Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan" s-a desfășurat la Oradea

Echipajul județului Constanța a obținut cel mai mare punctaj din concurs

Cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan" s-a desfășurat la Oradea

Grație rezultatelor obținute de Andrei Bădulescu și Cristiana Lipoveanu, pregătiți de distinsul profesor Anița Luncan, Oradea a găzdui sâmbătă și duminică (14-15 iunie 2014), cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan".

Organizatorii competiției au fost Inspectoratul Școlar Județean Bihor și  Colegiul Național „Emanuil Gojdu", în parteneriat cu câteva școli orădene.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat duminică, în sala Filarmonicii de Stat, fiind deschisă de președintele executiv al competiției, doamna Daniela Bogdan, inspector școlar general în cadrul Ministerului de resort. Domnia sa a felicitat organizatorii pentru condițiile
asigurate pentru buna desfășurare a concursului și pentru petrecerea în mod plăcut și util a timpului liber în municipiul de pe Crișul Repede. A felicitat apoi concurenții pentru performanța de a ajunge la acest prestigios concurs național. Trebuie precizat că acest concurs se adresează doar elevilor din clasa a VII-a.
„Concursul este tânăr și totuși, după cum v-am spus, a realizat foarte multe prin faptul că de aici pleacă cei mai buni dintre elevi, cei care ajung la olimpiadele internaționale. Vă doresc să ajungeți la astfel de perfomanțe și să aveți modele dintre elevii care au participat. Un astfel de model este Bădulescu Andrei, cel care a obținut premiul al II-lea anul trecut, elev la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" și pe care îl invit să vă adreseze câteva cuvinte, să vă spună din experiența lui de elev participant la concurs, dar și elev participant la olimpiada națională, premiul al II-lea la clasa a VIII-a la Olimpiada națională de chimie, anul acesta la Iași".
Salutând concurenții și felicitându-i pentru participarea la ediția de la Oradea, Andrei i-a îndemnat să persevereze, urându-le succes astfel încât să ajungă anul viitor la Galați, la națională. În încheiere, le-a propus să mediteze la aforismul „Victoriile nu sunt veșnice, iar eșecurile nu sunt fatale".
Pornind oarecum de la aforismul lansat de Andrei, președintele executiv, doamna Daniela Bogdan, avea să-i consoleze pe concurenți: „Nu trebuie să considerați absența unui premiu sau a unei mențiuni ca un eșec. Cu toții supraviețuim faptului că nu luăm întotdeauna premii. Trebuie să insistați, să perseverați, să vă doriți acest lucru și să munciți. Niciun fel de succes nu poate fi realizat fără muncă".
Înainte să înceapă festivitatea de premiere, dna inspector școlar general adjunct Kery Hajnal s-a adresat celor 150 de concurenți, felicitându-i pentru faptul că au ajuns să participe la un asemenea concurs, invitându-i să revină la Oradea și la alte concursuri, dar și împreună cu familia. Doamna Daniela Bogdan a oferit prima diplomă directorului Colegiului Național „Emanuil Gojdu", doamnei prof. Liana Bako pentru organizarea exemplară a concursului.
 Nu avem învingători și învinși!
Oferindu-i o diplomă de excelență și președintelui comisiei centrale, dlui prof. univ. dr. Ion Ion, l-a invitat să premieze câștigătorii celei de-a X-a ediții.
„Participarea la acest concurs național nu v-a adus pierderi. Nu avem învingători și învinși. Faptul că ați participat la acest concurs, ați avut de câștigat. Ați câștigat în ceea ce privește un concurs național, o experiență, v-ați
făcut noi prieteni și prin participarea la concurs în etapa anterioară ați demonstrat că sunteți cei mai buni din orașul, din județul din școala dumneavoastră. Trebuie să realizați că abia ați făcut un pas în chimie... și că urmează ani mulți de pregătire până când dumneavoastră veți deveni specialiști, adică acel om care știe din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puțin", a conchis președintele comisiei centrale.
Pe podium au urcat cei din Iași, Constanța și Iași
Primele trei premii naționale (I,II și III) au plecat spre Iași, Constanța și Iași. Au obținut mențiuni cei din: Constanța, Iași, Oradea („Emanuil Gojdu"), București, Ploiești, Vaslui, Iași, Satu Mare, Galați, Focșani, Constanța, Iași, Maramureș, Arad, Oradea („E. Gojdu"); mențiuni speciale: Iași, Baia Mare (Maramureș), Constanța, Craiova -  Dolj, București, Piatra Neamț, Bistrița..., Oradea („E. Gojdu"), apoi de două ori C.N. „Mihai Eminescu" Oradea și o dată „Lic. T. „Ady Endre" Oradea și din nou „Emanuil Gojdu".
Elevii și profesorii din județul Constanța au primit o diplomă de excelență pentru cele mai bune rezultate obținute la actuala ediție; așa după cum județul Bihor a avut anul trecut cele mai bune rezultate.
Primii 15 elevi clasați la acest concurs vor beneficia de o tabără națională de chimie la Curtea de Argeș, în perioada 1-7 septembrie.
Festivitatea s-a încheiat cu un frumos program artistic, prezentat de artiști orădeni, în principal elevi ai Liceului de Arte, precum și Corul de cameră „Voces", dar nu numai.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan".

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:57:58 Ora de vară a Europei de Est