Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

ªcoala de varã internaþionalã, la Chiºinãu ºi Oradea

În perioada 21-26 iulie

ªcoala de varã internaþionalã, la Chiºinãu ºi Oradea

Deschiderea oficialã a ªcolii de varã internaþionale The Image of Central Europe and of the European Union in the Narrations of Foreign Travellers, organizatã cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul programului „Jean Monnet", a avut loc luni, 21 iulie 2014, la Universitatea de Stat din Moldova, Chișinãu.

Cu acest prilej au luat cuvântul conf. univ. dr. Igor ªarov, viceministrul culturii Republicii Moldova, prof. univ. dr. Sorin ªipoº, prorector al Universitãþii din Oradea, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, Universitatea din Padova, conf. univ. dr. Ion Gumenâi, decanul Facultãþii de Istorie ºi Filozofie a Universitãþii de Stat din Moldova ºi Liviu Bleoca, reprezentant al Ambasadei României în Republica Moldova.
În cadrul programului ºtiinþific, la Oradea, în zilele de 18 ºi 19 iulie, au conferenþiat prof univ. dr. Sorin ªipoº „Între Orient ºi Occident: spaþiul românesc în relatãrile cãlãtorilor strãini (sfârºitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea); prof. univ. dr. Ioan Derºidan Între Orient ºi Occident - Ion Luca Caragiale: o imagine a lumii româneºti; conf. univ. dr. Gabriel Moisa Istorie ºi istoriografie la frontiera rãsãriteanã a Uniunii Europene; prof. univ. dr. Florin Cioban Literatura cãlãtorilor strãini despre civilizaþia medievalã româneascã; lector univ. dr. Florin Sfrengeu Relaþii interetnice la frontiera de nord-vest a României în secolele X-XI ºi lector univ. dr. Stelian Nistor Realitãþi geografice, sociale ºi politice în Comitatul Bihar surprinse în seria monograficã Magyarország varmegyei és varosai (1896-1914). A fost prezentatã ºi lucrarea Categorie europee. Rappresentazioni Storiche e Letterarie del ‘Politico', volum coordonat de Sorin ªipoº, Federico Donatiello, Dan Octavian Cepraga, Aurel Chiriac ºi prezentat de Florin Cioban. Printre activitãþile desfãºurate în cadrul ªcolii de varã la Oradea se numãrã vizitarea Târgului meºterilor populari ºi a Muzeului Þãrii Criºurilor.
La Chiºinãu, lucrãrile școlii de varã au debutat cu susținerea prelegerii profesorului Dan Octavian Cepraga, cu titlul Alienare și auto-traducere: despre poezie și exil la Paul Celan, urmatã de lansarea volumului „Terra aliena". L'esilio degli intellettuali europei coordonat de Dan Octavian Cepraga și Alexandra Vrânceanu Pagliardini.
Prelegeri au mai susþinut prof. univ. dr. Aurel Chiriac Oradea medievalã în relatãrile cãlãtorilor strãini (sec. XI-XVIII); Octavian Þîcu, Despre frontiere ºi construcþie identitarã în Republica Moldova; Igor Caºu, Virgil Pâslariuc, Chestiunea revizuirii hotarelor RSS Moldoveneºti: de la proiectul „Moldova Mare" la proiectul „Basarabia Mare" ºi cauzele eºecului acestora (decembrie 1943-iunie 1946). Au fost prezentate, de asemenea, cãrþile Cultura ºi istoria românilor din Ungaria, volum coordonat de conf. univ. dr. Gabriel Moisa ºi Igor Caºu, Duºmanul de clasã. Represiuni politice, violenþã ºi rezistenþã în R(A) SS Moldoveneascã, 1924-1956. În programul ªcolii de varã s-au mai înscris vizite la Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Naþional de Istorie, Muzeul Naþional de Etnografie ºi Istorie Naturalã ºi complexele istorico-religioase Cãpriana ºi Hâncu.
Lucrãrile ªcolii de varã au continuat vineri, 25 iulie, la Oradea, cu prelegeri susþinute de cãtre prof. univ. dr. Mihai Drecin, Graniþa de est a românilor ºi a Europei în memoriile profesorului ºi omului politic Victor Jinga (1910-1918); conf. univ. dr. Mircea Brie, Frontierele europene. Expresia unei identitãþi ºi prof. univ. dr. Sandu Frunzã, Limitele imaginarului ºi modelarea graniþelor spaþiului politic. În premierã, au fost lansate douã cãrþi ale profesorului clujean Sandu Frunzã, Advertising Constructs Reality. Religion and Advertising in the Consumer Society ºi Comunicare simbolicã ºi seducþie. Studii despre seducþia comunicãrii, comportamentul ritualic ºi seducþie, ambele publicate la Editura Tritonic, Bucureºti, 2014.
La evenimente au participat profesori, studenți, masteranzi și doctoranzi, reprezentanți ai Universitãții din Oradea, România, ai Universitãții de Stat din Republica Moldova și ai  Universitãții din Padova, Italia.
ªcoala de varã internaþionalã The Image of Central Europe and of the European Union in the Narrations of Foreign Travellers s-a încheiat sâmbãtã, 26 iulie, cu o sesiune de concluzii și cu înmânarea de diplome participanþilor. (Doina Lupu)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 08:18:50 Ora de vară a Europei de Est