Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Ieri, 24 iunie 2014, de Sânziene, Cancelaria Prefecturii Bihor și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" au chemat orădenii în Parcul Traian pentru omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849, comemorarea a 230 de ani de la Răscoala de la 1784 - 1785 din Transilvania și marcarea a 190 de ani de la nașterea eroul nostru național Avram Iancu.

Spre marea bucurie a dlui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele societății, filiala Oradea, la evenimentul de la Oradea au onorat și reprezentanți ai altor filiale ale societății, dar nu numai: dl profesor Teodor Șandor de la Cluj-Napoca, secretar general al Consiliului național al Societății Culturale „Avram Iancu", dl prof. Aurel Nandra, de la filiala Marghita, un grup de beiușeni, în frunte cu dl Viorel Ianc, președintele uniunii, primarul comunei Baia de Criș, județul Hunedoara, dl Romeo Horia Fărcaș (mesagerul Crăișorului de la Þebea), precum și dl Vasile Plața de la Câmpia Turzii. Din partea oficialităților județene și municipale au participat: dl prefect Claudiu Pop și președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, chestor dr. Liviu Popa și alți oficiali, un sobor de preoți în frunte cu părinte Vasile Sabău și vicarul Radu Rus (care au oficiat Te Deum pentru pomenirea lui Avram Iancu și a celorlalți eroi și martiri ai Revoluției de la 1848); la eveniment au mai participat: veterani, cadre militare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspectorul școlar general Nicoale Avram și inspectorul școlar Alin Florin Novac-Iuhas), și ai altor instituții, asociații și societăți culturale, cetățeni, precum și ctitorii bustului lui Avram Iancu amplasat în fața Poliției Municipiului Oradea (în urmă cu 20 de ani): finanțatorul lucrării, dl general Lazăr Cârjan, sculptorul Cornel Durgheu și președintele de onoare al societății, dna prof. Doina Sfârlea.
„A pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!"
În cuvinte emoționante și vorbind cu patos, asemeni istoricului Viorel Faur, dl prefect Claudiu Pop a creionat figura eroului național, simbol al românilor transilvăneni, subliniind crezul lui Iancu și faptele sale de arme. Au mai rostit alocuțiuni: primarul Romeo Horia Fărcaș de la Baia de Criș (care ne-a invitat să-l serbăm pe Iancu la Þebea, în 13-14 septembrie), dl prof. Teodor Șandor, secretar general al Consiliului național al Societății „Avram Iancu" (chemat de tulnic tocmai de la Cluj-Napoca; dl profesor a urat orădenilor ca duhul lui Iancu să-i însoțească peste tot). Președintele societății, dl colonel Grigore Bartoș a vorbit ca un revoluționar, aflat pe baricade, mulțumind ctitorilor bustului lui Avram Iancu și membrilor societății, invitați din țară și din județ, adresând o întrebare europarlamentarilor noștri, după care a omagiat personalitatea eroului nostru național, evidențiind faptele sale de arme: „cel care a pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!" Am rămas în același registru de trăiri emoționale răscolite de dl colonel și în momentele următoare, întreținute de doamna folclorului bihorean, Maria Haiduc și grupul său de interpreți, care s-au adresat direct sufletului, cu cântece înălțătoare. Au urmat depuneri de jerbe și flori la bustul lui Avram Iancu, defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
„Dumnezeu să vă ajute, români, să mai sărbătoriți!"
A fost îndemnul de final adresat de dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:27 Ora de vară a Europei de Est