Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mihaela Dindelegan pregãteºte lansarea a cinci cãrþi de poezii

Viaþa pusã în poezie

Mihaela Dindelegan pregãteºte lansarea a cinci cãrþi de poezii

Mihaela Dindelegan pregãteºte lansarea a cinci cãrþi de poezii, dintre care trei sunt destinate copiilor ºi elevilor.

Pare cã s-a nãscut cu poezia în inimã ºi a aºteptat doar clipa potrivitã sã o reverse de acolo afarã ca pe un torent nesfârºit de ape vii.
Dupã un prim volum de versuri lansat anul trecut, Mihaela Dindelegan revine în atenþia cititorilor cu cinci cãrþi de poezii, destinate de data aceasta tuturor categoriilor de vârstã. Legãnatã pe aripile visãrii, autoarea vede o lume nouã plinã de luminã ºi strãlucire, plinã de o fascinaþie a unei vieþi care se împleteºte în armonie ºi cuprinde toate fiinþele vii. De pe aceastã poziþie vine ºi transmite în versuri copiilor gânduri ºi idei legate de sensibilitatea ºi frumuseþea încântãtoare care aºteaptã sã fie descoperitã în toate formele de viaþã, de la firul de iarbã care renaºte dupã o iarnã geroasã, la floarea care-ºi dezvãluie catifelarea în lumina soarelui, la pomii ale cãror frunze danseazã în bãtaia vântului, la fluturii, albinele ºi pãsãrile care încântã privirea cerului cu zborul lor fermecat, ºi la toate vietãþile care umplu de armonie viaþa din jur.
Pline de învãþãminte ºi de exemple copleºitoare de fineþe a trãirilor care se aflã în tot ce e viu, poeziile cuprinse în volumele „Din a vieþii înþelepciune" ne invitã sã ne deschidem inima în faþa comorilor vieþii ºi sã ne lãsãm sensibilizaþi chiar ºi de glasul ascuns al unei flori care ne cheamã sã o ocrotim, pentru a ne putea bucura de frumuseþea ei.
În numãr de trei, cãrþile care poartã titlul „Din a vieþii înþelepciune" sunt concepute pentru niveluri diferite de vârstã, începând cu preºcolarii, elevii din ciclul primar, mergând pânã la liceeni ºi studenþi, ºi aruncând o privire de perspectivã asupra vieþii omului pânã la senectute. În spatele florilor, al fluturaºilor care se înalþã unduindu-ºi aripa în zbor sau al iepurelui care se teme de propria umbrã ne putem regãsi fiecare, de la cel mic pânã la cel vârstnic, cu inocenþa, candoarea, fineþea, teama sau uneori rãutatea care ne caracterizeazã.
O viaþã legatã cu un fir nevãzut de iubire de cãtre Cel care a creat-o, o viaþã care se dezvoltã în mii ºi mii de forme vine sã ne cheme dintre paginile cãrþilor la armonie ºi la înþelegere, sã înlãturãm rãul din calea ºi din gândirea noastrã ºi sã ne ancorãm cu toate forþele în frumos pentru a putea sã ne îmbogãþim cu imensitatea de splendori care ne zâmbesc la tot pasul în tot ceea ce reprezintã viaþã curatã. Dezvoltate în peste 300 de poezii pe parcursul celor trei volume „Din a vieþii înþelepciune", ideile sunt îmbrãcate în cuvinte simple sau profunde, în funcþie de vârsta celor cãrora li se adreseazã. Volumul destinat copiilor mici cuprinde poezii jucãuºe, ritmate ºi uºor de învãþat, definitorie în acest sens fiind simplitatea exprimãrii, dupã cum spune însãºi autoarea:
 
„În simplitate am învelit
Gândul pe care vi l-am dat,
Sã poatã fi de toþi citit
ªi bucurie sã fi aflat
 
Chiar ºi acei ce nu-l citesc,
Dar îl aud de la pãrinþi
În vreme ce în gând pãºesc
Pe urma strofelor cuminþi".
 
ªi pentru ca ideile cuprinse în carte sã poatã fi mai uºor de reþinut, fiecare poezie este însoþitã de câte o planºã de colorat care ilustreazã esenþa versurilor. Astfel de planºe însoþesc ºi poeziile din primul volum, destinat elevilor din ciclul primar. În cazul acestora, gândurile sunt îmbrãcate în cuvinte mai bogate ºi mai pline de înþelesuri.
 
„Am prins în palma mea culoarea
ªi stele-n suflu au zburat
Sã înlãture din gând paloarea
Când peste tine s-au lãsat
 
Plãpând, ca sã nu te rãneascã
În zborul lor cel colorat,
Ci gândul sã þi-l întãreascã,
Sã poatã creºte mai curat".
 
Acestea sunt gânduri ale autoarei inserate pe coperta cãrþii. În fine, volumul de poezii destinat elevilor mai mari, tinerilor, adolescenþilor ºi adulþilor þine cont de experienþele de viaþã ale acestora ºi prezintã aspectele vieþii din lumea înconjurãtoare în toate nuanþele lor, cu bune ºi cu rele.
 
„Am modelat cu încântare
Vii versuri ce le-am inserat
Într-o carte, ca-n înserare
Gândul sã nu îl fi lãsat,
 
Ci sã aºtern în el dulceaþa
Când viaþa începe un gust amar
Sã lase-n urma sa pe faþa
Ce numãrã ani în calendar".
 
Astfel se exprimã autoarea în poezia de pe coperta acestui volum din seria „Din a vieþii înþelepciune", volum care de fapt este al doilea în ordinea scrierii poeziilor.
În fine, în ultimele douã cãrþi ale autoarei visul pãºeºte dincolo de limitele imaginaþiei obiºnuite ºi ne aduce în faþa ochilor imagini de o splendoare copleºitoare, de o grandoare ieºitã din comun ºi de o mãreþie exuberantã, deoarece protagoniºtii acestor cãrþi sunt cerul ºi stelele, infinitul ºi veºnicia, marea ºi întinderea albastrã deasupra ei care o îmbrãþiºeazã în dansul valurilor înspumate. O poveste de dragoste la nivel de univers descrisã în versuri, însã o iubire care aprinde cerul ºi înflãcãreazã marea, astfel pot sã fie definite poeziile cuprinse în volumele „În ochii Infinitului" ºi „În rãsãritul altei vieþi". Pornind de la descoperirea fãcutã de autoare cã infinitul, chiar ºi prin repezentarea graficã pe care i-au dat-o oamenii, are ochi, poeta deschide porþile unei vieþi inimaginabile, în care cuvintele definitorii sunt: splendoare, eleganþã, fineþe, strãlucire, armonie, magnific, eternitate, veºnicie, plutiri catifelate ºi infinite tonuri de nuanþe ºi culori. Cuvintele mlãdiate în strofe elegante picteazã în faþa ochilor cititorului un tablou mirific al unei vieþi din care rãul a fost alungat de o zânã mãiastrã, care este Viaþa însãºi în toatã strãlucirea ºi splendoarea ei. Ideile celor douã cãrþi se împletesc la fel ca spiralele vieþii din lanþul ADN ºi vor sã constituie de fapt o punte în infinit, o scarã pe care omenirea sã facã un simplu pas ºi sã se trezeascã înconjuratã pentru veºnicie de realitatea de vis descrisã în versuri.
Toate cele cinci cãrþi au apãrut în aceastã lunã la Editura Duran's, urmând sã fie prezentate publicului larg joi, 18 septembrie 2014, de la ora 11, în amfiteatrul Bibliotecii Judeþene „Gheorghe ªincai".
Mai multe informaþii despre aceste cãrþi pot fi gãsite pe siteul autoarei, www.petaledestea.ro, volumele urmând a fi disponibile în librãrii ºi chioºcurile de vânzare a presei din Oradea, la editurã, sau pot fi comandate pe site. Preþul fiecãrui volum este de 15 lei.
Mihaela Dindelegan ne-a descoperit cã în prezent pregãteºte publicarea unor cãrþi de poveºti în versuri pentru copii, precum ºi înregistrarea audio a acestora ºi difuzarea lor pe CD. În prima fazã, poveºtile vor putea fi auzite la Radio Maria, în emisiunile pentru copii.
Roxana Popescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Mihaela Dindelegan pregãteºte lansarea a cinci cãrþi de poezii.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 07:39:49 Ora de vară a Europei de Est