Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cinci premii de excelență și 872 de premianți

Vineri, la bilanțul de final, la Școala „Dacia

Cinci premii de excelență și 872 de premianți

Fiind prins într-o comisie ARACIP, directorul Școlii Gimnaziale „Dacia", dl prof. dr. Florian Hava, nu a putut participa vineri, 13 iunie 2014, la ultimul sunet de clopoțel al claselor a VIII-a, ceremonia fiind condusă de directorul adjunct, doamna prof. Lăcrimioara Cabai.

„Bătrânul timp cu barbă albă lovește cu precizie gongul. Abia acum, la sfârșit înțelegem de ce. În această zi și totodată în același timp se celebrează simbolic un sfârșit și un început de drum.
În adierea blândă a vântului plutesc ușor petalele copilăriei. Pe ele este scrisă fiecare clasă a VIII-a de la Școala Gimnazială „Dacia" Oradea... Cărarea pe care veți merge, dragi absolvenți, să fie încununată de succese. Să țineți minte că adevărata reușită izvorăște din succesele obținute din lucruri mărunte și din a da mereu aproapelui tău tot ce e mai bun în tine.
Puterea și prezența voastră în lume se dovedesc prin încercările de-a vă afirma cugetul și voința nestrămutată împotriva tuturor obstacolelor:
Răbdând veți simți că fiecare clipă e prețioasă...
Iertând veți simți că rănile inimii pot fi vindecate...
Ascultând veți simți că orice om are în inimă uneori durere...
Zâmbind printre lacrimi veți simți că durerea este mai mică...
Dăruind veți simți că singurătatea e mai puțin dureroasă...
Iubind, veți simți că  viața trăită pentru alții este o binecuvântare a adevăratei vieți.
De aceea, vă recomand să fiți călăuziți în viață de trei valori eterne absolute și fundamentale, precizate încă din antichitate (de către Platon), dar mai actuale astăzi ca oricând: Iubirea, Adevărul, Binele", a precizat directorul adjunct, doamna prof. Lăcrimioara Cabai.
Cinci premii de excelență, pentru media 10
Emoțiile de final trăite în ultimul careu magic din curtea școlii de absolvenții claselor a VIII-a au fost amplificate în momentul premierii, în aplauzele colegilor și părinților. Cinci elevi din clasele a VIII-a  au încheiat ciclul gimnazial cu media generală 10 în toți cei patru ani de școală. E vorba de Casandra Mușet, din a VIII-a A, Sarkoszi Melinda, din B, Alexandra Haita și Andreea Pașc, din C și Cristina Micula, din a VIII-a D.
Tolba cu medalii, trofee, cupe, premii și mențiuni cucerite de elevii Școlii Gimnaziale „Dacia" este și în acest an școlar de invidiat: mai mult de jumătate dintre cei care au participat la concursuri și olimpiade au fost răsplătiți cu premii și mențiuni; din 1.150 de participanți la concursuri școlare, 872 au obținut premii și mențiuni, iar din cei 97 de olimpici, 56 au fost laureați.
Cele mai multe izbânzi s-au înregistrat la concursurile naționale: Cangurașul matematic (140), Evaluare în Educație la Matematică (123), Evaluare în Educație la Limba română (120), Euroșcolarul (111), Fii inteligent (92), Comunicare și ortografie (92), Smart (68), Lumina Math (47) Cangurașul Explorator (34) și Math Experience (19); cei 56 de olimpici au obținut la etapa județeană 6 premii I, 5 premii II, 3 premii III și 42 de mențiuni.
Anca Itu (VII A) a obținut premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de lingvistică, participând și la etapa națională; Maria Cicortaș (VIII C) - premiul I la Olimpiada de religie, la etapa județeană, cu participare la națională; Ilie Dindelegan (VI C) - premiul I la Olimpiada de astronomie, la etapa județeană și mențiune la națională; Sebastian Oana (VII A) - premiul I la Olimpiada de astronomie, etapa județeană, cu participare le națională; Melisa Mezei (VI B) - premiul I la Olimpiada de limbă, literatură și comunicare, etapa județeană, cu participare la națională; Alexandra Mureșan (VII E) - premiul II la Olimpiada de limbă, literatură și comunicare, precum și premiul special (pentru critică literară) la etapa națională a Concursului național „Ionel Teodoreanu", de la Iași; Anisia Maci (VI C) - premiul I pe țară la Concursul internațional „Unitate și diversitate în UE", secțiunea creație literară - eseu; Alexandra Ciurba (V B) și Roberta Ile - Crișan (VI C) - premiul I pe țară la Concursul internațional „Unitate și diversitate în UE", secțiunea PowerPoint; Matei Pașc  (IV A) - premiul I pe țară la Cangurul matematic, premiat cu o excursie în Grecia; Patrik Gânță (IV D) - premiul al II-lea pe țară la Cangurul matematic, obținând o tabără gratuită în județul Hunedoara; Iulia Zaha (VIII A) - certificare competențe lingvistice la limba engleză; Oana Nedelcu, Alexandra Ciurba, Ioana Baciu, Antonia Bărbățan, Andra Sav, Anca Itu, Maria Danca, Daiana Hojbotă, Tudor Cuc și Cristian Galchiș - mențiuni la Olimpiada de limbă, literatură și comunicare, etapa județeană; George Bughiu, Vladimir Cuc și Călin Mălan  - premii la etapa județeană a concursului Gordius, precum și o mențiune la etapa națională. Am dat și câteva nume de elevi care fac cinste Școlii Gimnaziale „Dacia".
A fost odată ca niciodată!
Așa și-au început discursul Andreea Pașc și Cristina Micula („medaliatele cu aur" - media generală 10 în clasele de gimnaziu) la predarea cheii.
„Noi nu am avut de înfruntat nici zmei și nici balauri. Singura luptă pe care noi a trebuit să o ducem în toți acești ani a fost lupta cu noi înșine. Ajutoarele care ne-au stat la scrierea cărții nu au fost nici Sfânta Vineri și nici vreun cal năzdrăvan, ci părinții. Ei au fost cei care ne-au sprijinit c
Nd ne-a fost greu, cei care ne-au ajutat la nevoie. Fără ei, noi nu am fi ajuns ceea ce suntem azi, iar pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, dorim acum să le adresăm un sincer Vă mulțumim..."
Cheia a fost predată de Andreea, Cristina și  Iulian Pavăl reprezentanților claselor a VII-a: Anca Itu, Alexandra Mureșan și Dragoș Popa.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cinci premii de excelență și 872 de premianți. 

Trimite email
miercuri, 16 iulie 2025, 04:51:54 Ora de vară a Europei de Est