Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Ieri, 24 iunie 2014, de Sânziene, Cancelaria Prefecturii Bihor și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" au chemat orădenii în Parcul Traian pentru omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849, comemorarea a 230 de ani de la Răscoala de la 1784 - 1785 din Transilvania și marcarea a 190 de ani de la nașterea eroul nostru național Avram Iancu.

Spre marea bucurie a dlui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele societății, filiala Oradea, la evenimentul de la Oradea au onorat și reprezentanți ai altor filiale ale societății, dar nu numai: dl profesor Teodor Șandor de la Cluj-Napoca, secretar general al Consiliului național al Societății Culturale „Avram Iancu", dl prof. Aurel Nandra, de la filiala Marghita, un grup de beiușeni, în frunte cu dl Viorel Ianc, președintele uniunii, primarul comunei Baia de Criș, județul Hunedoara, dl Romeo Horia Fărcaș (mesagerul Crăișorului de la Þebea), precum și dl Vasile Plața de la Câmpia Turzii. Din partea oficialităților județene și municipale au participat: dl prefect Claudiu Pop și președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, chestor dr. Liviu Popa și alți oficiali, un sobor de preoți în frunte cu părinte Vasile Sabău și vicarul Radu Rus (care au oficiat Te Deum pentru pomenirea lui Avram Iancu și a celorlalți eroi și martiri ai Revoluției de la 1848); la eveniment au mai participat: veterani, cadre militare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspectorul școlar general Nicoale Avram și inspectorul școlar Alin Florin Novac-Iuhas), și ai altor instituții, asociații și societăți culturale, cetățeni, precum și ctitorii bustului lui Avram Iancu amplasat în fața Poliției Municipiului Oradea (în urmă cu 20 de ani): finanțatorul lucrării, dl general Lazăr Cârjan, sculptorul Cornel Durgheu și președintele de onoare al societății, dna prof. Doina Sfârlea.
„A pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!"
În cuvinte emoționante și vorbind cu patos, asemeni istoricului Viorel Faur, dl prefect Claudiu Pop a creionat figura eroului național, simbol al românilor transilvăneni, subliniind crezul lui Iancu și faptele sale de arme. Au mai rostit alocuțiuni: primarul Romeo Horia Fărcaș de la Baia de Criș (care ne-a invitat să-l serbăm pe Iancu la Þebea, în 13-14 septembrie), dl prof. Teodor Șandor, secretar general al Consiliului național al Societății „Avram Iancu" (chemat de tulnic tocmai de la Cluj-Napoca; dl profesor a urat orădenilor ca duhul lui Iancu să-i însoțească peste tot). Președintele societății, dl colonel Grigore Bartoș a vorbit ca un revoluționar, aflat pe baricade, mulțumind ctitorilor bustului lui Avram Iancu și membrilor societății, invitați din țară și din județ, adresând o întrebare europarlamentarilor noștri, după care a omagiat personalitatea eroului nostru național, evidențiind faptele sale de arme: „cel care a pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!" Am rămas în același registru de trăiri emoționale răscolite de dl colonel și în momentele următoare, întreținute de doamna folclorului bihorean, Maria Haiduc și grupul său de interpreți, care s-au adresat direct sufletului, cu cântece înălțătoare. Au urmat depuneri de jerbe și flori la bustul lui Avram Iancu, defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
„Dumnezeu să vă ajute, români, să mai sărbătoriți!"
A fost îndemnul de final adresat de dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023