Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Ieri, 24 iunie 2014, de Sânziene, Cancelaria Prefecturii Bihor și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" au chemat orădenii în Parcul Traian pentru omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849, comemorarea a 230 de ani de la Răscoala de la 1784 - 1785 din Transilvania și marcarea a 190 de ani de la nașterea eroul nostru național Avram Iancu.

Spre marea bucurie a dlui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele societății, filiala Oradea, la evenimentul de la Oradea au onorat și reprezentanți ai altor filiale ale societății, dar nu numai: dl profesor Teodor Șandor de la Cluj-Napoca, secretar general al Consiliului național al Societății Culturale „Avram Iancu", dl prof. Aurel Nandra, de la filiala Marghita, un grup de beiușeni, în frunte cu dl Viorel Ianc, președintele uniunii, primarul comunei Baia de Criș, județul Hunedoara, dl Romeo Horia Fărcaș (mesagerul Crăișorului de la Þebea), precum și dl Vasile Plața de la Câmpia Turzii. Din partea oficialităților județene și municipale au participat: dl prefect Claudiu Pop și președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, chestor dr. Liviu Popa și alți oficiali, un sobor de preoți în frunte cu părinte Vasile Sabău și vicarul Radu Rus (care au oficiat Te Deum pentru pomenirea lui Avram Iancu și a celorlalți eroi și martiri ai Revoluției de la 1848); la eveniment au mai participat: veterani, cadre militare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspectorul școlar general Nicoale Avram și inspectorul școlar Alin Florin Novac-Iuhas), și ai altor instituții, asociații și societăți culturale, cetățeni, precum și ctitorii bustului lui Avram Iancu amplasat în fața Poliției Municipiului Oradea (în urmă cu 20 de ani): finanțatorul lucrării, dl general Lazăr Cârjan, sculptorul Cornel Durgheu și președintele de onoare al societății, dna prof. Doina Sfârlea.
„A pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!"
În cuvinte emoționante și vorbind cu patos, asemeni istoricului Viorel Faur, dl prefect Claudiu Pop a creionat figura eroului național, simbol al românilor transilvăneni, subliniind crezul lui Iancu și faptele sale de arme. Au mai rostit alocuțiuni: primarul Romeo Horia Fărcaș de la Baia de Criș (care ne-a invitat să-l serbăm pe Iancu la Þebea, în 13-14 septembrie), dl prof. Teodor Șandor, secretar general al Consiliului național al Societății „Avram Iancu" (chemat de tulnic tocmai de la Cluj-Napoca; dl profesor a urat orădenilor ca duhul lui Iancu să-i însoțească peste tot). Președintele societății, dl colonel Grigore Bartoș a vorbit ca un revoluționar, aflat pe baricade, mulțumind ctitorilor bustului lui Avram Iancu și membrilor societății, invitați din țară și din județ, adresând o întrebare europarlamentarilor noștri, după care a omagiat personalitatea eroului nostru național, evidențiind faptele sale de arme: „cel care a pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!" Am rămas în același registru de trăiri emoționale răscolite de dl colonel și în momentele următoare, întreținute de doamna folclorului bihorean, Maria Haiduc și grupul său de interpreți, care s-au adresat direct sufletului, cu cântece înălțătoare. Au urmat depuneri de jerbe și flori la bustul lui Avram Iancu, defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
„Dumnezeu să vă ajute, români, să mai sărbătoriți!"
A fost îndemnul de final adresat de dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Trimite email
miercuri, 4 decembrie 2024, 18:04:01 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

În așteptarea lui Moș Nicolae

La Școala Gimnazială „Dacia”, umplem ghetuțele cu... povești!
Marți, 3 decembrie 2024, elevii claselor I A și I H, împreună cu învățătoarele lor, Maria Brisc și Diana Mojolic, au „lustruit” de zor ghetuțele, în așteptarea lui Moș Nicolae...