Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Alături de cetățeni pentru o vacanță de vară în siguranță

Polițiștii de prevenire bihoreni,

Alături de cetățeni pentru o vacanță de vară în siguranță

Polițiștii bihoreni acționează în zonele de agrement din Județul Bihor pentru a preveni victimizarea cetățenilor

În perioada 1 iulie - 10 august 2014, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de ordine publică și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor și de partenerii de campanie, au desfășurat o serie de activități menite să prevină infracționalitatea care se manifestă în această perioadă, respectiv furturile de și din autoturisme, furturile din locuințe, furturile din buzunare, genți sau locurile de petrecere a timpului liber și tâlhăriile.
În cadrul întâlnirilor desfășurate cu cetățenii în locațiile cu un aflux mare de public, în Municipiul Oradea și în stațiunile bihorene Băile Felix și 1 Mai, polițiștii bihoreni au transmis recomandări preventive și au distribuit materiale preventive pentru informarea și conștientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanți victimizării și a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din locuințe, din autoturisme, din genți și din buzunare, alte furturi specifice sezonului estival, precum cele din ștanduri, furturile de biciclete, furturile din camere de hotel și a infracțiunilor de tâlhărie.
Materialele preventive distribuite au fost realizate în cadrul campaniilor „Atenție la hoții din buzunare", „Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi" și în cadrul campaniei „Siguranță în vacanță".
În perioada imediat următoare, polițiștii bihoreni se vor întâlniri cu orădenii în cadrul Centrelor Multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia din Municipiul Oradea și în alte locuri intens circulate în sezonul estival, precum parcuri, mall-uri și ștranduri, pentru a preveni furturile din buzunare, genți și din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile și furturile din locuințe sau din autoturisme.
Prevenirea victimizării copiilor, prioritate permanentă a polițiștilor de prevenire bihoreni
Totodată, pentru că vacanța de vară, prin specificul ei, presupune deplasarea copiilor în zonele de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulație mai intensă pe drumurile publice, polițiștii de prevenire bihoreni acționează și pentru a preveni vitimizarea minorilor. În acest context, în timpul vacanței de vară, polițiștii bihoreni desfășoară activități informativ - preventive pe diverse paliere, precum siguranța rutieră, prevenirea disparițiilor de minori, a delincvenței juvenile, modalități de autoprotecție în diverse situații, siguranța pe Internet, prevenirea comportamentelor antisociale etc..
Din aceste considerente, numeroase activități au fost organizate de polițiștii de prevenire bihoreni în locurile frecventate de copii și tineri, rerspectiv tabere, centre de zi pentru activități pe perioada vacanței de vară, în Orășelul Copiilor, ștanduri, parcuri sau alte locuri de petrecere a timpului liber de către aceștia.
O parte însemnată a acestor activități au fost desfășurate  de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, în parteneriat cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Agenției Naționale Antidrog - Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și cu reprezentanții Direcției de Tineret și Sport Bihor, alături de elevi voluntari din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu" din Municipiul Oradea.
Pe parcursul desfășurării activităților, au fost proiectate filme educativ - preventive, pentru a conștientiza copiii și a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv.
De asemenea, polițiștii bihoreni au distribuit pliante, broșuri și alte materiale cu mesaj preventiv și au organizat concursuri de desene și biciclete, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității continuă, pe parcursul vacanței estivale, activitățile menite să prevină atât victimizarea adulților, cât și a copiilor, urmând să sublinieze, în cadrul întâlnirilor cu grupurile țintă, importanța conduitei preventive.
Protejați-vă bunurile personale atunci când vă recreați!
În sezonului estival, activitățile specifice de relaxare, ieșirile la iarbă verde, vizitele la piscine și ștranduri, pescuit, etc. - sunt la ordinea zilei. Poliția vă recomandă să acordați o atenție sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciați!
Polițiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
- Păstrați mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-ați lăsat obiectele personale!
- Încercați să lăsați întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
- Nu vă lăsați obiectele de valoare - bijuterii, portmonee, telefoane mobile - la vedere pe plajă!
- Nu uitați că există indivizi care speculează orice neatenție din partea dumneavoastră!
- Cu un plus de vigilență însă, vă puteți bucura de o vacanță minunată, feriți de evenimente nu tocmai plăcute!
În stațiune:      
- Când ați ajuns la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate lângă mașină.Nu expuneți sumele de bani pe care le dețineți!
- Manifestați grijă față de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveți în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.
- Păstrați portofelul/geanta în fața dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!
- Evitați să păstrați codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunțați banca despre acest lucru.
- Nu lăsați nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenție sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
- Lăsați-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luați la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăților curente!
- Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise! Este calea cea mai ușor accesibilă hoților!
- Închideți ușile de la balcon/terasă (acestea pot fi ușor escaladate)!
În cazul în care ați fost victima unei infracțiuni de furt din locuință/cameră de hotel, încercați pe cât posibil să nu pătrundeți în locul faptei, întrucât riscați să distrugeți probe care pot duce la identificarea autorilor.
Totodată, pentru siguranța copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceștia sunt, de multe ori, lăsați acasă fără supravegherea unui adult, polițiștii de prevenire bihoreni recomandă părinților să reamintească copiilor principalele reguli de atoprotecție pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
Recomandări preventive adresate părinților:
Asigurați-vă că știu să își spună numele complet, adresa și numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;
-Învățați copilul să țină mereu ușa casei închisă, să nu deschidă necunoscuților, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la ușă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugați o cunoștință să treacă să verifice din când în când copilul.
-Stabiliți cu copii să anunțe dacă întârzie acasă și să nu se îndepărteze de casă, învățați-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă;
-Atunci când sunteți în vacanță cu copilul nu-l lăsați să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învățați-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă.
-Nu-l trimiteți singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaște, asigurați-vă că știe adresa sau numele hotelului în care stați, învățați-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-și găsească părinții. Dacă s-a pierdut, învățați-l să apeleze la un polițist, o vânzătoare sau un adult. Asigurați-vă că spune întotdeauna „NU" persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoțească.
-Ascultați ceea ce vă spun copiii, comunicați cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învățați copiii să recunoască situațiile periculoase sau deranjante și repetați cu ei modalitățile de ieșire din astfel de cazuri. Trebuie să știe că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică!
Atenție părinți, preveniți victimizarea copiilor dvs. prin accidente de circulație!
Este suficientă o clipă de neatenție sau grabă pentru ca cei în care dumneavoastră ați investit speranțe, vise și multă dragoste, copiii dvs., să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmări tragice.
Pentru a preveni implicarea copiilor dvs. în accidente de circulație, Poliția recomandă părinților să-i învețe pe cei mici:
- Să circule numai pe trotuare;
- Să nu staționeze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra și cădea în fața mașinilor;
- Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
- Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în șir, unul după altul;
- Să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădinițe, pe terenurile de sport și întotdeauna sub supravegherea unui adult;
- Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații;
Învățându-i pe copii să circule corect, îi puteți feri de necazuri și vă puteți bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniștea familiei dumneavoastră !
Sfaturi pentru a preveni dispariția copilului tău
Fii prietenul lui;
Învață-ți copilul să nu intre în discuție cu persoane străine;
Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaște;
Să nu însoțească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit;
Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuși ții neapărat să le poarte, spune-i să nu le țină la vedere;
Învață-ți copilul să nu invite persoane necunoscute în locuință sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;
Pe timpul nopții, nu-ți lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;
Spune-i ca la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la școală, ci în grup împreună cu alți colegi sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice
Dacă ți-a dispărut copilul...
Acționează imediat dacă crezi că ți-a dispărut copilul:
Dacă copilul tău lipsește de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivnițe, subsoluri sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
Dacă a dispărut în timp ce vă aflați într-un magazin, anunță agentul de pază al magazinului respectiv și chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunță cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112;
Când sesizezi evenimentul la Poliție, comunică numele copilului, data de naștere, înălțimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgență a copilului. Anunță de asemenea, momentul în care ai constatat dispariția!
Comisar-șef de poliție Ioana INDRIEȘ
Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Alături de cetățeni pentru o vacanță de vară în siguranță.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)