Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Proiectul eTwinning „Mathematics and the recipe that reunites our family”

Parteneriat internațional

Proiectul eTwinning „Mathematics and the recipe that reunites our family”

Proiectul „Mathematics and the recipe that reunites our family" a antrenat elevi, cu vârste cuprinse între 11-14 ani, din România, Polonia și Republica Moldova.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că 2014 a fost declarat Anul European pentru Reconcilierea Vieții Profesionale cu Viața de Familie. Prin acest proiect școala în alianță cu familiile elevilor i-a încurajat să-și însușească noțiuni de matematică, a promovat bucătăria tradițională, studiul limbilor străine, armonia și respectul în viața de zi cu zi.
Proiectul a fost lansat la inițiativa prof. Crina Bercovici de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș, România (18 elevi) și prof. Karina Mo¼dzierska de la Gimnazjum im. Marii Sklodowskiej-Curie w Kaliszu Pomorskin, Polonia (18 elevi). Din echipa internațională au mai făcut parte prof. Natalia Grîu de la L.T. „Gheorghe Asachi" Chișinău, Republica Moldova (28 elevi) și prof. Iuliana Trașcă de la Școala cu clasele I-VIII „Gheorghe Popescu" Scornicești, România (16 elevi).
Pe tot parcursul derulării proiectului elevii au avut ocazia să adreseze întrebări profesorilor de matematică (Crina Bercovici), limbi străine (Ioana Rada, Liana Clop), informatică (Manuel Bercovici, Edit Szatmari), specialitate (Ana Matica), diriginte (Mihaela Laza) etc. Au fost implicate în proiect și familiile elevilor.
Activitățile de bază ale proiectului au fost desfășurate în ora de opțional „Matematică fără frontiere, proiecte internaționale" și în timpul liber al elevilor și profesorilor. Opționalul, adresat elevilor clasei a VI-a, a avut ca obiectiv implementarea unui proiect pe platforma eTwinning. La activitățile practice am distribuit roluri tuturor elevilor, fiecare contribuind după posibilități la reușita acestora. În proiect toți partenerii am comunicat în limba engleză, dar documentele (prezentările, textele, problemele, rețetele etc) au fost redactate în câte două limbi de circulație internațională. Echipele din România și Republica Moldova au folosit limba engleză și franceză. Echipa din Polonia a folosit limba engleză și germană.
Proiectul este interdisciplinar îmbinând: matematica (noțiuni de algebră și geometrie), studiul limbilor străine: engleză - pentru toți partenerii și la alegere: franceza cu germana, paralel cu limba maternă, noțiuni de informatică, arte plastice etc. În sala de clasă a fost actualizat permanent panoul proiectului cu postările colegilor parteneri și cu expoziții când a fost cazul. În activitatea 5 a avut loc un schimb de felicitări și mici cadouri. Elevii din Beiuș au pregătit cu drag felicitări, mici amintiri (globuri sub forma unor cizmulițe  tricolore, dulciuri). Am trimis spre partenerii noștri și câte un DVD cu imagini din zona noastră (sponsor Primăria Beiuș).
Produsele finale ale proiectului sunt rezultatul cooperării la nivelul echipelor (prăjiturile, problemele, fotografiile din timpul activităților etc.). De cheltuielile materiale s-a ocupat fiecare partener din proiect. În prezent scriem cartea proiectului pe care o tipărim în România. Ea va fi distribuită tuturor elevilor implicați în proiect, profesorilor și sponsorilor.
Prin proiect școala a fost și va fi promovată prin articole prezentate la simpozioane naționale/ internaționale etc. Elevii sunt încurajați să participe la concursuri de matematică în limbi străine, de exemplu: „Mathmoiselle", „Mathématiques sans frontières-juniors". În 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației va avea loc o celebrare la care vor participa: elevi, profesori, părinți, comunitate.
Detaliile despre proiect se găsesc la adresele:
Link-ul proiectului: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98029,
Site-ul proiectului: https://sites.google.com/site/mathematicsrecipesetw/
Blogul proiectului: http://mathematics20132014.blogspot.ro/
Pagina școlii (proiecte eTwinning): http://www.ciordas.ro/proiecte/,
Revista „OviDan", on-line și format scris, partener ISJ Bihor: http://ovidan.ro/?p=articles.16.1026
Prof. Crina B.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 11:33:10 Ora standard a Europei de Est