Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Vernisajul expoziției de pictură decorativă și terapeutică ,,Mandale și peceți”

Miercuri, la Galeria de Arte Vizuale

Vernisajul expoziției de pictură decorativă și terapeutică ,,Mandale și peceți”

Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea, ne invită miercuri, 1 octombrie 2014, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale (str. Republicii, nr. 15) la vernisajul expoziției de pictură decorativă și terapeutică, intitulată ,,Mandale și peceți", semnată de pictorița Eugenia Drăgoi.

Din partea UAP Oradea prezintă Radu Tîrnovean, referințele critice vor fi oferite de către doamna dr. Agata Chifor, istoric de artă. Artista se află la cea de-a cincea personală, domnia sa fiind interesată de lumea spirituală a simbolurilor creștine și ezoterice.
Pe simezele galeriei veți putea admira cele 39 de lucrări realizate în ultimii doi ani în tehnică mixtă, acryl, pe pânză, carton și lemn.
Vernisajul va fi animat de doi artiști care vor interpreta muzică celtică.
Lucrările sunt de vânzare și vor sta pe simeze până în 10 octombrie 2014.
Intrarea este liberă, iar publicul poate vizita expoziția zilnic între orele 10-18, de luni până vineri.
Radu Tîrnovean,
administrator UAP
 
MANDALA
IDEEA MANDALEI
   ... a fost introdusă în psihologie de către Carl Gustav Jung, care întrebat care va fi în zilele noastre arhetipul dominant, a răspuns fără ezitare și cu vehemență: dezintegrarea.
 Această dezintegrare este, cu siguranță, cel mai mare pericol care amenință omenirea astăzi. Psihologia oferă soluția mandalei. Calea mandalei constă într-o meditație activă și curativă vizând dezvoltarea și îmbogățirea propriei persoane.  
BENEFICITATEA MANDALEI
 Mandala ne ajută să găsim echilibrul interior prin intermediul jocului de forme și culori. Cu ajutorul unui punct central, mandala ne permite  să ne deschidem spre spiritual, să ne înțelegem eul interior, să-l armonizăm cu lumea care ne înconjoară și să evoluăm, astfel, ca indivizi. Desenând sau pictând o mandală, noi creăm propriul nostru spațiu sacru, un centru de reunificare și concentrare a energiilor noastre. Mandala ne pune în contact cu înțelepciunea noastră profundă, permițându-ne să devenim acela sau aceea care suntem destinați să fim cu adevărat. Calea mandalei este o celebrare a vieții însăși, o minunată ocazie de a ne dezvolta, de a iubi și de a fi.
SEMNIFICAÞIA MANDALEI
Mandala înseamnă literal cerc  și este unul dintre cele mai importante simboluri ale umanității. Forma sa circulară și structura sa concentrică reflectă forma universului exterior și sensul perfecțiunii interioare. Concentrarea asupra formei și a conținutului ei este o manieră de rugăciune și de meditație, conducând în cele din urmă la a fi una cu lumea. Mandala conține și organizează energiile arhetipale ale inconștientului într-un mod care devine asimilabil pentru conștiință. Mandala este definită ca o diagramă cosmologică ce poate fi folosită în meditație. Această diagramă constă într-o serie de forme, de obicei geometrice concentrice, organizate pe diferite niveluri vizuale.
SEMNIFICAÞIA  ELEMENTELOR
Cercul este forma de bază a mandalelor. Este simbolul perfecțiunii, al mișcării neîncetate, al călătoriei inițiatice, care ne ajută să ne descoperim pe noi înșine. Cercul reprezintă absolutul.
Pătratul este simbolul naturii și al proceselor ei de dezvoltare. Este simetric datorită celor patru laturi egale, semnificând o lume în echilibru, stabilă, spre care trebuie să aspirăm.
Triunghiul este cea mai puternică formă magică din toate culturile. Dacă vârful este îndreptat în sus, reprezintă capacitatea noastră de a ne transforma. Dacă este îndreptat în jos, semnifică subconștientul nostru, care își poate schimba forma asemenea apei.
Dreptunghiul ca și pătratul, reprezintă stabilitatea pe care o căutăm în viața terestră, dar și puterea intelectului nostru, care ne indică forma prin care să ne autodepășim în fiecare zi.
Crucea reprezintă întâlnirea dintre lumea divină și a pământeană, a vieții și a morții, a conștientului și a subconștientului, a masculinului cu femininul etc.
Steaua cu cinci colțuri, pentagrama reprezintă libertatea spre care aspirăm, înălțarea sprituală.
SEMNIFICAÞIA CULORILOR
 Culoarea este sufletul naturii și al întregului Cosmos și noi facem parte din acest suflet atâta timp cât viețuim culoarea. (Rudolf Steiner, 1 ian. 1905)
Alb - culoarea norilor, al porumbelului păcii, al spumei mării. Înseamnă puritate, inocență, optimism și generozitate.
Negru - culoarea nopții, a panterei și a tăciunelui. Înseamnă putere, supremație, tăcere, eleganță naturală. Semnifică ceva distant și rece.
Gri - culoarea fumului, a pietrei. Reprezintă evaziunea, tendința de a nu pactiza nici cu albul, nici cu negrul.
Roșu - IUBIRE - culoarea  sângelui, al cireșelor și al buzelor. Semnifică capacitatea de a iubi, de a fi joviali și fericiți. Excesul de roșu înseamnă iritare și mânie.  
Oranj - SFINÞENIE - culoarea portocalei, a piersicii, a coamei leului și a dovlecilor. Este culoarea creativității, imaginației, plină de energie și vitalitate.
Galben - ÎNÞELEPCIUNE - culoarea florii-soarelui, a aurului, asociată cu lumina, căldura și tinerețea, cu principalele surse de energie din univers.  Folosită în exces, duce la epuizare.
Verde - SPERANÞĂ - simbolul primăverii, al renașterii, al smaraldului, al compasiunii dar și al vieții moarte.
Albastru - ADEVĂRUL - culoarea cerului, a mării, a mantiei Sfintei Marii, mama noastră a tuturor. Semnifică tot ce este imuabil, calm și sincer. Este culoarea nobleței.
Violet roz - COMPASIUNEA - culoarea apusului, a ametistului tămăduitor. Este cea mai spirituală culoare din tot spectrul. Ne ajută să ne limpezim mintea și să ne conectăm la spiritualitate.
Roșu-violet (magenta) - SACRIFICIUL - culoarea răsăritului de  soare; amestec de alb cu roșu, de pasiune și de dragoste față de noi și semenii noștri. Culoarea romantismului, a gingășiei și a tandreței.
Indigo - FORÞĂ
Fiecare om, cu materiale, tehnici și culorile preferate, poate să își creeze propria mandală. Simbolismul culorilor, numerelor, formelor și motivelor pentru interpretare permite fiecăruia dintre noi să-și găsească propriul său adevăr interior.
MEDITAÞIA CULORII - RUDOLF STEINER (1 ian.1905)
Roșu - Sunt traversat de substanța mâniei divine. Această mânie se îndreaptă împotriva păcatelor. Judecata cea de pe urmă. Învăț să mă rog.
Portocaliu - Ne înarmează cu forță interioară. Vrea să ne fortifice și să trezească în noi aspirația de a cunoaște interiorul lucrurilor.
Galben - Trăiesc datorită forțelor de la care am fost creat în prima mea încarnare.
Verde - Mă încarnez în acum. Mă vindec. Devin egoist. Devin un microcosmos.
Albatru - În albastru depășesc egoismul. Devin macrocosmos. Mă dăruiesc lumii.
Violet-roz - Resimt compasiunea în violet-roz.
ELEMENTELE MANDALEI DACICE
Burebista, Decebal, Ianus/ Ion, Gebeleizis, Zamolxis, Deceneu, Dromichete și Lisimah, Ciobanul,Ielele, Lupul alb, Gaea, Hestia, Bendis, Rarău și Ceahlău, Dunărea, Vulcan, Zeul Mării Negre.
ELEMENTELE MANDALEI TIBETANE
Roata legii, Floarea de lotus, Nodul infinit, Antahkarana, Om-aum, Taijitu, Pești aurii, Buddha, Buddhapada, Chintamani, Cochilia de melc, Steagul victoriei, Leul zăpezilor, Dojre, Vasul prețios de lut, Umbrela de soare, Abhaya mudra.
ELEMENTELE MANDALEI CELTICE
Nodul infinit, Labirintul, Floarea vieții, Crucea celtică, Copacul vieții, Graalul, Pasărea, Cernunnos, Druidul, Lebăda, Grifonul, Soarele și Luna, Triskelion, Triquetra, Bărbatul verde, Șarpele, Câinele.
 ELEMENTELE MANDALEI MAYA
Ah-Puch, Ahauc, Chaac, Zeul vântului, Manik, Templul lui Kukulkan, Balam, Pakal, Ek Khuah, Ah Kin, Hurakan, Itzamna, Ix Chel, Kauil, Xaman Ek, Gukumatz, Kukulman, Stăpânul vieții, Yum kax.
MANDALA COSMICĂ 
Oferă tuturor un sentiment de eliberare, care vine din realizarea unității fenomenelor și experiențelor. O serie de cercuri concentrice, semnificând evocarea universului, a galaxiilor învârtindu-se în jurul unui centru, a planetelor rotindu-se în jurul Soarelui.
Simbolul sufletului călătorind de la periferie spre centru oricărei înțelegeri.  
Simbolul planului esențial al Universului, punând în echilibru forțele centrifuge și pe cele centripete, îmbinând începutul și sfârșitul.
Simbolul suprem al totalității; centrul său este unitatea, echidistantă de fiecare punct de pe diametrul centrului. Rezultatul - individul experimentează
MANDALA CREȘTINĂ
Apare în rozase și labirinturi, reprezentând o modalitate de a conecta punctele crucii.
Crucea este asociată cu răscrucea unde se concentrează energia esențială; este Copacul Vieții, cu conotațiile sale legate de moarte și renaștere, de lăstărire și ofilire.
Bibliografie:
1.Adkinson, Robert - Simboluri sacre. Popoare, religii, mistere,Editura ART, București 200
2. ***- Mandala, armonie prin culori și forme, Editura Curtea Veche, București 2013

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 17:10:24 Ora de vară a Europei de Est