Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Copiii și drepturile lor, Bune practici în educația pentru protecția mediului - ediția a VII-a

Două concursuri naționale, la Oradea

Copiii și drepturile lor, Bune practici în educația pentru protecția mediului - ediția a VII-a

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a inițiat și derulează cu succes, de șapte ani, două concursuri înscrise în Calendarul Activităților Educative Naționale al MEN, care au, de fiecare dată, etapa națională la Oradea.

Este vorba despre „Copiii și drepturile lor" și „Bune practici în educația pentru protecția mediului", concursuri care se desfășoară concomitent, fiind găzduite în aceste zile de Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea.
Deschiderea festivă a avut loc ieri (vineri, 27 iunie 2014), la ora 10.00, în cocheta sală festivă, plină ochi de concurenți și profesorii coordonatori, cărora li s-au adăugat membrii comisiei naționale, invitați și artiști.
„Amfitrionii", Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu, au luat în calcul fiecare amănunt, pus la punct cu concursul gazdelor lăzăriste. Festivitatea de deschidere a fost onorată de Marius Balașa, consilier al Ministerului Educației Naționale, inspectorul școlar general adjunct al ISJ bihor, dna prof. Kery Hajnal, de reprezentați ai partenerilor: dna Olimpia Hexan de la DGASPC și dna Carmen Dinescu de la DSP, precum și gazda bună, doamna director adjunct Rodica Juncu. Distinșii invitați au luat loc în prezidiu, alături de cei doi inspectori școlari emblematici, Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu. În luările de cuvânt, invitații au felicitat ințiatorii și organizatorii celor două concursuri naționale pentru consecvență și tenacitate, pentru rezultate și impactul competițiilor.
Regalul artistic
Cireașa de pe tortul celei de-a VII-a ediții l-a constituit regalul artistic îndelung aplaudat, susținut de cinci artiști de top, trei lăzăriști, un prinț și o prințesă: : Flavia Sferle, o interpretă talentată de muzică populară și muzică ușoară, Gabriel Luca, un dănțăuș de clasă (a la „Florile Bihorului") și Marian Bora, un Fărcaș neîntrecut al taragotului și fluierului! Cu Șezătoarea lor specială, pusă în scenă de doamnele profesor Livia Ghiurcuța și Olga Drăgan, cei trei lăzăriști au cucerit premiul al III-lea la concursul național „Cultură și civilizație în România", desfășurat luna aceasta la București. Ceilalți doi artiști sunt prințesa naiului, doamna conf. univ. dr. Oana Lianu și fiul său, Ionică Lianu Popa, elev în clasa a II-a la Liceul de Arte, în clasa doamnei prof. Valeria Bunica. La fiecare ediție, avem parte și de o surpriză care vine tocmai de la Suceava. De șapte ani, doamna profesor Valerica Ignătescu, de la Școala Gimnazială „Miron Costin" din Suceava, încondeiază organizatorii în versuri măiestrite potrivite.
Micii ecologiști de la Roșia și „Dacia"
Onoarea de a deschide competiția au avut-o cei mai mici ecologiști, cele două echipaje bihorene din ciclul primar, de la Școala Gimnazială din Roșia (Florentina Copăcian, Vlăduț Perț, Bogdan Simea și Samira Tirla, coordonați de dna prof. Maria Ujoc și Valentina Silaghi) și de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea (Eduard Foltuț, Iinca Dascalciuc, Rareș Său și Mădălina Abrudan, îndrumați de dna prof. Aurelia Popovici), fiecare prezentând câte o scenetă ecologică originală.
La concursul „Copiii și drepturile lor" s-au prezentat 19 echipaje (14+5) din 10 județe (8+2) și municipiul București; 14 cu participare directă, din județele: Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar 5 echipaje, unul din Buzău și câte două din Sibiu și municipiul București, și-au trimis doar materialele. Cele 19 echipaje reprezintă următoarele unități de învățământ: 1.Colegiul Național „Titu Maiorescu" din Aiud - județul Alba; 2-3.Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea și Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea - Bihor; 4-5.Colegiul Național „Petru Rareș" din Bistrița - Bistrița-Năsăud (cu două echipaje, pentru gimnaziu și liceu); 6-7.Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila - Brăila (cu două echipaje); 8.Liceul Tehnologic „Elina Matei Basarab" din Râmnicu Sărat - Buzău; 9-10. Colegiul Tehnic Traian din București și Liceul Teoretic „Ady Endre" din București ; 11-12. Colegiul Național „Mircea Eliade" din Reșița - Caraș-Severin (cu două echipaje); 13-14. Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Baia Mare și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare - Maramureș; 15-16.Școala Gimnazială „Mircea Eliade" din Satu Mare și Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Satu Mare - Satu Mare; 17.Școala Gimnazială „Silvania" din Șimleu Silvaniei - Sălaj; 18-19. Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu și Liceul Teoretic „C. Noica" din Sibiu - Sibiu.
La concursul „Bune practici în educația pentru protecția mediului" s-au prezentat 22 de echipaje (17+5) din 10 județe (8+2) și municipiul București; 17 cu participare directă, din județele: Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare și Suceava, iar 5 echipaje, unul din Buzău și câte două din Sibiu și municipiul București, și-au trimis doar materialele. Cele 22 de echipaje reprezintă următoarele unități de învățământ: 1.Colegiul Național „Titu Maiorescu" din Aiud - județul Alba; 2-7. Școala Gimnazială din Săcădat, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea, Liceul Tehnologic din Dobrești, Liceul Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului, Școala Gimnazială din Roșia și Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea (ultimele două având echipaje din ciclul primar) - județul Bihor; 8-9. Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Bistrița și Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul" din Căianu Mic - Bistrița-Năsăud; 10-11. Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila și Colegiul Național „Ana Aslan"  din Brăila - Brăila; 12. Liceul Tehnologic „Elina Matei Basarab" din Râmnicu Sărat - Buzău; 13-14. Școala Gimnazială Nr. 1 din Cornereva și Colegiul Tehnic din Reșița - Caraș-Severin; 15-16. Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Baia Mare și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare - Maramureș; 17. Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Satu Mare - Satu Mare; 18-19. Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu și Liceul Teoretic „C. Noica" din Sibiu - Sibiu; 20. Școala Gimnazială „Miron Costin"din Suceava - Suceava; 21-22. Colegiul Tehnic Traian din București și Liceul Teoretic „Ady Endre" din București.
Vineri, s-au prezentat și s-au evaluat portofoliile (materialele în PowerPoint), s-a amenajat expoziția, s-au desfășurat concursurile (pe categorii de vârstă, gimnaziu și liceu) și s-au efectuat vizite în municipiul de pe Crișul Repede, iar astăzi (sâmbătă), se vor desfășura activități practice. Participanții la concursul „Copiii și drepturile lor" vor avea activități la instituții din subordinea DGASPC Bihor, iar cei de la concursul „Bune practici în educația pentru protecția mediului" vor ieși în județ, în Defileul Crișul Repede, la Peștera de la Vadu Crișului, iar seara se vor întoarce în Oradea pentru diseminare și premiere. Duminică, vor vizita Cetatea Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: Copiii și drepturile lor, Bune practici în educația pentru protecția mediului - ediția a VII-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:54:20 Ora de vară a Europei de Est