L. Blaga" Oradea - P.
Ridiche Ramona și Nica Mădălina, Șc. Gimn. Nr.3 Slobozia, Ialomița    - P.
Șpan Daria, Șc. Gimn. „Av. Iancu" Oradea, - P.
Galea Giorgiana și Lăzuran Larisa, Șc. Gimn. „M. Pompiliu" Ștei - P.
Jurj Natalia, Lic. Ort. „Ep. R. Ciorogariu" Oradea - P.
Clasa a VII-a
Duma Bianca, Școala Gimnazială nr. 11 Oradea - I
Simoc Rahela, Școala Gimnazială „M. Pompiliu" Ștei - II
Sim Roxana, Școala Gimnazială Nr.1 Sânnicolau Român  - M
Bâte Crina, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea - M
Bugle Giorgiana, Școala Gimnazială „M. Pompiliu" Ștei - P.
Sasca Cheregi Eusebiu, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea - P.
Gomboș Ioana-Teodora, Școala Gimnazială Nr.1 Vîrciorog - P.
Clasa a VIII-a
Miheș Sonia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - I
Caba Bianca, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - II
Burlo Miruna, Șc. Gimnazială "Avram Iancu" Oradea - III
Kozma Maria, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - M
Bizum Mihăiță, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - P.
Voloșeniuc Lorena, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - P.
Nicolae Natalia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - P.
Bucșa Alin, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - P.
Clasa a IX-a
Kliment Sonia, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - I
Seghedi Ingrid, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - II
Clasa a X-a
Păcală Carmen, Colegiul Național „T. Neș" Salonta - I
Dudău Gabriela Anda, C. Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - II
Ștefan Daniel, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu" Iași - III
Stan Ana Maria, C. Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - M
Popa Ioana Valentina, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca - P.
Petrache Roxana Georgiana, CN „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - P.
Clasa a XI-a
Iova Alexandra, Lic. Arte Oradea - I Special
Bodea Lavinia, Lic. Arte Oradea - I Special
Maier Amanda, Lic. Arte Oradea - I Special
Marcu Ana-Maria Liliana, CN„Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Lungu Luana, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași            - II
Goldan Beatrice Praschiva, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași - III
Mihăiescu Vlad, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași - M
Bîrzu Andreea, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași - P.
Sobețchi Irina, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna" Oradea - P.
Stan Alexandra Mihaela, CN „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - P.
Varga Elisei Andrei, Colegiul Tehnic „T. Vuia" Oradea - P.
Clasa a XII-a
Bere Maria, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca - M
Mateaș Nicolae-Ionuț, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca - P.
Premii creație literară, cuprinse în volumul II - „Cartea și biblioteca, prietenii mei!"
Clasa pregătitoare
Isdrailă Alexia Rafaela  Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - P
Clasa a II-a
Pap Antonia, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea -  I
Clasa a III-a
Cioc Mihai Patrick Balthazar, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - I
 Liber Alexandra-Valentina, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu", Beiuș - P
Clasa a V-a
Groza Anamaria, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș - I
Marina Sonia Cristiana, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - II
Mermeze Nuria, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - III
Gaceu Edwin, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea- III
Negruț Natalia, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș - M
Ungur Amalia, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș - M
Clasa a VI-a
Gavra Mara, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - II
Szabo Anita, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - P
Pantiș Miruna Maria, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - P
Clasa a VII-a
Bondici  Oana Georgiana, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - I
Duma Bianca, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - I
Boroș Johanna, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș - II
Podilă Teodora, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș - II
Gabor Anamaria, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș - III
Manci Denisa Adela, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - III
Moț Amalia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea  - M
Tănase Alexandra, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - M
Ștreng Anastasia,  LTG „Friedrich Schiller" Oradea - II
Szabo Doria, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - III
Clasa a VIII-a
Nicolae Natalia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - II
Danșa Alexandra Vanessa, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - P
Clasa a IX-a
Nicolae Adriana Florentina, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Varvara Maria, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - I
Chirilov Nicole, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - II
Clasa a X-a
Drinc Vasile Lucian, Colegiul Național „T. Neș" Salonta - II
Gliga George Clasa, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - II
Greiere Ioana Adriana, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Matei Sînziana Theodora, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - II
Þapluk Cătălina, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Tîrnăvan Alessandra, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - I
Reștea Gabriela, Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Oradea - II
Scurt Daiana, Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Oradea - I
Clasa a XI-a
Ivan Laura, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna" Oradea - I.
Creațiile literare ale cadrelor didactice au fost incluse în volumul III - „Maeștrii condeiului"
Povestea Irinucăi, prof. înv. primar Laura Baidoc      
Prietenii lui Luca, prof. înv. primar Berindan Marioara
Misterul literelor, prof. Bistran Mihaela
Rebreanu versus Facebook, prof. Budurean Corina
În căutarea unui refugiu: Vila Amalia, prof. Coțovanu Alexandrina
Amintiri..., profesor Crăciun Eugenia Maria
Mai este lectura de actualitate? prof. Creț Claudia
Cartea, prof. Curta Timea
Prietena mea, prof. Dale Livia
Cărțile copilăriei, prof. Dume Gabriela
„Cunoaște-te pe tine însuți", („Gnothi seauton"- Socrate), prof. Duminică Sofia
Cartea nu va muri, prof. Enciu Lorela-Catinca
Început de an, prof. înv. primar  Erdeli Ramona
200 de zile de școală, prof. înv. primar Alina Fiț
Interpretarea textelor literare la prima vedere și conexiunea lor cu alte arte la nivelul gimnazial, prof. Furtos Mariana-Daniela
Spicuiri din jurnalul unui consilier al lecturii (profesorul de lectură), Hălmăjan Sanda
Prietena mea, cartea, Iluța Mihaela Ioana
Emil Botta - Documente asupra melancoliei", prof. Mateiciuc Maria - Oana
Importanța lecturii, prof. înv. primar Muscaș Ana
Stimularea interesului pentru lectură prin  proiectul  național „Să citim pentru mileniul III", prof. Negrău Lucia
Voluntari... vulcanici, cu mască, fără mască, prof. Neșiu Sânziana
Dragoste de carte, Oros Cristina
Mickey în prima zi de școală, prof. înv. primar Pintea Adriana
Împistritul ouălor în „Þara Beiușului", prof. Rada Daniela, prof. Rada Roxana
Preșcolarul și lectura, prof. Ruja Lenuța
Cultivarea dragostei pentru limbaj cu ajutorul poeziei, profesor Tănase Maria
Cine sunt..., prof. Teaha Liana Alexandra
Arta poetică, prof. Venter Ioana
Cartea care se simte, prof. Voicilǎ Elena
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 1 martie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!