Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Kozak Armond Attila, locul I, la Reșița

Debut cu dreptul în Campionatul național de karting

Kozak Armond Attila, locul I, la Reșița

La primul său concurs, Kozak Armond Attila a ocupat prima treaptă a podiumului, la clasa cadett, 80 cmc, în cadrul Campionatului național de karting rezervat palatelor și cluburilor copiilor, competiție desfășurată la Reșița, la sfârșitul lunii martie.

Kozak Armond Attila este elev, în clasa a V-a D, la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea. Văzându-l atât de pasionat de cursele automobilistice, tatăl l-a înscris pe Armond, la începutul anului (2008), la cercul de karting de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, unde și-a început ucenicia în karting avându-l ca antrenor pe dl Dan Ciuhandru.
Micul pilot s-a împrietenit repede cu antrenorul și motorul, iar tatăl s-a arătat bucuros de alegerea făcută, văzându-l cum vorbește, cu pasiune, de cele dintâi lecții de karting.
La sfârșitul lunii martie (în 28-30 martie 2008), avea să iasă în cursă, participând, oficial, la prima sa competiție națională de karting, un debut cu dreptul în Campionatul național de karting, Armond obținând prima sa victorie, chiar la prima participare. Locul I ocupat de micul pilot din Biharia la întrecerea națională de la Reșița a însemnat extrem de mult pentru moralul său, la început de drum, cu atât mai mult cu cât la Reșița, în unul dintre centrele cu tradiție în motoarele românești de curse, au concurat 180 de piloți, fete și băieți, reprezentând 26 de echipe din țară. La clasa cadett, 80 cmc, Kozak Armond Attila s-a clasat pe primul loc, un motiv de fericire și satisfacție, atât pentru el, cât și pentru tatăl său, care îi prevede un viitor strălucit.
Din nou pe podium, și la Bistrița
Cu aripile crescute, Armond a participat și la concursul interjudețean de karting organizat, de 1 Mai, la Bistrița, competiție la care au participat piloți din 11 centre din țară (cluburi și palate ale copiilor).
Pornind de pe ultima grilă de start, Armond a terminat cursa pe locul II la 80 cmc, iar din cauza unei defecțiuni tehnice, la 60 cmc, a sosit al treilea. Așadar, și la Bistrița, Kozak Armond Attila a urcat în două rânduri pe podiumul de premiere.
Sâmbătă (10 mai), micul pilot din Biharia va concura la Chișineu Criș (județul Arad).
Armond, să-i întreci pe toți! (Ov. Dan)

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023