Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Scrisoare de mulțumire

Iar și iară alături de frații noștri

Scrisoare de mulțumire

Stimați bihoreni,
Cărțile dumneavoastră au ajuns la Chișinău.

Cu prilejul simpozionului „Eminescu și Basarabia" organizat de Vatra Românească, Filiala Bihor și Direcția Județeană de Cultură Bihor, la care au participat academician Mihai Cimpoi și academician Nicolae Dabija, am abordat împreună problemele complexe cu care se confruntă Republica Moldova. Printre marile probleme pe care distinșii oameni de carte ni le-au comunicat este lipsa de carte românească în Republica Moldova. Reamintim românilor din județul Bihor că situația cărții în limba română în Republica Moldova este mai mult decât tristă. După mai bine de două decenii de stat independent, bibliotecile din republică sunt în continuare pline cu cărți rusești. La fiecare cap de locuitor în Republica Moldova revin 17 cărți în limba rusă și câte 2 în limba română. Din fondul total de carte, doar 16% sunt tipărite în grafie latină, ceea ce înseamnă nici jumătate de milion. În lunile martie și aprilie a.c., „Vatra Românească" - filiala Bihor a făcut apel la dumneavoastră, stimați români din județul Bihor și în urma apelului ne-ați donat 5.230 cărți, care în data de 8 mai au ajuns la Chișinău. Bucuria fraților din Basarabia a fost imensă, în câteva ore școlile din Chișinău și din jur au primit cărțile donate de dumneavoastră, desigur insuficiente însă în raport cu nevoia de carte românească. Pentru creșterea fondului de carte românească, „Vatra Românească" - filiala Bihor a făcut demersuri pe lângă Guvernul României, propunând ca instituțiile statului să trimită cărți către Republica Moldova. De asemenea, a propus ca fiecare județ să facă donații de carte către Republica Moldova.
Academicienii Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija, în recenta vizită în județul Bihor, ne-au făcut propunerea să adunăm cărți pentru a deschide o bibliotecă în orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova. „Vatra Românească" - Filiala Bihor a trecut imediat la acțiune, apelând la dumneavoastră, stimați români din județul Bihor, de a dona cărți pentru a putea înființa o asemenea bibliotecă în orașul Chișinău; în acest fel, elevii, profesorii, românii vor avea la dispoziție cartea românească atât de necesară și de cerută de românii din Basarabia. Împreună cu prietenul meu, economist-expert Ioan Chivari și cu alți colegi, am trecut la acțiune, la adunare de cărți. Dl. Chivari a fost nu de puține ori și cărăușul cărților. Toată acțiunea a durat în luna iulie până în 25 august a.c.
Acțiunea noastră nu a fost ușoară, dar a reușit deoarece am fost sprijiniți în primul rând de conducerea ziarului „Crișana", atât prin apelurile publicate cât și prin donația făcută de dl. redactor-șef Daniel Man, care ne-a adus peste 400 de cărți, căruia îi mulțumim în mod deosebit. În fruntea donatorilor de carte se află, ca și în luna aprilie, distinsul general, prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, care ne-a adus peste 1.000 de cărți. Donatori la fel de generoși au mai fost dl. doctor Domuța Horea, care a depășit și domnia-sa 1.000 de cărți. Mulțumim de asemenea dlor mr. Vaipan Adrian-Dorel din Beiuș, dr. Mocanu Ioan, medic primar pensionar, fost director al Spitalului orășenesc Carei - și domniile lor au depășit 1.000 de cărți. Se cuvine să nominalizăm doamnele și domnii prof. univ. dr. Vasile Bara, prof. univ. dr. Vasile Anton, prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. Crăciun Scumpa, prof. Crețu Teodor, economist Ioan Chivari, prof. Teodor David, ing. Șerfezi Traian, col. Gherghel Ioan, ing. Ene Cristian, ing. Sim Adrian, ing. Pitic Vasile, de asemenea Negrean Octavian, Urdea Olimpia, Lelea Elena și Lelea Gavril, Pețan Elena, Dongelo Zoița, Crainic Petru, Sărac Pavel, Papan Georgeta, fam. Bechiu, dna doctor radiolog Munteanu, persoanele menționate au donat de la o sută de cărți în sus, iar dintre ceilalți donatori, nimeni nu a donat mai puțin de 20 de cărți. Printre donatorii de cărți ne-au făcut cinstea de a fi și familii de maghiari, cărora le mulțumim. Avem însă și regretul că printre donatori au fost mai puțini tineri. Oare de ce?
Mulțumim tuturor celor care ne-au adus cărți, indiferent de numărul acestora, prețuim înaltele sentimente ale românilor care ne-au adus cărți, unii cu lacrimi în ochi de bucurie pentru că pot ajuta frații lor din Republica Moldova. Pentru ca aceste cărți să ajungă la Chișinău, am lucrat o lună și jumătate pentru întocmirea de documente necesare la vamă pentru exportul de carte. Nu am fi putut întocmi aceste documente fără sprijinul dat de dna prof. Doina Bunea, președintă a organizației pensionarilor P.S.D. din municipiul Oradea, care ne-a trimis în mod constant, zilnic, pensionari membri și simpatizanți P.S.D. care ne-au fost de mare folos: ing. Braghină Virgil, prof. Mavrichi Teodora, Jeflea Avram, Nenciu Constantin, Dobrin Georgeta, Mihalache Cornelia, Vulturar Victoria, Brandabur Carolina, Tișe Marioara, Roșoga Nicolae, Bere Ioan, Tonț Maria, Sălăjan Nicu și alții. Ne-au mai ajutat prof. Laura Jenei David de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", precum și doamna Săteanu Mioara. Toți donatorii de carte au fost înregistrați în cartea de onoare a „Vetrei Românești" - filiala Bihor, ca membri fondatori ai înființării unei Biblioteci cu carte românească în orașul din suburbiile Chișinăului, Cricova - peste 9.000 de cărți, orașul cu peste 20.000 de locuitori în mare majoritate români, devenind nu numai orașul vinului, ci și orașul cărților.
La donarea de cărți a contribuit și Biblioteca Universității Oradea, precum și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", mulțumim acestor instituții pentru înțelegerea de care au dat dovadă.
„Vatra Românescă" - filiala Bihor aduce mulțumiri dlui prefect Claudiu Pop care ne-a sprijinit în permanență, dlui primar, prof. ing. Ilie Bolojan și viceprimar Ovidiu Mureșan, care ne-au finanțat transportul cărților, fără ajutorul dânșilor cărțile noastre nu puteau ajunge la Chișinău.
Bucuria a fost imensă la sosirea cărților în suburbiile Chișinăului, în orașul vinului Cricova, care a devenit acum orașul cărților românești. În 31 iulie, de Ziua Limbii Române, a fost sărbătorit evenimentul, cu participarea vicepreședintelui regiunii Chișinău, a directorului bibliotecii din Chișinău, prof. Mariana Hârjevschi, coordonatorul acțiunii în Republica Moldova, a primarului orașului, ing. Guțan Valentin. Neputând participa la festivități din motive obiective, am trimis un mesaj către frații mei din orașul Cricova, mesaj prezentat publicului de către prietenul nostru, acad. Nicolae Dabija, care cu această ocazie a propus conducerii orașului ca biblioteca să se numească „Vatra Românească" Bihor. Mesajul a fost înregistrat ca document oficial la Biblioteca orașului și la  Primăria orașului Cricova, drept mulțumire. Oficialitățile orașului ne-au adresat invitația permanentă de a vizita orașul Chișinău, suburbia sa Cricova.
Așadar, avem satisfacția că noi, cei din județul Bihor, am produs o imensă bucurie românilor din orașul Cricova, primarul orașului ne-a transmis un mesaj de mulțumire pentru că am dus cartea românească în orașul lui, carte care poate sădi sentimente mari de iubire de țară, frumosul care vine de la Dumnezeu, frumosul românesc va crește, având carte românească, tinerii vor avea acces la cultură. Cartea se va arăta tuturor, cu singura condiție ca ea să fie deschisă, citită, este drumul luminos ce poate duce la păstrarea identității naționale. Folosul cărții este colosal, te îmbie să fii generos, te poate face să trăiești altă viață, să fii mai bun, mai român, mai iubitor de oameni, dar mai ales iubitor de frați. Frumosul se arată tuturor românilor, indiferent unde vremelnic se află, nu ascunde adevărul, deschizând cartea deschidem ochii către frumos, către cultura universală. Iată deci din Podul de flori am făurit podul de cărți, glasul iubirii pentru Basarabia a intrat în piepturile noastre, dorul nostru de dor, dorul de Basarabia, trimiterea de cărți îi invită și învață pe frații noștri să vină acasă pe vecie, cu Basarabia cu tot, să înlăturăm pentru totdeauna granițele nedrepte. Mesajul nostru străbătut de glasul iubirii pentru Basarabia a răsunat la Cricova, înaltele sentimente exprimate de oficialități ne-au legat sufletește de frații noștri din Republica Moldova, am înțeles și auzit „plânsul neamului", dorul nostru de frumoasa Basarabie, de frații din Basarabia. Dar voi fi mulțumit când toată țara, toate județele țării vor participa la sărbătorirea limbii române în Republica Moldova. Treptele speranței vor putea atunci să devină realitate, glasul iubirii noastre pentru Basarabia să răsune, iar bucuroși, fericiți vom fi când Basarabia va veni pe vecie acasă.
Haideți cu toții să adunăm Þara cea Mare la un loc, țara noastră, sfânta noastră România.
Prof. Teodor DAVID,
vicepreședinte „Vatra Românescă" - Filiala Bihor

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 00:28:47 Ora de vară a Europei de Est