Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Proiectul eTwinning „Mathematics and the recipe that reunites our family”

Parteneriat internațional

Proiectul eTwinning „Mathematics and the recipe that reunites our family”

Proiectul „Mathematics and the recipe that reunites our family" a antrenat elevi, cu vârste cuprinse între 11-14 ani, din România, Polonia și Republica Moldova.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că 2014 a fost declarat Anul European pentru Reconcilierea Vieții Profesionale cu Viața de Familie. Prin acest proiect școala în alianță cu familiile elevilor i-a încurajat să-și însușească noțiuni de matematică, a promovat bucătăria tradițională, studiul limbilor străine, armonia și respectul în viața de zi cu zi.
Proiectul a fost lansat la inițiativa prof. Crina Bercovici de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș, România (18 elevi) și prof. Karina Mo¼dzierska de la Gimnazjum im. Marii Sklodowskiej-Curie w Kaliszu Pomorskin, Polonia (18 elevi). Din echipa internațională au mai făcut parte prof. Natalia Grîu de la L.T. „Gheorghe Asachi" Chișinău, Republica Moldova (28 elevi) și prof. Iuliana Trașcă de la Școala cu clasele I-VIII „Gheorghe Popescu" Scornicești, România (16 elevi).
Pe tot parcursul derulării proiectului elevii au avut ocazia să adreseze întrebări profesorilor de matematică (Crina Bercovici), limbi străine (Ioana Rada, Liana Clop), informatică (Manuel Bercovici, Edit Szatmari), specialitate (Ana Matica), diriginte (Mihaela Laza) etc. Au fost implicate în proiect și familiile elevilor.
Activitățile de bază ale proiectului au fost desfășurate în ora de opțional „Matematică fără frontiere, proiecte internaționale" și în timpul liber al elevilor și profesorilor. Opționalul, adresat elevilor clasei a VI-a, a avut ca obiectiv implementarea unui proiect pe platforma eTwinning. La activitățile practice am distribuit roluri tuturor elevilor, fiecare contribuind după posibilități la reușita acestora. În proiect toți partenerii am comunicat în limba engleză, dar documentele (prezentările, textele, problemele, rețetele etc) au fost redactate în câte două limbi de circulație internațională. Echipele din România și Republica Moldova au folosit limba engleză și franceză. Echipa din Polonia a folosit limba engleză și germană.
Proiectul este interdisciplinar îmbinând: matematica (noțiuni de algebră și geometrie), studiul limbilor străine: engleză - pentru toți partenerii și la alegere: franceza cu germana, paralel cu limba maternă, noțiuni de informatică, arte plastice etc. În sala de clasă a fost actualizat permanent panoul proiectului cu postările colegilor parteneri și cu expoziții când a fost cazul. În activitatea 5 a avut loc un schimb de felicitări și mici cadouri. Elevii din Beiuș au pregătit cu drag felicitări, mici amintiri (globuri sub forma unor cizmulițe  tricolore, dulciuri). Am trimis spre partenerii noștri și câte un DVD cu imagini din zona noastră (sponsor Primăria Beiuș).
Produsele finale ale proiectului sunt rezultatul cooperării la nivelul echipelor (prăjiturile, problemele, fotografiile din timpul activităților etc.). De cheltuielile materiale s-a ocupat fiecare partener din proiect. În prezent scriem cartea proiectului pe care o tipărim în România. Ea va fi distribuită tuturor elevilor implicați în proiect, profesorilor și sponsorilor.
Prin proiect școala a fost și va fi promovată prin articole prezentate la simpozioane naționale/ internaționale etc. Elevii sunt încurajați să participe la concursuri de matematică în limbi străine, de exemplu: „Mathmoiselle", „Mathématiques sans frontières-juniors". În 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației va avea loc o celebrare la care vor participa: elevi, profesori, părinți, comunitate.
Detaliile despre proiect se găsesc la adresele:
Link-ul proiectului: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98029,
Site-ul proiectului: https://sites.google.com/site/mathematicsrecipesetw/
Blogul proiectului: http://mathematics20132014.blogspot.ro/
Pagina școlii (proiecte eTwinning): http://www.ciordas.ro/proiecte/,
Revista „OviDan", on-line și format scris, partener ISJ Bihor: http://ovidan.ro/?p=articles.16.1026
Prof. Crina B.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022