Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849

190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Ieri, 24 iunie 2014, de Sânziene, Cancelaria Prefecturii Bihor și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" au chemat orădenii în Parcul Traian pentru omagierii eroilor și martirilor Revoluției de la 1848 - 1849, comemorarea a 230 de ani de la Răscoala de la 1784 - 1785 din Transilvania și marcarea a 190 de ani de la nașterea eroul nostru național Avram Iancu.

Spre marea bucurie a dlui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele societății, filiala Oradea, la evenimentul de la Oradea au onorat și reprezentanți ai altor filiale ale societății, dar nu numai: dl profesor Teodor Șandor de la Cluj-Napoca, secretar general al Consiliului național al Societății Culturale „Avram Iancu", dl prof. Aurel Nandra, de la filiala Marghita, un grup de beiușeni, în frunte cu dl Viorel Ianc, președintele uniunii, primarul comunei Baia de Criș, județul Hunedoara, dl Romeo Horia Fărcaș (mesagerul Crăișorului de la Þebea), precum și dl Vasile Plața de la Câmpia Turzii. Din partea oficialităților județene și municipale au participat: dl prefect Claudiu Pop și președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, chestor dr. Liviu Popa și alți oficiali, un sobor de preoți în frunte cu părinte Vasile Sabău și vicarul Radu Rus (care au oficiat Te Deum pentru pomenirea lui Avram Iancu și a celorlalți eroi și martiri ai Revoluției de la 1848); la eveniment au mai participat: veterani, cadre militare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspectorul școlar general Nicoale Avram și inspectorul școlar Alin Florin Novac-Iuhas), și ai altor instituții, asociații și societăți culturale, cetățeni, precum și ctitorii bustului lui Avram Iancu amplasat în fața Poliției Municipiului Oradea (în urmă cu 20 de ani): finanțatorul lucrării, dl general Lazăr Cârjan, sculptorul Cornel Durgheu și președintele de onoare al societății, dna prof. Doina Sfârlea.
„A pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!"
În cuvinte emoționante și vorbind cu patos, asemeni istoricului Viorel Faur, dl prefect Claudiu Pop a creionat figura eroului național, simbol al românilor transilvăneni, subliniind crezul lui Iancu și faptele sale de arme. Au mai rostit alocuțiuni: primarul Romeo Horia Fărcaș de la Baia de Criș (care ne-a invitat să-l serbăm pe Iancu la Þebea, în 13-14 septembrie), dl prof. Teodor Șandor, secretar general al Consiliului național al Societății „Avram Iancu" (chemat de tulnic tocmai de la Cluj-Napoca; dl profesor a urat orădenilor ca duhul lui Iancu să-i însoțească peste tot). Președintele societății, dl colonel Grigore Bartoș a vorbit ca un revoluționar, aflat pe baricade, mulțumind ctitorilor bustului lui Avram Iancu și membrilor societății, invitați din țară și din județ, adresând o întrebare europarlamentarilor noștri, după care a omagiat personalitatea eroului nostru național, evidențiind faptele sale de arme: „cel care a pus pumnul în pieptul furtunii și a spus: „ori învingem, ori pierim!" Am rămas în același registru de trăiri emoționale răscolite de dl colonel și în momentele următoare, întreținute de doamna folclorului bihorean, Maria Haiduc și grupul său de interpreți, care s-au adresat direct sufletului, cu cântece înălțătoare. Au urmat depuneri de jerbe și flori la bustul lui Avram Iancu, defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
„Dumnezeu să vă ajute, români, să mai sărbătoriți!"
A fost îndemnul de final adresat de dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Trimite email
vineri, 21 iunie 2024, 01:55:41 Ora de vară a Europei de Est