Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Viața și sănătatea, promovate de CFSD BIHOR

Campania „Prezent și viitor pentru sănătatea ta

Viața și sănătatea, promovate de CFSD BIHOR

În ultimele două săptămâni, Clubul Femeilor Social-Democrate Bihor, sprijinit de organizația județeană și municipală ale PSD, a întreprins o serie de acțiuni prin care se continuă campaniile „Fii erou, dăruiește viață!", respectiv „Prezent și viitor pentru sănătatea ta".

Astfel, vineri și sâmbătă, în cadrul nobilei campanii „Prezent și viitor pentru sănătatea ta", zeci de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea pentru a dona sânge, răspunzând astfel îndemnului CFSD Bihor, dar și celui lansat de Ministrul Sănătății, în contextul în care la nivel național și local, criza de sânge este puternic resimțită.
Vicepreședintele CFSD Bihor, doamna  Erica  Mang, având și calitatea de donator, pentru a doua oară în cadrul campaniei, se declară mulțumită de continuitatea și impactul de care se bucură în rândul cetățenilor această campanie, declanșată în luna aprilie, în Oradea și continuată în județ, la Aleșd. Rolul campaniei este nu numai acela de a suplini deficitul de sânge, dar și de a conștientiza populația asupra necesității donării, precum și de beneficiile acestui act asupra sănătății donatorului.
Domnul  Ovidiu Mureșan, viceprimarul municipiului Oradea, a ținut să precizeze că a răspuns apelului umanitar, cu gândul la cei aflați în suferință, cunoscut fiind faptul că, în perioada de vară, numărul donatorilor scade cu aproximativ 20-25%, datorită sezonului de concedii și intensificării lucrărilor în construcții și agricultură. Totodată, s-a arătat impresionat de efortul mobilizator al colegilor din PSD și CFSD pentru reușita acestui demers umanitar,  declarându-se mândru de solidaritatea orădenilor, pe care îi reprezintă în calitate de viceprimar.
Tot din suita de acțiuni a CFSD Bihor, sâmbătă, în localitatea Bratca, s-a desfășurat o noua etapă din cadrul campaniei „Prezent și viitor pentru sănătatea ta". Astfel, celor peste 100 de persoane prezente, le-au fost testate gratuit: tensiunea, glicemia, indicele masei corporale și riscul de osteoporoză, investigațiile întreprinse fiind nu numai o modalitate de verificare a stării de sănătate, ci s-au dovedit a fi de intervenție salutară, în câteva situații: 10 persoane identificate cu valori glicemice peste limita normalului au fost îndrumate spre consult de specialitate, 15 persoane care neștiindu-se cu tensiune arterială au fost depistate cu valori peste limita normalului, iar 52 de femei au fost îndrumate spre consult de specialitate pentru confirmarea diagnosticului de osteoporoză. S-a intervenit la un caz, care prezenta tensiunea arterială 180/100 și glicemia 280 mg (mult peste limita normală), caz care ar fi putut să intre în comă, dacă nu se intervenea cu promptitudine, ne-a informat dna doctor Mariana Cevei.
În cadrul acestei campanii, demarată în 19 iulie a.c.la Ștrandul Venus din 1 Mai și continuată în multe alte locații din: Oradea, Băile Felix, Beiuș, Aleșd, peste 2.000 de cetățeni au avut posibilitatea de a-și testa în mod gratuit: tensiunea, glicemia, indicele masei corporale și riscul de osteoporoză. 
„Cu astfel de campanii, dorim să contribuim la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, prin conștientizarea factorilor de risc, a necesității controlului medical periodic și a autocontrolului asupra vieții personale, dar și să ridicăm nivelul de informare cu privire la donarea de sânge, care în România se află încă mult sub media europeană", a declarat doamna Lilla Debelka, președintele CFSD Bihor.
În acest context, doamna deputat Sonia Drăghici, vicepreședinte CFSD Bihor, a precizat că sângele are o importanță vitală în îndeplinirea unui act medical de calitate, atât în forma sa integrală, cât mai nou și prin derivatele sale de o importanța terapeutică din ce în ce mai mare, datorită acțiunilor substitutive, hemostatice, antiinfecțioase.
Doamna președinte CFSD Bihor, Lilla Debelka, mulțumește tuturor celor care au contribuit la reușita acțiunilor întreprinse: medici, asistente, studenți la medicină, membre ale clubului, colegi din PSD, organizația județeană și municipală Oradea și în mod special dlui dr. Rafik Khal, precum și angajaților Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.
Monica Popovici,
reprezentant relații cu presa, CFSD Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Viața și sănătatea, promovate de CFSD BIHOR.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:40 Ora de vară a Europei de Est