Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă…”

La Lic. „Don Orione

„Fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă…”

A devenit o tradiție la Liceul „Don Orione" din Oradea ca deschiderea festivă a cursurilor în noul an școlar să aibă loc în 14 septembrie, cu invitați de seamă și avându-i pe cei dragi alături.

Duminică, 14 septembrie, sala festivă a liceului a fost plină până la refuz, iar în prezidiu, alături de conducerea liceului, director Alexandru Stoica, manager Miheller Peter Martin și distinșii părinți Mihai Fechetă și Florian Gui, au onorat PS Sa episcop Virgil Bercea, prefectul județului, dl Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa și dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
Adresându-se cu sinceritate și căldură elevilor, Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea a spus, printre altele: „Așa cum ați aflat la rugăciune, fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă. În sufletul vostru, învățătorii, profesorii vor scrie cu litere de aur, vă vor învăța lucruri minunate. Să fiți bravi și să-i ascultați!"
Dl prefect consideră Liceul „Don Orione" un liceu de referință în județul Bihor, care are acel altceva în modul de predare și interacționare, în sensul bun, iar dl viceprimar îl apreciază un exemplu de bune practici, cu un management performant. „Susținând acest liceu susțin performanța și excelența", a conchis dl viceprimar Ovidiu Mureșan. Președintele Consiliului Județean, dl Cornel Popa, s-a arătat mai emoționat ca niciodată. Domnia sa participa la eveniment în triplă ipostază: ca președinte al CJ Bihor, ca profesor și mai cu seamă ca bunic. Această din urmă calitate l-a mișcat cel mai tare, văzându-și nepoții școlari la acest liceu.
„Iubesc școala pentru că învață adevărul, binele și frumosul" 
În urma experienței fericite pe care a trăit-o în 10 mai în Piața Sfântu Petru din Vatican, când profesori, părinți educatori și elevi de la „Don Orione" s-au întâlnit cu Papa Francisc, distinsul și îndrăgitul părinte Mihai Fechetă a avut duminică o intervenție de suflet, „ca o sărbătoare pentru școala pe care o iubește", cum s-a exprimat Papa Francisc. Și părintele Mihai Fechetă a motivat de ce iubește școala (pentru că așa l-a învățat doamna învățătoare; pentru deschiderea care ți-o dă asupra realității; pentru că școala e un loc de întâlnire; pentru că școala învață adevărul, binele și frumosul). „Misiunea școlii e aceea de a dezvolta sensul adevărului, sensul binelui și sensul frumosului. Acest fapt se realizează printr-o cale bogată, făcută din multe „ingrediente". Iată de ce sunt multe materii/discipline! Deoarece creșterea este fructul a mai multor elemente care acționează împreună și stimulează inteligența, conștiința, afectivitatea, corpul...
Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne dea harul necesar pentru a iubi școala, și pentru a descoperi adevărul, frumosul și binele ce trebuie făcut", a spus părintele Mihai Fechetă.
Din sala festivă, „boboceii", însoțiți de părinți, s-au retras în sălile de clasă repartizate pentru a face cunoștință cu doamna învățătoare, cu sala de clasă, cu banca și cu toate surprizele care îi așteptau.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (83 de poze), accesați Galeria foto: „Fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă…”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:36 Ora de vară a Europei de Est