Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Privind în urmă cu mândrie și demnitate

La ora de bilanț a verii

Privind în urmă cu mândrie și demnitate

O oră de bilanț este și pentru cei doi colegi ai noștri, doamna Pirtea Floare și domnul Mikloș Ioan care, în acest an școlar, și-au încheiat activitatea didactică la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, prin pensionare.

Director, consilier și artist între artiști
Mikloș Ioan, om de o aleasă cultură, un spirit viu care a știut să aducă pe buzele noastre întotdeauna zâmbetul, cel care a știut să aplaneze conflictele, să aibă o vorbă bună, atât pentru copii și părinți, cât și pentru colegii dascăli. Este pentru noi un bun coleg, un tată și un prieten drag!
A promovat imaginea școlii prin rezultate deosebite obținute cu elevii, la diferite activități cultural-artistice, expoziții locale, județene, naționale și internaționale.
S-a născut în anul 1949 în Episcopia - Bihor. În anul 1975  a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Decorative, a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, secția Pedagogică. În 2004,  obține Diploma de Licență în Arte - Specializarea Pictură cu durata de studii de 5 ani a Universității de Artă și Design din Cluj - Napoca.
În 1975 a activat ca instructor cultural la Casa Orășenească de Cultură, Beiuș; între anii 1976 - 1998 - profesor conducător de cerc la Casa Pionierilor (apoi Clubul Copiilor) Beiuș; cercuri conduse și îndrumate: foto-cineclub, grafică-desen, pictură pe sticlă și pictură șevalet, sculptură în lemn; între 1999 - 2002 - director al Clubului Copiilor Beiuș, funcție obținută prin concurs; din 1998 - profesor de desen (educație plastică), titular al S08 Beiuș; de la 1 septembrie 2007 - detașat în interesul învățământului pe funcția de director adjunct la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș; în anul 1990 și-a susținut examenul în vederea obținerii Gradului Didactic I.
Domnul Mikloș Ioan, fost director adjunct al școlii, fost consilier județean,  este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, având un palmares bogat, demn de înaltă apreciere ca artist plastic (grafician), atât în țară, cât și în străinătate: Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, S.U.A și Ungaria, fiind deținător a numeroase diplome, medalii și premii obținute pe plan național și internațional, reprezentând școala și promovând-o în comunitate, dar și peste hotare.
Din 1982, participă la expoziții județene de artă plastică cu lucrări de pictură și grafică, filiala Bihor a Uniunii Artiștilor Plastici. A participat și participă la simpozioane și tabere de creație ale artiștilor plastici din România și Ungaria (la Cluj-Napoca, Zerind, Jebuc, Beiuș, Kötegyán, Chitighaz, Kondoros, Gyula).
Are numeroase lucrări în colecții de artă, atât în țară, cât și în străinătate.
Activitatea sa artistică apare în publicații de specialitate, dicționare de artă plastică, almanahuri și enciclopedii. Este o persoană activă care periodic colaborează cu colective redacționale pentru a-și publica articolele de specialitate și nu numai. Prezintă un real interes față de tot ceea ce ține de cultura zonei noastre, respectiv poeți, istorici în acest sens desfășurând și o muncă de teren pentru a aduna date și informații de la oamenii locului.
Domnul Mikloș Ioan este un bun familist, căsătorit de 40 de ani cu doamna Elisabeta, artistă și dumneaei, au împreună doi copii, ambii intelectuali, pe Ana Maria și Jancsi.
38 de ani la catedră
O altă distinsă colegă care încheie o lungă carieră didactică de 38 de ani este doamna profesor Pirtea Floare. Din discuțiile purtate de-a lungul perioadei în care ne-a fost colegă, am reținut câteva aspecte. A absolvit Școala Generală din Uileacu de Beiuș, a urmat Liceul Nr. 2 Beiuș - secția reală (actualul Lic. Pedagogic) în perioada 1969-1973 după care a urmat cursurile Institutului Pedagogic de 3 ani Târgu Mureș - secția chimie, cunoștințe tehnico-productive (1973-1976), dar nu s-a mulțumit doar cu atât, a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, secția fizică-chimie (1977-1980), iar în perioada 2005 - 2006 și-a completat studiile la Universitatea din Oradea, profilul Educație Tehnologică.
Gradul I și l-a dat din disciplina chimie.
Pe parcursul carierei didactice a activat în nenumărate școli: la Școala Generală Miorcani, județul Botoșani (în perioada 1976-1977), la Ghiorac, în perioada 1977-1983; la Răbăgani, între 1983-1986, la Pocola între 1983-2010 și la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș, între 2010-2014.
Timp de 23 de ani a fost profesor diriginte, iar 12 ani, director la Școala din Pocola.
Foștii săi elevi eminenți au ajuns peste ani medici, farmaciști, asistenți medicali, și mai puțin profesori de fizică-chimie. Are doi copii: Nicolin, cu soția Bianca și nepotul Ștefan-Cătălin și mezinul Vlad.
Doamna profesor, fire deschisă și exagerat de sinceră, recunoaște că vorbește mult; are mare încredere în oameni, deși nu toți merită. „Nu duc lipsă de idei, recunoaște dumneaei, dar, la aplicarea lor în practică îi las pe cei tineri". Spuneam că a crescut doi copii. Acum, la pensionare, și-a propus să sădească un nuc, pentru nenumăratele preparate cu calități terapeutice provenite din frunzele, fructele și coaja nucului.
Colectivul de cadre didactice al școlii urează foștilor noștri colegi pensie lungă, cu multă sănătate!
Director,
profesor Adina-Ionela CIOLOȘ

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 03:38:32 Ora de vară a Europei de Est