Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”

Vineri, 2 mai, la Oradea

Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”

Autoritatea Națională pentru Tineret și direcțiile județene pentru tineret din centrele reședință de județ au organizat, vineri, 2 mai 2008, împreună cu parteneri locali, Ziua tineretului, precum și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”, așa după cum aveam să aflăm de la Marius Chipurici, directorul D.J.T. Bihor.

AIESEC Oradea și Cercetașii României…
La orele amiezii, în Oradea sta să plouă, și chiar a pulverizat câțiva stropi în parcul 1 Decembrie, la ora deschiderii manifestărilor, așa încât, organizatorii erau tentați să amâne festivitățile până la o normalizare a condițiilor atmosferice.
Și totuși, partenerii Direcției județene pentru Tineret Bihor au ținut să fie punctuali, iar la ora 12.00, la locul faptei, i-am găsit pe Bogdan Pater și colegii cercetași: Raluca Negru, Cosmin Pitaru, Paul Grecu, Anda Bălăian, Suzana Meșter, Gheorghe Þărău, Florina Mocai și Balla Beata, pe Anamaria Crăciun și colegii din AIESEC: Ioana Manța, Crina Cordea și Cătălin Durne (“șefii” Comitetului local Oradea al AIESEC erau plecați tocmai la Constanța, la o conferință națională).
La scurt timp, Debreczeny Alexandru a apărut cu un cort sub care aveau să se desfășoare atelierele de lucru. Potrivit programului și declarației Danielei Băltățescu, consilier D.J.T.Bihor, la ora respectivă, “cercetașii” Liceului “Don Orione”, se aflau deja pe traseu (de la 11.30), în căutarea comorii. Noi aveam să cunoaștem echipajul care a și găsit-o (comoara). E vorba de Carmen Fortiș și colegii săi de clasă (din a X-a B): Sebastian Muntean, Moise Drimbău și Bogdan Pușcaș. Ei au căutat comoara pe la Grădina Botanică, cetate, primărie, Grădina Zoologică, dar au găsit-o în parcul 1 Decembrie, la câțiva metri de cort (“cartierul general”), la baza statuii.
Pictori de icoane … tocmai din Roșia
Cercetașii aveau pregătite pentru amatorii de distracții jocuri specifice cercetăsești, dar și premii pentru câștigători. Primii trei norocoși, Paul Oprea, Eugen Gogâlțan și Cristian Bârsan aveau să câștige, potrivit locului ocupat, carte (loc. I), revistă (loc. II), respectiv tricou (loc. III).
Reprezentanții AIESEC au test amatorii de concursuri de cultură generală și i-au premiat cu tricouri inscripționate (cu Ziua tineretului și “Noaptea albă”), cărți, șepci, pixuri inscripționate și diplome (primul beneficiar fiind Cristi Ambruș, student, anul IV, la Mate). În standul lor, studenții (AIESEC) făceau reclamă unor produse culinare din mai multe țări ale lumii (China, Spania, Grecia, Rusia, India, Italia…), misiunea lor fiind promovarea internaționalismului. În acest sens, aveau pregătite afișe pentru panouri și chiar proiecții, în ideea în care în cort ar fi existat curent electric.
La masa alăturată cercetașilor, s-au instalat micii pictori de la Școala cu clasele I-VIII din Roșia: Florentina Ciuhandu, Alexandru Malița, Delia Cabău și Mădălina Copăcian (sub  îndrumarea inst. Maria Ujoc și prof. Valentina Silaghi).Ei au venit să demontreze și să explice orădenilor tehnica pictării icoanelor pe sticlă și încondeierii ouălor. Aveau pregătite 12 icoane din patru modele și un coșuleț cu șapte ouă încondeiate, ouă fierte și bizarca – instrumentul specific pentru încondeierea ouălor. Ca modele de icoane, aduseseră două lucrări, ale lui Cosmin Malița și Aureliei Trip. Neavând curent electric în cort (sau lampă de carbit) pentru topit ceara, nu au putut încondeia ouă. Copiii din Roșia sunt adevărați campioni la pictat icoane pe sticlă și nu numai, după cum ne-au spus conducătoarele grupului (institutoarea și profesoara). La Festivalul “Oul de Paști” organizat, recent, la Drăgoteni, reprezentanții școlii din Roșia au luat toate cele trei premii la pictură pe sticlă (Alexandru Malița – premiul I, Amalia Trip – II, Florentina Ciuhandu - III), dar și alte premii: Florentina Ciuhandu – premiul I la recitări și premiul III la costum popular femeiesc, iar Ioan Panc – premiul III la bătut toaca și premiul I la costum popular bărbătesc. Copiii școlii din Roșia sunt cuprinși într-un proiect școlar ce se derulează pe perioada a trei ani școlari (2007-2008-2009) în vederea familiarizării cu pictura pe sticlă. La masa micilor pictori au venit să asiste și chiar să deprindă meșteșugul Liana Popovici (absolventă a Facultății de Arte Vizuale ) și Paula Bubui (studentă, anul IV, la Istorie-Geografie).
În cadrul atelierului meșterilor populari, doi tineri (Florina Macai, Marcel Perneș) și un școlar (Szabo Rici) confecționau bijuterii fanteziste (prin înșiruirea unor mărgele de diferite culori și mărimi), “furând” meserie de la meșterii populari (Mihaela Simai și Ramona Marton).
În jurul orei 17.00, un nor negru amenințător (cu furtuna), și cele dintâi picături de ploaie i-au făcut pe meșterii populari și pe micii pictori să se retragă.
Ilie Bolojan, invitatul special al lui Marius Chipurici
Ca și la edițiile anterioare ale “Nopții albe”, distracția a fost la ea acasă în cluburile orădene, iar bogracs-ul, la mare căutare în curtea Direcției județene pentru Tineret Bihor. Invitatul special al directorului D.J.T. Bihor (Marius Chipurici) la bogracs și la concertul trupei “Desperado” a fost Ilie Bolojan.
Pe terenul de sport, cei mai mici protagoniști ai “Nopții albe” au incins un fotbal pe cinste!
Așadar, Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe” au avut toate ingredientele pentru ca tinerii să se simtă bine în ziua și noaptea de vineri, având mai multe variante de petrecere a timpului, oferite de A.N.T și D.J.T. Bihor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 01:16:39 Ora de vară a Europei de Est