Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Copiii și drepturile lor, Bune practici în educația pentru protecția mediului - ediția a VII-a

Două concursuri naționale, la Oradea

Copiii și drepturile lor, Bune practici în educația pentru protecția mediului - ediția a VII-a

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a inițiat și derulează cu succes, de șapte ani, două concursuri înscrise în Calendarul Activităților Educative Naționale al MEN, care au, de fiecare dată, etapa națională la Oradea.

Este vorba despre „Copiii și drepturile lor" și „Bune practici în educația pentru protecția mediului", concursuri care se desfășoară concomitent, fiind găzduite în aceste zile de Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea.
Deschiderea festivă a avut loc ieri (vineri, 27 iunie 2014), la ora 10.00, în cocheta sală festivă, plină ochi de concurenți și profesorii coordonatori, cărora li s-au adăugat membrii comisiei naționale, invitați și artiști.
„Amfitrionii", Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu, au luat în calcul fiecare amănunt, pus la punct cu concursul gazdelor lăzăriste. Festivitatea de deschidere a fost onorată de Marius Balașa, consilier al Ministerului Educației Naționale, inspectorul școlar general adjunct al ISJ bihor, dna prof. Kery Hajnal, de reprezentați ai partenerilor: dna Olimpia Hexan de la DGASPC și dna Carmen Dinescu de la DSP, precum și gazda bună, doamna director adjunct Rodica Juncu. Distinșii invitați au luat loc în prezidiu, alături de cei doi inspectori școlari emblematici, Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu. În luările de cuvânt, invitații au felicitat ințiatorii și organizatorii celor două concursuri naționale pentru consecvență și tenacitate, pentru rezultate și impactul competițiilor.
Regalul artistic
Cireașa de pe tortul celei de-a VII-a ediții l-a constituit regalul artistic îndelung aplaudat, susținut de cinci artiști de top, trei lăzăriști, un prinț și o prințesă: : Flavia Sferle, o interpretă talentată de muzică populară și muzică ușoară, Gabriel Luca, un dănțăuș de clasă (a la „Florile Bihorului") și Marian Bora, un Fărcaș neîntrecut al taragotului și fluierului! Cu Șezătoarea lor specială, pusă în scenă de doamnele profesor Livia Ghiurcuța și Olga Drăgan, cei trei lăzăriști au cucerit premiul al III-lea la concursul național „Cultură și civilizație în România", desfășurat luna aceasta la București. Ceilalți doi artiști sunt prințesa naiului, doamna conf. univ. dr. Oana Lianu și fiul său, Ionică Lianu Popa, elev în clasa a II-a la Liceul de Arte, în clasa doamnei prof. Valeria Bunica. La fiecare ediție, avem parte și de o surpriză care vine tocmai de la Suceava. De șapte ani, doamna profesor Valerica Ignătescu, de la Școala Gimnazială „Miron Costin" din Suceava, încondeiază organizatorii în versuri măiestrite potrivite.
Micii ecologiști de la Roșia și „Dacia"
Onoarea de a deschide competiția au avut-o cei mai mici ecologiști, cele două echipaje bihorene din ciclul primar, de la Școala Gimnazială din Roșia (Florentina Copăcian, Vlăduț Perț, Bogdan Simea și Samira Tirla, coordonați de dna prof. Maria Ujoc și Valentina Silaghi) și de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea (Eduard Foltuț, Iinca Dascalciuc, Rareș Său și Mădălina Abrudan, îndrumați de dna prof. Aurelia Popovici), fiecare prezentând câte o scenetă ecologică originală.
La concursul „Copiii și drepturile lor" s-au prezentat 19 echipaje (14+5) din 10 județe (8+2) și municipiul București; 14 cu participare directă, din județele: Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar 5 echipaje, unul din Buzău și câte două din Sibiu și municipiul București, și-au trimis doar materialele. Cele 19 echipaje reprezintă următoarele unități de învățământ: 1.Colegiul Național „Titu Maiorescu" din Aiud - județul Alba; 2-3.Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea și Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea - Bihor; 4-5.Colegiul Național „Petru Rareș" din Bistrița - Bistrița-Năsăud (cu două echipaje, pentru gimnaziu și liceu); 6-7.Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila - Brăila (cu două echipaje); 8.Liceul Tehnologic „Elina Matei Basarab" din Râmnicu Sărat - Buzău; 9-10. Colegiul Tehnic Traian din București și Liceul Teoretic „Ady Endre" din București ; 11-12. Colegiul Național „Mircea Eliade" din Reșița - Caraș-Severin (cu două echipaje); 13-14. Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Baia Mare și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare - Maramureș; 15-16.Școala Gimnazială „Mircea Eliade" din Satu Mare și Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Satu Mare - Satu Mare; 17.Școala Gimnazială „Silvania" din Șimleu Silvaniei - Sălaj; 18-19. Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu și Liceul Teoretic „C. Noica" din Sibiu - Sibiu.
La concursul „Bune practici în educația pentru protecția mediului" s-au prezentat 22 de echipaje (17+5) din 10 județe (8+2) și municipiul București; 17 cu participare directă, din județele: Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare și Suceava, iar 5 echipaje, unul din Buzău și câte două din Sibiu și municipiul București, și-au trimis doar materialele. Cele 22 de echipaje reprezintă următoarele unități de învățământ: 1.Colegiul Național „Titu Maiorescu" din Aiud - județul Alba; 2-7. Școala Gimnazială din Săcădat, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea, Liceul Tehnologic din Dobrești, Liceul Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului, Școala Gimnazială din Roșia și Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea (ultimele două având echipaje din ciclul primar) - județul Bihor; 8-9. Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Bistrița și Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul" din Căianu Mic - Bistrița-Năsăud; 10-11. Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila și Colegiul Național „Ana Aslan"  din Brăila - Brăila; 12. Liceul Tehnologic „Elina Matei Basarab" din Râmnicu Sărat - Buzău; 13-14. Școala Gimnazială Nr. 1 din Cornereva și Colegiul Tehnic din Reșița - Caraș-Severin; 15-16. Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Baia Mare și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare - Maramureș; 17. Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Satu Mare - Satu Mare; 18-19. Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu și Liceul Teoretic „C. Noica" din Sibiu - Sibiu; 20. Școala Gimnazială „Miron Costin"din Suceava - Suceava; 21-22. Colegiul Tehnic Traian din București și Liceul Teoretic „Ady Endre" din București.
Vineri, s-au prezentat și s-au evaluat portofoliile (materialele în PowerPoint), s-a amenajat expoziția, s-au desfășurat concursurile (pe categorii de vârstă, gimnaziu și liceu) și s-au efectuat vizite în municipiul de pe Crișul Repede, iar astăzi (sâmbătă), se vor desfășura activități practice. Participanții la concursul „Copiii și drepturile lor" vor avea activități la instituții din subordinea DGASPC Bihor, iar cei de la concursul „Bune practici în educația pentru protecția mediului" vor ieși în județ, în Defileul Crișul Repede, la Peștera de la Vadu Crișului, iar seara se vor întoarce în Oradea pentru diseminare și premiere. Duminică, vor vizita Cetatea Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: Copiii și drepturile lor, Bune practici în educația pentru protecția mediului - ediția a VII-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019