Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Copiii sunt ca fluturii ... unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate”

Directorul care sfințește locul!

„Copiii sunt ca fluturii ... unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate”

Zicătoarea „Omul sfințește locul" se adeverește, se verifică și la Școala Gimnazială Nr. 1 din Nojorid.

Revenind, marți (9 septembrie 2014) la Nojorid, am fost plăcut surprinși de recompartimentările făcute și utilarea unor spații administrativ gospodărești, săli și holuri lambrisate, în urma reparației capitale din vara lui 2013, cu fonduri de la Consiliul local.
Dacă noua ordine și organizare încântă ochiul, rezultatele obținute de elevii și dascălii celor trei școli, din Nojorid, Leș și Livada, ne-au bucurat la fel de mult. Mâna de vrednic gospodar se vede peste tot. În curte și în magazie sunt lemne cât pentru două ierni.
„Așa spun normele europene"
Am înțeles de la doamna director Melinda Tănase că toate clădirile au autorizație de funcționare (care expiră în luna noiembrie);  școlile din Leș, Livada și Nojorid sunt pregătite să primească elevii în noul an școlar.  La școala din Leș a fost construită o nouă magazie de lemne, iar la grădiniță urmează să fie schimbat acoperișul, dar lucrarea nu va afecta procesul instructiv-educativ, copiii având unde să-și desfășoare activitățile. La școala și la grădinița din Livada a fost schimbată instalația electrică, s-au schimbat podelele într-o sală de clasă și caloriferele în două săli. Trebuie precizat că la Livada, încălzirea se face cu apă geotermală. La grupurile sanitare sunt amenajate chiar și dispozitive speciale pentru copiii cu dizabilități fizice, chiar dacă la Nojorind încă nu este cazul, „dar așa spun normele europene".
Ceea ce o nemulțumește pe doamna director este starea jalnică a manualelor, care sunt prea uzate după atâtea preluări și transmiteri de la un elev la altul...
Rezultatele elevilor - motive de bucurie
„Cei 36 de absolvenți ai clasei a VIII-a au obținut cele mai bune rezultate și cel mai mare procent de promovabilitate din ultimii șapte ani, reușind ca fiecare să ajungă acolo unde și-a dorit, potrivit opțiunilor exprimate pe fișe: la liceul sanitar, la colegiul economic, la „Aurel Lazăr", „Mihai Eminescu", „Iosif Vulcan", „Mihai Viteazul", liceul ortodox, „Traian Vuia" sau „Constantin Brâncuși"... La olimpiada de limba română eleva Bodea Ligia Bianca din clasa a VII-a a obținut la etapa locală de la Sînmatin 105 puncte, cel mai mare punctaj la clasa a VII-a din zona metropolitană, iar la județ 97 de puncte. La olimpiada de religie, dnele prof. Gabor Livia Dorina și Botiș Daniela au avut trei eleve calificate pentru etapa județeană: Bara Denisa Camelia, Buta Roxana și Goron Jesica. La cea de-a XVIII-a ediție a concursului județean de chimie „Noi și chimia", organizat la CN „Iosif Vulcan" din Oradea, Bodea Ligia, Farcaș Rebeca și Zsori Antonia au obținut mențiuni, iar Tătar Teodora, Palade Denisa și Hulea Maria, diplome de participare. Ne mândrim apoi cu formația de dansuri populare. Ansamblul folcloric „Zestrea Nojoridului", instruit de maestrul coregraf Mircea Dărăban, a cucerit trofeul „Fulgilor de nea".
La capitolul proiecte, doamna director ne-a vorbit despre un proiect tradițional de luptă împotriva consumului de droguri, derulat, de ani și ani, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea. Tema ultimului proiect, implementat împreună cu echipa coordonată de doamna prof. Rodica Turcaș, a fost „Drogurile nu te fac un personaj tragic..., ci doar unul în afara poveștii!" Un proiect care a avut un impact deosebit în rândul elevilor din comuna Nojorid a fost proiectul de educație rutieră „Colțul micului pieton", la care s-au obținut trei premii județene: Denisa Paina - premiul I, Alexia Păcuț - premiul II, iar Andrei Ghilea - premiul III.
Multe ar mai fi de spus, dar ne vor opri la frumoasele panouri care te informează despre activitățile extracurriculare, panouri actualizate ritmic. Un „motto" deosebit ne-a reținut atenția și dorim să vi-l reproducem: „Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh; unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate. De ce să-i compari între ei? Fiecare este diferit. Fiecare este special. Fiecare este frumos!"
Vom încheia aceste însemnări dezvăluind un „secret", divulgat de doamna director Melinda Tănase: „Să știți că în pauze, elevii noștri ascultă muzică și joacă ping-pong".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Copiii sunt ca fluturii ... unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019