Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD

Duminicã, de Zilele Comunei Oºorhei

La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD

Duminicã, 20 iulie 2014, în zi sfântã (Sfântul slãvitul Prooroc Ilie Tesviteanul), în cea de-a treia zi a serbãrilor, aflaþi la masa „negocierilor", într-o atmosferã de sãrbãtoare, dl prof. Cornel Popa, preºedintele Consiliului Judeþean Bihor ºi dl senator Gavrilã Ghilea au semnat ºi „parafat" alianþa PNL - PD, vorba dlui primar Ioan Pop.

Cu artiºtii pe scenã ºi cu prietenii alãturi, la masã, cu toþii aflaþi la serbãrile verii, parcã ºi politica este vãzutã ºi tratatã altfel!
Pe scenã, însã, politica a fost una de suflet, pentru bucuria inimii ºi înãlþare prin muzicã ºi dansuri populare.
La regalul artistic, deschis la ora 14.50 de Alina Tãrãu ºi încheiat dupã ora 24.00, de Cornel Borza, au participat zeci de artiºti, ºi mai mari ºi mai mici, debutanþi ºi consacraþi, dar cu toþii îndrãgiþi.
Alina Tãrãu a fost urmatã de Romina Nemeº ºi echipa sa de suflet, copii ºi tineri, unii aflaþi la început de drum, alþii pe calea consacrãrii artistice: Georgiana Mãrcuþ, Coita Monica, Denisa Mihele, Anca Pavel, Romina Nemeº, Marius Mihuþ (din Cihei, la vioarã cu goarnã), Camelia Maliþa (din Cefa), Elena ªerb (din Cãbeºti), Simona Briscan (din Oradea, cu rãdãcini în Ianoºda ºi Salonta), Florin Vaida (instrumentist, din Alparea), Alexandra Maria Secan (din Bãlnaca, Oradea), Bianca Riºco - „oºanca", Angelo Mãlan (din Alparea, la vioarã cu goarnã); taraful ºi un grup de dansatori din Husasãu de Criº; un ansamblu maghiar cu dansatori ºi solist, Oana Florina Stana (din Arad), Lia Bereº (din Oºorhei).
Dupã încãlzirea atmosferei, pe scenã a urcat doamna cântecului bihorean, îndrãgita solistã Florica Duma, acompaniatã de Marius Varga. Au urmat titraþii membri ai Ansamblului folcloric de renume „Bihorul", instruiþi de maestrul coregraf Ioan Silaghi, cu dansuri din Aleºd, Beiuº ºi Roºia; soliºtii vocali: Romina Suciu (mezina), Violeta Gherman ºi Ovidiu Piscoi.
„Zice Zbiciu cu fecioru' de rãsunã tãt Bihoru"
Îndrãgita Corina Szatmari, moderator ºi interpret, a fost acompaniatã de orchestra numeroasei familii Varga (zisã „Zbiciu"), cu care Corina colaboreazã de 22 de ani. E vorba de: Carol (veteranul - tatã ºi bunic), Marius (fiu), Nazarius (fiu ºi nepot), Cãlin (fiu) ºi Cãtãlin Varga (fiu ºi nepot). „Zice Zbiciu cu fecioru' de rãsunã tãt Bihoru". Am citat-o pe Corina Szatmari. Maestrul Carol Varga („Zbiciu") a avut un recital de virtuozitate ºi mãiestrie. Apoi am ascultat duete instrumentale la viori cu goarnã - tata ºi fiul: Cãlin ºi Cãtãlin, Marius ºi Nazarius.
În continuare, Nazarius ne-a prezentat, în premierã, o polcã ºi alte dansuri þigãneºti la vioara sa fermecatã. Dansatorii dlui Ioan Silaghi i-au replicat cu dansuri þigãneºti. Tot dl Ioan Silaghi ºi-a trimis apoi în scenã celãlalt ansamblu folcloric - „Criºana", cu dans din Oaº, soliºti Vlad ªtef ºi Ioana Urs. Înainte sã revinã în scenã Corina Szatmari, l-am ascultat pe Adi Balint, despre care maestrul Ioan Silaghi are numai cuvinte de laudã. Pe Corina au acompaniat-o „Zbiciu" ºi nepotu' (Nazarius).
Ileana Matus ºi grupul „Moroºanca" au fost acompaniaþi de un grup de ceteraºi.
Un show de zile mari au fãcut apoi Florin Ionaº - „generalul" (la saxofon) cu trupa sa, solista Diana Sãlagea ºi fiica „generalului", Claudia Ionaș. „E pãcat sã n-ai pãcat", a opinat Diana, iar Claudia i-a replicat, tot muzical: „Hai lume la veselie!"
Dupã ora 24, orã la care focul de artificii trebuia sã brãzdeze vãzduhul, anunþând încheierea celei de-a VI-a ediþii a Zilelor Comunei Oºorhei, pe scenã a urcat Corina Szatmari însoþitã de Cornel Borza. A urmat recitatul extraordinar al îndrãgitului cântãreþ, iar spectatorii au cântat cu el ºi l-au aplaudat, fãcând abstracþie de faptul cã trecuse biniºor de miezul nopþii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaþi Galeria foto: La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 10:16:38 Ora standard a Europei de Est