Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Patrula de Reciclare revine la școală!

O nouă ediție, între 18 septembrie și 15 octombrie

Patrula de Reciclare revine la școală!

București, 19 septembrie. Din 18 septembrie, dascălii din învățământul preuniversitar din toată țara se pot înscrie online în ediția 2014-2015 a Patrulei de Reciclare, programul național de educație de mediu, accesând site-ul www.patruladereciclare.ro

Înscriindu-și unitățile de învățământ în program, fiecare profesor coordonator al Patrulei devine membru al echipei naționale de tineri ecologiști ce militează pentru consolidarea obiceiului colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România. Numai în ultimul sezon, peste 1.000 de profesori și 18.500 de preșcolari, elevi și liceeni au informat sute de mii de români despre importanța colectării deșeurilor electrice și au contribuit la colectarea selectivă a peste 360.000 kg de aparate electrice vechi sau stricate.
„Aceste cifre reprezintă o reușită extraordinară în educația de mediu în România, cu efecte tangibile la nivelul întregii societăți. Profesorii coordonatori implicați de la începutul programului au adus școlilor lor peste 200 de premii, până acum, și-au dotat unitățile de învățământ cu un sistem de colectare a deșeurilor electrice și cu materiale educative speciale, au oferit elevilor lor prilejul de a învăța lucruri noi despre mediul înconjurător, dar, mai ales, au dus educația în afara școlii, în comunitate. În această perioadă au loc și premierile naționale, în județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea, acolo unde patrulele de reciclare au reușit să determine colectarea a cel puțin 50 g DEEE/locuitor, la ediția precedentă, cu ajutorul suporterilor. Sărbătorirea succesului lor este cel mai convingător argument în favoarea participării la acest program", declară Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.
Profesorii care au evaluat ediția 2013-2014  au declarat (în procent de 98%) participarea în Patrula de Reciclare drept o experiență pozitivă și doresc să revină în program. „Copiii învață de la noi, noi învățăm de la ei, ne completăm și astfel iese ceva frumos. Toți elevii se agită, întreabă în jurul lor, pe colegii și profesorii de la alte clase. Noi, profesorii, la rândul nostru, am alertat vecinii, rudele, pe toată lumea. Ne simțim un adevărat motor - îi mobilizăm pe toți cei din jur", spune Daniela Alecu, profesor coordonator al Patrulei Centrului de Zi Giulești din București la ediția 2013-2014.
Sute de educatori, învățători și profesori au oportunitatea să producă o schimbare benefică atât în unitățile lor de învățământ cât și în comunitățile lor, înscriindu-se în noua ediție a programului între 18 septembrie și 15 octombrie 2014. La finalul ediției, în 2015, peste 100 de premii își așteaptă câștigătorii.
Grăbiți-vă, locurile în program sunt limitate!
 ***
Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec cu avizul Ministerului Educației Naționale și cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește, la fiecare ediție, sute de profesori și mii de elevi care încurajează comportamentul responsabil față de mediu în rândul comunităților lor, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Agenții și profesorii lor coordonatori promovează neobosiți importanța colectării selective a DEEE în comunitățile lor prin activități de informare și proiecte creative.
De la lansarea programului Patrula de Reciclare, în anul 2011, au participat peste 60.000 de elevi și peste 1.500 de cadre didactice, reprezentând tot atâtea unități de învățământ (grădinițe, școli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de DEEE în România!
Alexandra Arnăutu,
manager de proiect

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:38 Ora de vară a Europei de Est