Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”

Vineri, 2 mai, la Oradea

Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”

Autoritatea Națională pentru Tineret și direcțiile județene pentru tineret din centrele reședință de județ au organizat, vineri, 2 mai 2008, împreună cu parteneri locali, Ziua tineretului, precum și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”, așa după cum aveam să aflăm de la Marius Chipurici, directorul D.J.T. Bihor.

AIESEC Oradea și Cercetașii României…
La orele amiezii, în Oradea sta să plouă, și chiar a pulverizat câțiva stropi în parcul 1 Decembrie, la ora deschiderii manifestărilor, așa încât, organizatorii erau tentați să amâne festivitățile până la o normalizare a condițiilor atmosferice.
Și totuși, partenerii Direcției județene pentru Tineret Bihor au ținut să fie punctuali, iar la ora 12.00, la locul faptei, i-am găsit pe Bogdan Pater și colegii cercetași: Raluca Negru, Cosmin Pitaru, Paul Grecu, Anda Bălăian, Suzana Meșter, Gheorghe Þărău, Florina Mocai și Balla Beata, pe Anamaria Crăciun și colegii din AIESEC: Ioana Manța, Crina Cordea și Cătălin Durne (“șefii” Comitetului local Oradea al AIESEC erau plecați tocmai la Constanța, la o conferință națională).
La scurt timp, Debreczeny Alexandru a apărut cu un cort sub care aveau să se desfășoare atelierele de lucru. Potrivit programului și declarației Danielei Băltățescu, consilier D.J.T.Bihor, la ora respectivă, “cercetașii” Liceului “Don Orione”, se aflau deja pe traseu (de la 11.30), în căutarea comorii. Noi aveam să cunoaștem echipajul care a și găsit-o (comoara). E vorba de Carmen Fortiș și colegii săi de clasă (din a X-a B): Sebastian Muntean, Moise Drimbău și Bogdan Pușcaș. Ei au căutat comoara pe la Grădina Botanică, cetate, primărie, Grădina Zoologică, dar au găsit-o în parcul 1 Decembrie, la câțiva metri de cort (“cartierul general”), la baza statuii.
Pictori de icoane … tocmai din Roșia
Cercetașii aveau pregătite pentru amatorii de distracții jocuri specifice cercetăsești, dar și premii pentru câștigători. Primii trei norocoși, Paul Oprea, Eugen Gogâlțan și Cristian Bârsan aveau să câștige, potrivit locului ocupat, carte (loc. I), revistă (loc. II), respectiv tricou (loc. III).
Reprezentanții AIESEC au test amatorii de concursuri de cultură generală și i-au premiat cu tricouri inscripționate (cu Ziua tineretului și “Noaptea albă”), cărți, șepci, pixuri inscripționate și diplome (primul beneficiar fiind Cristi Ambruș, student, anul IV, la Mate). În standul lor, studenții (AIESEC) făceau reclamă unor produse culinare din mai multe țări ale lumii (China, Spania, Grecia, Rusia, India, Italia…), misiunea lor fiind promovarea internaționalismului. În acest sens, aveau pregătite afișe pentru panouri și chiar proiecții, în ideea în care în cort ar fi existat curent electric.
La masa alăturată cercetașilor, s-au instalat micii pictori de la Școala cu clasele I-VIII din Roșia: Florentina Ciuhandu, Alexandru Malița, Delia Cabău și Mădălina Copăcian (sub  îndrumarea inst. Maria Ujoc și prof. Valentina Silaghi).Ei au venit să demontreze și să explice orădenilor tehnica pictării icoanelor pe sticlă și încondeierii ouălor. Aveau pregătite 12 icoane din patru modele și un coșuleț cu șapte ouă încondeiate, ouă fierte și bizarca – instrumentul specific pentru încondeierea ouălor. Ca modele de icoane, aduseseră două lucrări, ale lui Cosmin Malița și Aureliei Trip. Neavând curent electric în cort (sau lampă de carbit) pentru topit ceara, nu au putut încondeia ouă. Copiii din Roșia sunt adevărați campioni la pictat icoane pe sticlă și nu numai, după cum ne-au spus conducătoarele grupului (institutoarea și profesoara). La Festivalul “Oul de Paști” organizat, recent, la Drăgoteni, reprezentanții școlii din Roșia au luat toate cele trei premii la pictură pe sticlă (Alexandru Malița – premiul I, Amalia Trip – II, Florentina Ciuhandu - III), dar și alte premii: Florentina Ciuhandu – premiul I la recitări și premiul III la costum popular femeiesc, iar Ioan Panc – premiul III la bătut toaca și premiul I la costum popular bărbătesc. Copiii școlii din Roșia sunt cuprinși într-un proiect școlar ce se derulează pe perioada a trei ani școlari (2007-2008-2009) în vederea familiarizării cu pictura pe sticlă. La masa micilor pictori au venit să asiste și chiar să deprindă meșteșugul Liana Popovici (absolventă a Facultății de Arte Vizuale ) și Paula Bubui (studentă, anul IV, la Istorie-Geografie).
În cadrul atelierului meșterilor populari, doi tineri (Florina Macai, Marcel Perneș) și un școlar (Szabo Rici) confecționau bijuterii fanteziste (prin înșiruirea unor mărgele de diferite culori și mărimi), “furând” meserie de la meșterii populari (Mihaela Simai și Ramona Marton).
În jurul orei 17.00, un nor negru amenințător (cu furtuna), și cele dintâi picături de ploaie i-au făcut pe meșterii populari și pe micii pictori să se retragă.
Ilie Bolojan, invitatul special al lui Marius Chipurici
Ca și la edițiile anterioare ale “Nopții albe”, distracția a fost la ea acasă în cluburile orădene, iar bogracs-ul, la mare căutare în curtea Direcției județene pentru Tineret Bihor. Invitatul special al directorului D.J.T. Bihor (Marius Chipurici) la bogracs și la concertul trupei “Desperado” a fost Ilie Bolojan.
Pe terenul de sport, cei mai mici protagoniști ai “Nopții albe” au incins un fotbal pe cinste!
Așadar, Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe” au avut toate ingredientele pentru ca tinerii să se simtă bine în ziua și noaptea de vineri, având mai multe variante de petrecere a timpului, oferite de A.N.T și D.J.T. Bihor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua tineretului și cea de-a IV-a ediție a “Nopții albe”.

Trimite email
duminică, 13 iulie 2025, 09:31:02 Ora de vară a Europei de Est