Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tu dai direcția, Oradea te urmează!

Programul YouthBank

Tu dai direcția, Oradea te urmează!

Oradea, 26 septembrie 2014 - Programul YouthBank, unul dintre cele mai cunoscute programe de educație nonformală pentru liceeni din țară, a ajuns la cea de-a treia ediție în Oradea.

YouthBank caută liceeni dornici să se implice în comunitatea din care fac parte, oferindu-le cadrul optim pentru dezvoltare personală și profesională. Liceenii orădeni pot să aplice pentru a deveni membri ai echipei YouthBank până la data de 5 octombrie 2014.
Programul este implementat în Oradea de către Fundația Comunitară Oradea, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare. Activitățile YouthBank România sunt incluse în „YouthBank Academy : Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității" -  proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.
YouthBank este administrat de către o echipă de liceeni cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani și are ca scop constituirea, promovarea și administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în scopul dezvoltării comunității locale. Astfel, tinerii au acces la un cadru propice dezvoltării personale, dobândind abilități și cunoștințe de leadership, comunicare, negociere, management de proiecte și management financiar.
Programul YouthBank pornește de la premisa că tinerii reprezintă o resursă esențială pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică activ și practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și administrarea unui fond financiar care susține inițiativele tinerilor.
Programul a câștigat titlul de „Cel mai bun proiect educațional al anului 2010" la Gala Premiilor în Educație și „Premiul pentru Cel mai bun proiect de voluntariat în domeniul tineret" la Gala Voluntariatului din anul 2011. Mai mult, YouthBank Oradea a câștigat unul din premiile concursului
Național „Acționăm Responsabil ! - competiția inițiativelor de responsabilitate socială", organizat de Junior Chamber International Romania.
Cea de-a doua ediție YouthBank, desfășurată în orașul nostru, a reușit să dezvolte comunitatea orădeană prin cei 13 liceeni, membri ai echipei YouthBank Oradea, dar și prin cei 61 de membri ai echipelor de proiect care au primit finanțare din fondul YouthBank. Printre rezultatele celui de-al doilea an de implementare a programului în Oradea putem menționa cele 12 proiecte finanțate (8 în Oradea și 4 în Salonta), un fond de 4045 de euro, constituit prin diverse mecanisme de strângere de fonduri create și implementate de către liceenii din echipa YouthBank Oradea și cu ajutorul partenerilor financiari ai programului și peste 4432 de beneficiari direcți și indirecți ai proiectelor finanțate.
Liceenii dornici să se alăture programului YouthBank sunt invitați să completeze formularul de înscriere care se găsește pe site-ul oradea.youthbank.ro/inscriere până la data de 5 octombrie 2014.
Membră a echipei YouthBank Oradea în ultima ediție, Emanuela Colța, ne vorbește despre experiența sa în YouthBank: „Pentru mine, YouthBank a însemnat o îmbogățire și o deschidere de noi perspective. YouthBank a fost locul în care am putut greși și apoi învăța, adică locul perfect de a acumula experiență."
„YouthBank a fost cel mai performant program de dezvoltare personală la care am luat parte.", spune Maximilian Doboș, membru al echipei YouthBank Oradea.
Mai multe despre programul YouthBank și despre procesul de selecție membri găsiți pe site-ul oradea.youthbank.ro
Programul YouthBank
Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale.
Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 15 comunități. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
Iulia Dudaș,
coordonator program YouthBank Oradea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:21:13 Ora de vară a Europei de Est