Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenti de la Departamentul de Electronica si Telecomunicatii efectueaza stagii de pregatire profesionala in Franta

Bune practici

Studenti de la Departamentul de Electronica si Telecomunicatii efectueaza stagii de pregatire profesionala in Franta

Din 2003, intors din Franta, dupa aproape 5 ani, lucrati in laboratoarele de cercetare din domeniul analizei si prelucarii semnalelor, am trimis 36 de studenti de la specializarile Electronica si Telecomunicatii pentru a pregati proiecte profesionale sub indrumarea profesorilor cu care am colaborat: prof. Danielle Nuzilard de la Universitatea din Reims, prof. Ioan Roxin de la Universitatea din Montbeliard.

Trei au sustinut tezele de doctorat in Franta, iar 28 s-au intors in tara si lucreaza in domeniul ITC.
Anul acesta a fost randul Alexandrei Stan, studenta in anul III la specializarea Retele si Software de Telecomunicatii, sa pregateasca timp de 3 luni un proiect realizat la Universitatea din Franche-Comté in laboratorul ELLIADD  cu echipa OUN, condusa de prof.Ioan Roxin.
La intoarcerea din Franta, Alexandra ne-a impartasit experienta petrecuta acolo:
" Ce va pot spune despre experienta mea Erasmus ? A fost una grozava.
 La inceput, aceasta experienta era , mai degrabã un vis greu de realizat în aceste vremuri, când puþini mai reuºesc sã depaºeascã aceste ‘bariere'.
 Cum de altfel sunt o fire luptãtoare, mi-am propus sa încerc sã îmi îndeplinesc ºi visul acesta, aºa cã mi-am luat inima in dinþi, ºi dupã multe dezbateri, analizã, ºedinte cu cel ce avea sã îmi fie coordonator, domnul profesor Sorin Curila, Presedintele Senatului Universitatii din Oradea, am realizat cã visul care la început pãrea cea mai grea parte din istoria vieþii mele, începuse sã prindã contur. Drumul a fost unul plin de emoþie, ºi încãrcat de întrebãri fãrã rãspuns...dar când am ajuns acolo s-a dovedit a fi totul extraordinar, de la prima zi de acomodare pâna la ultima secundã.
 Despre Montbeliard va pot spune ca este un  oras de vis in care am petrecut trei luni minunate  din viata mea. Acest mirific oras se afla in partea de est a Frantei in regiunea Franche-Comte, fiind foarte aproape de granita cu Elvetia. Povestea orasului se concentreaza asupra printeselor ce au locuit odinioara si au lasat in urma lor ca marturie Castelul ducelui de Wurtemberg. In ceea ce priveste arta, orasul detine numeroase colectii la Muzeul Castelului ducelui de Wurtemberg iar galeria Le 19 este centrul artei contemporane. Un alt loc impresionant pe care l-am  vizitat il reprezinta Uzina si Muzeul Peugeot pentru a admira primele productii de automobile. Nu este de neglijat nici stadionul August-Bonal unde am asistat la un meci de fotbal cu echipa gazda-FC Sochaux-Montbeliard impotriva lui Marseille.
Experienta academica a fost una minunata.Am realizat un proiect in laboratorul ELLIADD, condus de domnul profesor Ioan Roxin (caruia doresc sa ii multumesc si pe aceasta cale pentru atentia, sfaturile dumnealui, pentru ca mi-a permis sa progresez in aceste trei luni), alaturi de echipa OUN("Objets et Usages Numérique")din Montbéliard, Universitatea Franche-Comtė, o echipa dinamica, tanara, cu o autonomie care le permite sa dezvolte propriile proiecte de cercetare. Proiectul la care am lucrat se numeste SCOPANUM- strategii de comunicare în situaþii de crizã  post- accident nuclear cu ajutorul retelelor de socializare. Pe langa acest proiect am participat si la cursurile si laboratoarele sustinute de domnul profesor Ioan Roxin, cursuri care m-au introdus in lumea programarii avansate.
 La sfarsitul lunii martie am asistat la sustinerea tezei de doctorat al lui Ioan Szilagyi, fost student al Universitatii Oradea.
Sistemul universitar este putin diferit fata de cel romanesc, se pune accent pe aprofundare si nu pe acumulare, pe calitate si nu pe cantitate, insa nu as putea sa afirm care dintre cele doua este cel mai bun.
  Din toatã acestã experienþã pot spune cã am avut doar de câºtigat,am acumulat mult mai multe cunoºtinþe ºi informaþi în domeniu cît ºi prieteni în strãinãtate, iar ei, colegii mei, un adevãrat prieten ºi coleg. Recomand din toata inima aplicarea pentru o bursa  in strainatate, deoarece o consider vitala in evolutia  umana si profesionala a tinerilor de varsta mea. " N.F. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Studenti de la Departamentul de Electronica si Telecomunicatii efectueaza stagii de pregatire profesionala in Franta.
P

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:39:49 Ora de vară a Europei de Est