Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Moștenire culturală și istorică fără granițe”

Proiectul educativ internațional

„Moștenire culturală și istorică fără granițe”

Sub acest generic, între trei clase de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea (clasa I A, inst. Georgeta Tifor, clasa I E, inst. Aurelia Susan și clasa a II-a B, inst. Maria Duma) și Școala (bilingvă) cu clasele I - VIII din Bedeu, Ungaria, (director, profesor Elena Silaghi) se derulează un proiect educativ internațional, demarat în luna martie 2008.

Parteneriatul asigură oportunități pentru comunicare și cooperare între elevii Liceului Pedagogic și elevii Școlii din Bedeu, grup etnic român minoritar în Ungaria.
Proiectul educativ este un proiect în domeniul Euroregiunii Bihor-Hajdu-Bihar, proiect finanțat de Primăria Oradea din fonduri nerambursabile și dezvoltă parteneriatul dintre cele două școli.
Obiectivele proiectului vizează (după cum aveam să aflăm de la inst. Maria Duma): *conservarea identității naționale în contextul procesului de integrare europeană *respectarea caracterului cultural-național și integrarea acestuia în cadrul universal prin activități inovatoare, interregionale și transnaționale *cunoașterea limbii române, a spațiului românesc, ca parte integrantă a celui european *valorificarea folclorului local în dezvoltarea relațiilor transfrontaliere *dezvoltarea de curriculum prin auxiliare didactice *Promovarea spiritului original, creativ și inovator ca prim instrument al identității naționale prin constituirea clubului de creație literară „Mihai Eminescu” și derularea de activități în scopul cunoașterii și utilizării limbii române *organizarea de activități cu impact transfrontalier care se referă la păstrarea tradițiilor și prezentarea specificului Euroregiunii, cu accentul pe evenimente care stimulează și păstrează relațiile dintre școlile partenere.
Lansarea proiectului a avut loc, joi, 8 mai 2008, la Bedeu (în Ungaria).
Micii cetățeni europeni ai Liceului Pedagogic „I. Vulcan”, foarte mândri de pașapoartele lor noi,  s-au deplasat în Ungaria, formând o caravană de 20 de mașini, unii fiind însoțiți și de părinți, la fel de emoționați ca și odraslele lor.
 Cu toții au fost întâmpinați cu multă căldură de colectivul de cadre didactice, de primarul din Bedeu și de elevi.
Mesaje pentru copiii Europei
Programul întâlnirii de proiect a fost foarte variat și atractiv. După cuvântul de deschidere rostit de directorul școlii, dna prof. Elena Silaghi, elevii claselor primare din Bedeu au susținut un program artistic în limba română. Dna inst. Georgeta Tifor a prezentat proiectul educativ, obiectivele  și agenda acțiunilor viitoare, iar dna inst. Maria Duma a prezentat în power point ,, Ziua Europei e și ziua mea!”, un material-surpriză, inedit, despre etapele construcției Uniunii Europene, instituțiile Uniunii Europene, valori și simboluri europene, precum și cetățenia europeană în contextul Tratatului de instituire a unei  Constituții europene.
După intonarea Imnului UE – „Odă bucuriei”-, elevii clasei a II-a B au alcătuit trenul Europei, format dintr-o locomotivă cu steagul UE și 27 de vagoane cu steagurile țărilor membre ale UE.
 „Mama” Europa s-a mândrit apoi cu cei 27 de puișori confecționați în activitatea condusă de inst. Aurelia Susan,  îndeosebi pentru că au fost lucrați de grupe mixte de copii.
Echipa de dansuri populare a claselor gimnaziale din Bedeu, în frumoase costume populare tradiționale, i-a încântat pe partenerii de proiect cu o suită de dansuri populare românești. Copiii prezenți la activitate au scris mesaje pentru copiii Europei pe un „buchet” de baloane, care apoi, pe acordurile muzicii lui Beethoven, s-au înălțat la cer, călăuzite de doi porumbei.
 Partenerii de proiect din România au avut ocazia să se convingă și de produsele bucătăriei maghiare pe care le-au apreciat foarte mult. Una peste alta, micii europeni pedagogiști, s-au întors acasă plăcut impresionați de tot ceea ce au aflat și au văzut în vizita pe care au făcut-o, joi, în Ungaria.
Următoarea întâlnire de proiect va avea loc de Ziua copilului, în Orășelul copiilor din municipiul de pe Crișul Repede.
„Acest parteneriat dovedește că fonduri europene în domeniul educației există, trebuie doar să le accesăm corect”, ne-a declarat inst. Maria Duma. (Ov. D.)
P.S. Pentru maimulte poze, accesați Galeria foto: „Moștenire culturală și istorică fără granițe”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:47:10 Ora de vară a Europei de Est