Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Acțiunea „Fii voluntar! Implică-te!

Miercuri, la CCM

Acțiunea „Fii voluntar! Implică-te!

Miercuri, 25 iunie 2014, PSD Bihor, prin Organizația de Femei Social-Democrate Oradea, a organizat la Casa de Cultură a Municipiului Oradea acțiunea „Fii voluntar! Implică-te!"

Datorită faptului că, activitatea de voluntariat în România, comparativ cu cea din statele membre ale Uniunii Europene (conform statisticilor europene) se situează sub media europeană de implicare în activități de voluntariat.
Pe acest considerent, membrele din organizația de femei social-democrate au decis să invite la masa dezbaterii reglementărilor legislative privind voluntariatul, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri și studenți, direct interesați în activitatea de voluntariat.
Cu această ocazie domnul Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor a prezentat legea privind reglementarea activității de voluntariat în România. Trebuie să facem precizarea că, implementarea acestui demers legislativ face parte din strategia Agenda Publică pentru voluntariat în România 2012-2020, elaborată în anul 2011, Anul european al voluntariatului de către 37 de experți români în cadrul a 4 grupuri de lucru tematice, cu sprijinul Centrului European de Voluntariat.
Prezenta lege reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată și bazată pe decizia liber consimțită a acestora, la activități de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.
Cele mai importante modificări vizează următoarele:
*definirea termenului de coodonator de voluntari și a atribuțiilor sale;
*recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională
*posibilitatea alocării unei cote din bugetul local sau național pentru sprijinirea activităților de voluntariat în folosul comunității
*obligativitatea încheierii unui contract de voluntariat în formă scrisă între voluntar și organizația gazdă
*eliberarea unui certificat de competențe dobândite prin voluntariat.
Au onorat cu prezența din cadrul instituțiilor publice: AJOFM Bihor domnul director Bekesi Csaba, ITM (Cristina Blikling), ASCO doamna director adjunct Ioana Florea, AJPIS, domnul director Felix Cozma, CJPensii doamna director adj Carmen Polman, doamna manager general al serviciului de Ambulanță Bihor, doamna Petrișor Daniela, domnul director de îngrijiri medicale de la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu" Călin Barabaș. Din partea ONG-urilor am salutat prezența reprezentaților următoarelor ONG-uri: Salvamont Bihor, Filantropia, AFOREO, Habitat pentru Umanitate, Uniunea Femeilor, Life Tineret, Activejob, Alsterdorf, Caritas Catolica, Ruhama, Elim, Asociația pentru Educație și Siguranță Rutieră.
În numele organizație de femei social-democrate le mulțumim reprezentanților instituțiilor publice și ONG-urilor pentru implicare și pentru ideile transmise în cadrul evenimentului. Pe tinerii studenți prezenți la acțiune îi felicităm pentru dorința de a activa ca și voluntar în diverse domenii.
Din partea PSD au fost prezenți președinta OFSD Bihor, prof. univ. dr. Lia Pop, președintele TSD Bihor Emilian Pavel, președinta OFSD Beiuș Stela Babău, Valentina Butișcă, consilier județean PSD, președintele PSD Oradea Ovidiu Mureșan și coordonatoarea acțiunii, președinta OFSD Oradea,  Claudia Timofte.  (T.C.)

Trimite email
duminică, 13 octombrie 2024, 17:14:48 Ora de vară a Europei de Est