Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”

Mihaela Dindelegan ºi-a lansat joi „bijuteriile literare”

„Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”

Ziua de joi, 18 septembrie 2014, a însemnat pentru Mihaela Maria Dindelegan o zi specialã, o sãrbãtoare, un test pe care l-a trecut cu brio în confruntarea cu publicul larg, beneficiarul direct al celor cinci volume de poezii pe care le-a lansat în „cetatea cãrþilor", la Biblioteca Judeþeanã „Gheorghe ªincai" din Oradea

Doamna director Ligia Miriºan, gazda bunã ºi distinsul om de culturã, a primit-o ca pe „patronul nostru spiritual", apreciindu-i poeziile drept „adevãrate mici bijuterii literare", iar „lansarea de astãzi (joi - n.n.) constituie nu numai un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune", a adãugat managerul bibliotecii.
Cea care avea sã se aplece asupra celor trei volume de poezii adresate copiilor, cu ochiul specialistului, cu mintea profesorului de românã ºi cu sufletul transfigurat al copilului care încearcã sã descifreze cât mai exact mesajului versurilor, a fost distinsul profesor de românã Diana Popa, actualmente profesor metodist la CCD Bihor. Analiza literarã pe text, consideraþiile ºi aprecierile domniei sale le-am publicat zilele acestea ºi pot fi citite pe ovidan.ro
Un suflet ales, o sensibilitate aparte ºi un neobosit truditor întru bine, frumos ºi adevãr este preºedintele onorific al Uniunii Femeilor din Bihor, doamna inginer Mioriþa Sãteanu, care a primit cu încântare darul dumnezeiesc oferit de Mihaela. „Mã bucur ºi subliniez satisfacþia mea pentru faptul cã existã oameni care au vocaþie, oameni înzestraþi cu harul în care Cel Înalt a plãmãdit un suflet plin de flacãra cugetãrilor adânci ºi a dragostei pentru tot ce o înconjoarã", a spus, printre altele, doamna Mioriþa Sãteanu, care ne-a ºi recitat o seamã de versuri pentru a-ºi susþine afirmaþiile.
Profesorul metodist ºi inspectorul ºcolar Felicia Ianþa ºi-a întemeiat afirmaþiile pe valoarea instructiv-educativã a versurilor, lecturându-le cu ochii ºi sufletul unui copil ºi analizându-le din perspectiva dascãlului ºi a metodistului. „Valoarea artisticã ºi educativã a textelor contribuie în mod deosebit la formarea ºi dezvoltarea personalitãþii copiilor. Uºor putem concluziona cã acest material („Din a vieþii înþelepciune" - trei volume) constituie un material valoros pentru copii, pentru pãrinþi, pentru bunici ºi pentru dascãli, deopotrivã", a apreciat doamna inspector ºcolar Felicia Ianþa.
„Am prilejul ºi privilegiul de a recomanda lectura unui florilegiu de poezie"
Cele douã volume de poezii adresate adulþilor („În ochii Infinitului" ºi „În rãsãritul altei vieþi") au fost „inventariate" de ochiul critic al poetului dr. Lucian Munteanu. „Metaforele însoþite de expresii meºteºugite de priceperea autoarei în ale condeiului nu se limiteazã doar la titluri. Ele vizeazã pe lângã luãrile de atitudine faþã de ceea ce se cheamã problematica socialã de care am vorbit la început ºi miezul trãirilor sentimentale. Acestea din urmã fiind cele care rãmân pe primul plan al impactului cu cititorii cãrora le sunt adresate. Al doilea volum nu diferã structural de primul, doar conþinutul versurilor se diversificã, curajul de a pune probleme ºi de a da soluþii. Am prilejul ºi privilegiul de a recomanda lectura unui florilegiu de poezie înmãnuncheat în cele douã cãrþi", a conchis dl Lucian Munteanu. Sensibilã, modestã ºi deosebit de sincerã, Mihaela a vibrat îndelung la cele spuse de „instanþa de judecatã", ºi a tresãrit de bucurie vãzând reacþia publicului atunci când actorul Rin Tripa a recitat, adresându-se în special copiilor (pentru cã alãturi de alþi copii, în amfiteatru au fost prezenþi elevi din douã clase primare, elevii dnei profesor Stela Tãutu, de la ªcoala Gimnazialã „Nicolae Bãlcescu" ºi elevii dnei profesor Ioana Chiºiu de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu"), iar la final ne-a mãrturisit: „ M-am oprit asupra experienþelor de viaþã ale noastre ºi ale celor mici, în special, ale necesitãþii sensibilizãrii copiilor faþã de tot ceea ce reprezintã viaþa, de la un strop de apã pe care am încercat sã-l personific în versurile mele pânã la pãrinþi, fraþi, bunici, cei care ne sunt mai aproape în viaþa de zi cu zi; necesitatea vieþii de a fi ascultatã, de a fi auzitã, de a fi perceputã la valoarea ei  adevãratã, dincolo de cuvinte, dincolo de strigãte, dincolo de ceea ce ºocheazã poate ochiul sau urechea în prima fazã", ne-a explicat autorul celor cinci volume de poezii, Mihaela-Maria Dindelegan.
În 11, 12 sau 13 noiembrie 2014, Mihaela a promis sã revinã în faþa marelui public cu trei volume de poveºti în versuri.
Mulþumirile domniei sale s-au îndreptat apoi spre Editura Duran's, spre colaboratorii sãi cei mai apropiaþi: artistul plastic Mãriuþa Jutea ºi graficianul gojdist Flaviu Chiºiu, spre organizatorii ºi gazdele evenimentului, spre toþi prietenii ºi admiratorii prezenþi joi la lansare, dar ºi spre cei doi mici artiºti-surprizã care au dat culoare evenimentului, surioarele Denisa ºi Lorena Ghib (de la ªcoala Gimnazialã Nr. 11 ºi Grãdiniþa Nr. 41).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (56 de poze), accesaþi Galeria foto: „Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 04:21:00 Ora de vară a Europei de Est