Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Alături de cetățeni pentru o vacanță de vară în siguranță

Polițiștii de prevenire bihoreni,

Alături de cetățeni pentru o vacanță de vară în siguranță

Polițiștii bihoreni acționează în zonele de agrement din Județul Bihor pentru a preveni victimizarea cetățenilor

În perioada 1 iulie - 10 august 2014, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de ordine publică și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor și de partenerii de campanie, au desfășurat o serie de activități menite să prevină infracționalitatea care se manifestă în această perioadă, respectiv furturile de și din autoturisme, furturile din locuințe, furturile din buzunare, genți sau locurile de petrecere a timpului liber și tâlhăriile.
În cadrul întâlnirilor desfășurate cu cetățenii în locațiile cu un aflux mare de public, în Municipiul Oradea și în stațiunile bihorene Băile Felix și 1 Mai, polițiștii bihoreni au transmis recomandări preventive și au distribuit materiale preventive pentru informarea și conștientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanți victimizării și a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din locuințe, din autoturisme, din genți și din buzunare, alte furturi specifice sezonului estival, precum cele din ștanduri, furturile de biciclete, furturile din camere de hotel și a infracțiunilor de tâlhărie.
Materialele preventive distribuite au fost realizate în cadrul campaniilor „Atenție la hoții din buzunare", „Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi" și în cadrul campaniei „Siguranță în vacanță".
În perioada imediat următoare, polițiștii bihoreni se vor întâlniri cu orădenii în cadrul Centrelor Multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia din Municipiul Oradea și în alte locuri intens circulate în sezonul estival, precum parcuri, mall-uri și ștranduri, pentru a preveni furturile din buzunare, genți și din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile și furturile din locuințe sau din autoturisme.
Prevenirea victimizării copiilor, prioritate permanentă a polițiștilor de prevenire bihoreni
Totodată, pentru că vacanța de vară, prin specificul ei, presupune deplasarea copiilor în zonele de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulație mai intensă pe drumurile publice, polițiștii de prevenire bihoreni acționează și pentru a preveni vitimizarea minorilor. În acest context, în timpul vacanței de vară, polițiștii bihoreni desfășoară activități informativ - preventive pe diverse paliere, precum siguranța rutieră, prevenirea disparițiilor de minori, a delincvenței juvenile, modalități de autoprotecție în diverse situații, siguranța pe Internet, prevenirea comportamentelor antisociale etc..
Din aceste considerente, numeroase activități au fost organizate de polițiștii de prevenire bihoreni în locurile frecventate de copii și tineri, rerspectiv tabere, centre de zi pentru activități pe perioada vacanței de vară, în Orășelul Copiilor, ștanduri, parcuri sau alte locuri de petrecere a timpului liber de către aceștia.
O parte însemnată a acestor activități au fost desfășurate  de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, în parteneriat cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Agenției Naționale Antidrog - Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și cu reprezentanții Direcției de Tineret și Sport Bihor, alături de elevi voluntari din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu" din Municipiul Oradea.
Pe parcursul desfășurării activităților, au fost proiectate filme educativ - preventive, pentru a conștientiza copiii și a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv.
De asemenea, polițiștii bihoreni au distribuit pliante, broșuri și alte materiale cu mesaj preventiv și au organizat concursuri de desene și biciclete, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității continuă, pe parcursul vacanței estivale, activitățile menite să prevină atât victimizarea adulților, cât și a copiilor, urmând să sublinieze, în cadrul întâlnirilor cu grupurile țintă, importanța conduitei preventive.
Protejați-vă bunurile personale atunci când vă recreați!
În sezonului estival, activitățile specifice de relaxare, ieșirile la iarbă verde, vizitele la piscine și ștranduri, pescuit, etc. - sunt la ordinea zilei. Poliția vă recomandă să acordați o atenție sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciați!
Polițiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
- Păstrați mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-ați lăsat obiectele personale!
- Încercați să lăsați întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
- Nu vă lăsați obiectele de valoare - bijuterii, portmonee, telefoane mobile - la vedere pe plajă!
- Nu uitați că există indivizi care speculează orice neatenție din partea dumneavoastră!
- Cu un plus de vigilență însă, vă puteți bucura de o vacanță minunată, feriți de evenimente nu tocmai plăcute!
În stațiune:      
- Când ați ajuns la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate lângă mașină.Nu expuneți sumele de bani pe care le dețineți!
- Manifestați grijă față de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveți în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.
- Păstrați portofelul/geanta în fața dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!
- Evitați să păstrați codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunțați banca despre acest lucru.
- Nu lăsați nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenție sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
- Lăsați-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luați la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăților curente!
- Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise! Este calea cea mai ușor accesibilă hoților!
- Închideți ușile de la balcon/terasă (acestea pot fi ușor escaladate)!
În cazul în care ați fost victima unei infracțiuni de furt din locuință/cameră de hotel, încercați pe cât posibil să nu pătrundeți în locul faptei, întrucât riscați să distrugeți probe care pot duce la identificarea autorilor.
Totodată, pentru siguranța copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceștia sunt, de multe ori, lăsați acasă fără supravegherea unui adult, polițiștii de prevenire bihoreni recomandă părinților să reamintească copiilor principalele reguli de atoprotecție pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
Recomandări preventive adresate părinților:
Asigurați-vă că știu să își spună numele complet, adresa și numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;
-Învățați copilul să țină mereu ușa casei închisă, să nu deschidă necunoscuților, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la ușă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugați o cunoștință să treacă să verifice din când în când copilul.
-Stabiliți cu copii să anunțe dacă întârzie acasă și să nu se îndepărteze de casă, învățați-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă;
-Atunci când sunteți în vacanță cu copilul nu-l lăsați să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învățați-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă.
-Nu-l trimiteți singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaște, asigurați-vă că știe adresa sau numele hotelului în care stați, învățați-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-și găsească părinții. Dacă s-a pierdut, învățați-l să apeleze la un polițist, o vânzătoare sau un adult. Asigurați-vă că spune întotdeauna „NU" persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoțească.
-Ascultați ceea ce vă spun copiii, comunicați cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învățați copiii să recunoască situațiile periculoase sau deranjante și repetați cu ei modalitățile de ieșire din astfel de cazuri. Trebuie să știe că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică!
Atenție părinți, preveniți victimizarea copiilor dvs. prin accidente de circulație!
Este suficientă o clipă de neatenție sau grabă pentru ca cei în care dumneavoastră ați investit speranțe, vise și multă dragoste, copiii dvs., să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmări tragice.
Pentru a preveni implicarea copiilor dvs. în accidente de circulație, Poliția recomandă părinților să-i învețe pe cei mici:
- Să circule numai pe trotuare;
- Să nu staționeze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra și cădea în fața mașinilor;
- Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
- Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în șir, unul după altul;
- Să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădinițe, pe terenurile de sport și întotdeauna sub supravegherea unui adult;
- Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații;
Învățându-i pe copii să circule corect, îi puteți feri de necazuri și vă puteți bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniștea familiei dumneavoastră !
Sfaturi pentru a preveni dispariția copilului tău
Fii prietenul lui;
Învață-ți copilul să nu intre în discuție cu persoane străine;
Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaște;
Să nu însoțească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit;
Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuși ții neapărat să le poarte, spune-i să nu le țină la vedere;
Învață-ți copilul să nu invite persoane necunoscute în locuință sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;
Pe timpul nopții, nu-ți lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;
Spune-i ca la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la școală, ci în grup împreună cu alți colegi sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice
Dacă ți-a dispărut copilul...
Acționează imediat dacă crezi că ți-a dispărut copilul:
Dacă copilul tău lipsește de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivnițe, subsoluri sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
Dacă a dispărut în timp ce vă aflați într-un magazin, anunță agentul de pază al magazinului respectiv și chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunță cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112;
Când sesizezi evenimentul la Poliție, comunică numele copilului, data de naștere, înălțimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgență a copilului. Anunță de asemenea, momentul în care ai constatat dispariția!
Comisar-șef de poliție Ioana INDRIEȘ
Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Alături de cetățeni pentru o vacanță de vară în siguranță.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 00:42:06 Ora standard a Europei de Est