Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Copiii sunt ca fluturii ... unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate”

Directorul care sfințește locul!

„Copiii sunt ca fluturii ... unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate”

Zicătoarea „Omul sfințește locul" se adeverește, se verifică și la Școala Gimnazială Nr. 1 din Nojorid.

Revenind, marți (9 septembrie 2014) la Nojorid, am fost plăcut surprinși de recompartimentările făcute și utilarea unor spații administrativ gospodărești, săli și holuri lambrisate, în urma reparației capitale din vara lui 2013, cu fonduri de la Consiliul local.
Dacă noua ordine și organizare încântă ochiul, rezultatele obținute de elevii și dascălii celor trei școli, din Nojorid, Leș și Livada, ne-au bucurat la fel de mult. Mâna de vrednic gospodar se vede peste tot. În curte și în magazie sunt lemne cât pentru două ierni.
„Așa spun normele europene"
Am înțeles de la doamna director Melinda Tănase că toate clădirile au autorizație de funcționare (care expiră în luna noiembrie);  școlile din Leș, Livada și Nojorid sunt pregătite să primească elevii în noul an școlar.  La școala din Leș a fost construită o nouă magazie de lemne, iar la grădiniță urmează să fie schimbat acoperișul, dar lucrarea nu va afecta procesul instructiv-educativ, copiii având unde să-și desfășoare activitățile. La școala și la grădinița din Livada a fost schimbată instalația electrică, s-au schimbat podelele într-o sală de clasă și caloriferele în două săli. Trebuie precizat că la Livada, încălzirea se face cu apă geotermală. La grupurile sanitare sunt amenajate chiar și dispozitive speciale pentru copiii cu dizabilități fizice, chiar dacă la Nojorind încă nu este cazul, „dar așa spun normele europene".
Ceea ce o nemulțumește pe doamna director este starea jalnică a manualelor, care sunt prea uzate după atâtea preluări și transmiteri de la un elev la altul...
Rezultatele elevilor - motive de bucurie
„Cei 36 de absolvenți ai clasei a VIII-a au obținut cele mai bune rezultate și cel mai mare procent de promovabilitate din ultimii șapte ani, reușind ca fiecare să ajungă acolo unde și-a dorit, potrivit opțiunilor exprimate pe fișe: la liceul sanitar, la colegiul economic, la „Aurel Lazăr", „Mihai Eminescu", „Iosif Vulcan", „Mihai Viteazul", liceul ortodox, „Traian Vuia" sau „Constantin Brâncuși"... La olimpiada de limba română eleva Bodea Ligia Bianca din clasa a VII-a a obținut la etapa locală de la Sînmatin 105 puncte, cel mai mare punctaj la clasa a VII-a din zona metropolitană, iar la județ 97 de puncte. La olimpiada de religie, dnele prof. Gabor Livia Dorina și Botiș Daniela au avut trei eleve calificate pentru etapa județeană: Bara Denisa Camelia, Buta Roxana și Goron Jesica. La cea de-a XVIII-a ediție a concursului județean de chimie „Noi și chimia", organizat la CN „Iosif Vulcan" din Oradea, Bodea Ligia, Farcaș Rebeca și Zsori Antonia au obținut mențiuni, iar Tătar Teodora, Palade Denisa și Hulea Maria, diplome de participare. Ne mândrim apoi cu formația de dansuri populare. Ansamblul folcloric „Zestrea Nojoridului", instruit de maestrul coregraf Mircea Dărăban, a cucerit trofeul „Fulgilor de nea".
La capitolul proiecte, doamna director ne-a vorbit despre un proiect tradițional de luptă împotriva consumului de droguri, derulat, de ani și ani, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea. Tema ultimului proiect, implementat împreună cu echipa coordonată de doamna prof. Rodica Turcaș, a fost „Drogurile nu te fac un personaj tragic..., ci doar unul în afara poveștii!" Un proiect care a avut un impact deosebit în rândul elevilor din comuna Nojorid a fost proiectul de educație rutieră „Colțul micului pieton", la care s-au obținut trei premii județene: Denisa Paina - premiul I, Alexia Păcuț - premiul II, iar Andrei Ghilea - premiul III.
Multe ar mai fi de spus, dar ne vor opri la frumoasele panouri care te informează despre activitățile extracurriculare, panouri actualizate ritmic. Un „motto" deosebit ne-a reținut atenția și dorim să vi-l reproducem: „Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh; unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate. De ce să-i compari între ei? Fiecare este diferit. Fiecare este special. Fiecare este frumos!"
Vom încheia aceste însemnări dezvăluind un „secret", divulgat de doamna director Melinda Tănase: „Să știți că în pauze, elevii noștri ascultă muzică și joacă ping-pong".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Copiii sunt ca fluturii ... unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:39:54 Ora de vară a Europei de Est