Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În tabără la Sovata

De la Oradea la Aluniș

În tabără la Sovata

Ștrumfii cei curajoși de la Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea s-au înscris în tabăra de la Sovata, cabana Aluniș.

Unii au optat pentru prima dată să-și petreacă o săptămână de vacanță într-o tabără. Alții au fost pentru a doua sau a treia oară. Grupul celor 21 de copii a fost alcătuit din doi copii de 3 ani (Sonia și Ionuț), opt elevi din clasa pregătitoare (Iulia, Andreea, Arianna, Paul, Mihai, Vlăduț, David și Ianis), o elevă de clasa a III-a (Maria), patru elevi din clasa a IV-a (Diana T., Flaviu, Briana și Georgiana), două eleve din a V-a (Diana Z., Patricia) și trei elevi din a VI-a (Raul, Amalia, Andra). Copiii învață la diferite școli: la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Lic. Teologic Baptist „Emanuel”, Lic. Teoretic „Aurel Lazăr”, Școala Gimnazială „Dacia”, C.N. „Iosif Vulcan” și Lic. Tehnologic din Șuncuiuș. Cu toții ne-am propus o aventură de o săptămână la Sovata (într-o zonă mirifică, înconjurată de pădure, pe malul unui pârâu). În această aventură a cunoașterii și distracției, ei au fost îndrumați de prof. Monica Toader, având sprijinul a trei părinți (Alina, Otilia și Marcel), șoferul autocarului (Florin) și ghidul (Adi).
Prima zi
După circa șase ore de mers, am ajuns cu bine la destinație. Nu am mers însă continuu, am făcut câteva popasuri, am discutat fel de fel, cu toții bine dispuși pe tot traseul. Am luat prânzul și ne-am cazat; am repetat regulamentul taberei, și am vizitat două ateliere de artă meșteșugărească, artizanală din zonă: obiecte decorative și pălării din iască, precum și vase din lut. Întorși la cabană, până la cină, copiii au încercat să decoreze un ulcior cu elemente grafice, din natură, după cum au văzut la atelierul de olărit.
A doua zi
Trezirea a fost dis-de-dimineață. Înviorarea a fost condusă de Patricia. După micul dejun, am mers pentru câteva ore la Salina Praid. La întoarcere a urmat un scurt shopping. După prânz, s-a trecut la programul de somn în timp ce o ploaie scurtă ne-a salutat cu amabilitate... După-masă, ne-am întrecut în ghicitori și jocuri de cunoaștere. Am luat cina și am intrat „la apă”, în piscina Hotelului Aluniș, după care am participat la tombola cu surprize...
A treia zi
După micul dejun, chiar dacă nu ne-am stresat cu matematica, am făcut o incursiune în acest domeniu, cu muncă diferențiată, după care ne-am  informat despre Sovata și Salina Praid. Ne-am jucat (multe și diverse pe terenul cu zgură din incinta taberei), iar după prânz, ne-am încărcat bateriile… la orizontală. Având-o pe Andreea - sărbătorita zilei, i-am pregătit câteva surprize (felicitări, coroniță, un portret, realizat de Diana Z., un buchețel de flori cules de Rareș, daruri de la membrii grupului) și o masă festivă cu suc, tort, alune, oferite de sărbătorită, dans cu dedicație.
A patra zi
Deja ne-am intrat în ritm. Înviorarea a fost condusă de Ami; au urmat micul dejun și controlul camerelor (inspectorii zilei au fost cele două Diane - Diana Z și Diana T.). S-a verificat „tema” pe care au avut-o de pregătit în postura de mici detectivi (Ce nu ne place) - interviu cu câți membri ai grupului; toți au fost recompensați pentru temă (munca depusă); ne-am informat despre localitatea Corund pe care au vizitat-o zilele trecute. Joi,  am comunicat în perechi (rezolvarea unei cartograme). Curajoși din fire, cei 25 (21 plus 4) ne-au încumetat la o cursă lungă, o drumeție  de aproximativ 3 km până la Lacul Ursu din Sovata. Chiar dacă drumul la pas a fost plăcut, oboseala la întoarcere și-a spus cuvântul, trebuind să apelăm la taxiuri. Ajunși în tabără, nu am renunțat la jocuri, la terasă pentru că cerul a lăcrimat din nou. După prânz și odihnă, am desenat și colorat, ne-am luat gustarea de la ora 16 (pregătită de Diana Z., Ami și Monica T.), am cântat și ne-am  căutat norocul (în trifoi cu 4 foi), am jucat fotbal, ne-am „întărit” cu  pufuleți și popcorn, am realizat afișe pentru petrecerea în pijamale și balul mascat din zilele următoare. Seara s-a lăsat cu petrecerea în pijamale, scaunele muzicale, trenulețul întrebărilor și puțină zumba („instructor”, Briana).
A cincea zi
După petrecerea în pijamale, vineri, ne-am sculat ceva mai târziu. Înviorarea a fost condusă de Andra. În livingul cabanei, s-au derulat activități relaxante și informarea de dimineață despre lacurile din Sovata; pentru că vremea ne-a permis, am încins și un concurs de desene pe asfalt, urmat de un program la alegere, până la prânz (jocuri și întreceri pe terenul de zgură). După odihnă, am ieșit din nou la piscină, iar după cină, am avut „Balul mascat”.
A șasea zi
Sâmbătă, rolurile s-au inversat. Copiii au fost cei care au propus activitățile pe care le-au și coordonat. Flaviu și  Paul au inspectat camerele, Ianis a condus înviorarea. Diana Z. le-a propus rezolvarea unui aritmogrif „Tabăra învingătorilor”. Patricia le-a dat celor mari să compună un catren pe baza unui cuvânt dat, iar cei mici au alcătuit propoziții cu cuvântul extras. Tot Patricia i-a învățat coregrafia unui dans. Maria a condus un parcurs aplicativ. Pe terenul de sport, Diana T., David, Flaviu și Briana au dat startul ștafetelor. Cu toții au fost recompensați. După-masă, am ieșit în oraș pentru suveniruri și ne-am plimbat cu trenulețul, iar seara s-a încheiat cu un foc de tabără… la șemineu.
A șaptea zi
Ne-am trezit mai târziu și ne-am făcut bagajele; au luat micul dejun și au pornit la drum. Primul popas l-am făcut la Pollus center din Cluj-Napoca, unde au luat prânzul. Ajunși cu bine acasă, au urmat îmbrățișările și impresiile (experiențele unice).
Vă mulțumesc, dragii mei copii ascultători! La final, toți ați luat FB*.
Vă doresc vacanță frumoasă, iar la anul, vă aștept pentru o nouă tabără, poate la mare...
Prof. Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În tabără la Sovata.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:55:32 Ora de vară a Europei de Est