Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de proiect și înălțare de baloane

De 9 mai, în curtea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”, dublă sărbătoare

Lansare de proiect și înălțare de baloane

Ieri (9 mai 2008), în curtea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” din clădirea veche era mare sărbătoare. De 9 mai, elevi din zece clase purtau în mâini baloane colorate inscripționate, personalizate, și drapele în miniatură ale României și Uniunii Europene. Cum ar fi putut lipsi de la marele fast al lunii mai tocmai El, Soarele, care le îmbujora fețele luminate de zâmbete și le amplifica trăirile interioare speciale!

 „Pot salva și eu un copac”
În careul magic, a fost lansat proiectul „lupișorilor” clasei a II-a A (inst. Maria Donca), în parteneriat cu clasa a II-a D, de la Școala nr. 11 (inst. Dorina Brânzaș) și Organizația națională „Cercetașii României”, Centrul local Oradea.
Despre scopul, etapele și produsele proiectului educativ „Pot salva și eu un copac” au vorbit inst. Maria Donca (liderul grupei cercetașilor lupișori din clasa a II-a A) și Adrian Șuhanea (președintele Centrului local Oradea al „Cercetașilor României”). Îmbrăcați copăcei, Ruxandra Gâdei (reprezentanta clasei a II-a D) și Dragoș Igna (reprezentantul clasei a II-a A)  se bucurau aflând de proiectul ecologic de strângere de maculatură și depozitare în tomberoane speciale, sub deviza „Orice hârtiuță/ Oricât de micuță/ Strângem împreună/ Pentru o lume mai bună!”
Tomberonul reprezentativ al proiectului a fost apoi inaugurat de Ștefan Meșter (din a II-a A) și Mihaela Meze (din a II-a D), care au depus primele pachete cu maculatură. Cel puțin șase tomberoane de acest fel vor fi achiziționate din finanțarea proiectului de către „Cercetașii României”, și puse la dispoziția elevilor din cele două școli partenere.
Etapele proiectului                   
Proiectul se va desfășura în câteva etape succesive.
În prima etapă va fi promovată activitatea de colectare a hârtiei în scopul reciclării acesteia. Promovarea activității pentru înscrierea și a altor participanți va fi făcută prin afișe (în cele două școli) și atragerea în proiect a mai multor cadre didactice (învățători). Această etapă va dura două săptămâni.
Cea de-a doua etapă va consta în organizarea de ateliere de creație în cadrul celor două școli  implicate în proiect. În cadrul atelierelor, hârtia va fi transformată în pastă și pusă în forme speciale de obiecte practice (spre exemplu:  suport de creioane, jucării, medalioane sub diverse forme, suport pentru pahare etc). În această etapă, copiii vor vedea cum eforturile lor de a strânge hârtia și a nu o arunca la gunoi prind contur în obiecte noi, personificate, la care au contribuit chiar ei.
Cea de-a treia etapă va consta într-un atelier comun, desfășurat într-un parc cu toți copiii implicați în proiect, prin care aceștia vor personifica obiectele realizate prin colorarea acestora într-un mod cât mai haios și plăcut, cele mai frumoase fiind premiate. Pentru ca puterea exemplului să fie și mai mare, s-a propus ca fiecare copil să realizeze cel puțin două obiecte. Unul va fi păstrat, iar celălalt, donat. Obiectele strânse pentru donație vor fi scoase la licitație, la sfârșitul activității din parc, cele nevândute urmând a rămâne la licitație pe site-ul Centrului local Oradea al „Cercetașilor României”.
Banii strânși la licitații, împreună cu proiectul și experiența câștigată, vor fi puși la dispoziția unui alt centru local pentru a putea implementa o ediție identică în orașul lor,  după cum ne-a declarat președintele Centrului local Oradea, Adrian Șuhanea.
Mesaje de Ziua Europei, inscripționate pe baloane colorate
În fiecare vineri, la orele amiezii, în curtea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” din clădirea veche, zece clase prezintă, în careul „magic”, bilanțul evenimentelor săptămânii, cu nominalizarea celor mai importante momente. Ieri, trei clase jubilau în careul pedagogiștilor, privind înspre cer dacă nu cumva au sosit bloanele înălțate de ei, joi (8 mai), tocmai în Ungaria, în cadrul unui proiect internațional. Institutoarea Maria Duma a prezentat rezumatul acțiunii de joi din Ungaria, unde  clasele I A (inst. Georgeta Tifor), I E (inst. Aurelia Susan) și II B (inst. Maria Duma) au lansat un proiect educativ internațional, intitulat „Moștenire culturală și istorică fără granițe”.
Finalul a fost electrizant, când zeci de baloane s-au înălțat spre cer, iar altele au pocnit... de atâta bucurie și veselie!
Părtași la bucuria pedagogiștilor întru înălțarea baloanelor erau și elevii clasei a II-a D de la  Școala nr. 11, prezenți la lansarea noului proiect de parteneriat cu clasa a II-a A. (Ovidiu DAN)
P.S. Nu vă impacientați, varianta de ieri (sâmbătă) a fost un test și o "lecție" (de 9 mai) pentru pedagogiști! Felicitări celor care ne-au sunat sau ne-au scris e-mail-uri! Pedagogiștii, tot pedagogiști!
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansare de proiect și înălțare de baloane.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:46:54 Ora de vară a Europei de Est