Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La „Noaptea Cercetătorilor”, am văzut copii și tineri curioși

Vineri, 26 septembrie

La „Noaptea Cercetătorilor”, am văzut copii și tineri curioși

La cea de-a II-a ediție a manifestării „Noaptea Cercetătorilor", organizatorii evenimentului i-au invitat pe toți cei curioși „la o călătorie în lumea fascinantă a științei".

Ne-am bucurat să găsim vineri, 26 septembrie 2014, în Sala Polivalentă a Universității din Oradea, cetatea de suflet a științei orădene, copii și tineri curioși de cercetare și știință.
Celor mari, a se înțelege adulți, fie ei de toate culorile politice și sociale, meserii și profesii, trebuia să li se ofere pâine și circ, precum în politică (și la televizor), dar poate nici atunci nu se lăsau duși de-acasă!
Cei mici și curioși au savurat tot ce li s-a oferit pe standuri din partea facultăților și a partenerilor de proiect, orădeni, dar nu numai, pentru că la un stand i-am descoperit și pe brașoveni.
Centrul de interes, zicem noi, l-au constituit roadele cercetării tehnice, mașinuțele și roboțeii, dar și oferta generoasă a polițiștilor, prietenii copiilor (dna Ioana, Lăcrimioara, Flaviu și „părintele portretului robot", criminalistul Florin); SMURD-ul și Cercetașii au făcut valuri cu demonstrațiile și concursurile lor, iar Meridian O și președintele astroclubului, dna profesor Nicoleta Pazmany au atras ca un magnet „cititorii în stele"!
Centrele de cercetare ale Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației au excelat!
Exponatele prezentate la standuri au putut fi testate chiar de participanții doritori,  care astfel au putut pune mâna (la propriu) pe rezultatele cercetării din domeniile: inginerie electrică, inginerie electronică și telecomunicații, ingineria sistemelor automate, calculatoare și tehnologia informației. Posterele de prezentare a unor tehnologii, echipamentele electrice și electronice au completat explicațiile date de cadrele didactice (însoțite de studenți și absolvenți pasionați de activitatea de cercetare). Astfel, Centrul de Cercetare și Inginerie Tehnologică în Conversia Energiei Electromagnetice (CCITCEE), reprezentat de doamna conf. dr. ing. Livia BANDICI și dl prof. dr. ing. Dorel HOBLE, directorul Departamentului de Inginerie Electrică, a avut un stand experimental de testare la vibrații; demonstrațiile au vizat determinarea duratei de viață a becurilor cu incandescență; un stand experimental de încălzire inductivă la suprafață a unor bare cilindrice din materiale feromagnetice; dl prof. dr. ing. Ștefan NAGY a prezentat un sistem electromecanic prevăzut cu senzori de culoare, ultrasonic și tactil pentru deplasarea pe un traseu prestabilit prin program. Traseul este parcurs prin mișcări înainte și la dreapta, cu viteză redusă de căutare a traseului colorat în negru; un sistem electromecanic de deplasare pe teren accidentat, prevăzut cu diferențial și frână pe roțile din spate; dl prof. dr. ing. Ovidiu POPOVICI ne-a încântat cu un scuter electric, un automobil telecomandat, alimentat de la un panou fotovoltaic și o pilă de combustie cu hidrogen; dl ing. Zsolt SZABO ne-a reținut atenția cu un sistem mobil de poziționare 2D. Centrul de Cercetare în Tehnologia Informației, Electronică și Automatică (CCTIEA), reprezentat de dl conf. dr. ing. Ioan BUCIU, a avut expuse la standul de prezentare o aplicație software pentru recunoașterea fețelor umane; ultima versiune cu multiple noi facilități; dl conf. dr. ing. Tiberiu BARABAS ne-a atras cu doi roboței: unul pentru detectarea și ocolirea obstacolelor, iar celălalt pentru urmărirea unui traseu; dl ing. Florin AVRAM ne-a surprins cu roboțelul pe senile, comandat cu telefon mobil smart (Smartphone); dl ing. Andrei PEPENEAÞĂ făcea concurență celor de la SMURD, cu manechinul de resuscitare cu asistare electronică; doamna ing. Amalia BREB comanda un robot mobil prin semnale infraroșii; dl ing. Lucian BOT a scos în față un  robot mobil dotat cu senzori de distanță, detector de traseu; dl ing. Levente HITTER ne-a prezentat o stație portabilă de transmisii radiofonice, asistată de calculator; aplicația rulează pe un server de la care poate fi accesată prin Internet de 9.000 de utilizatori, iar dl conf. dr. ing. Ovidiu NEAMÞU, directorul Centrului de Cercetări, Proiectări în Domeniul Energiilor Nepoluante (CCPDEN), ne-a furnizat informații legate de metodele noi de stocare a energiei electrice. De această prezentare, cu lux de amănunte, se face (ne)vinovat dl prorector Daniel Trip, bunul nostru prieten, care ne-a fost „ghid" și îndrumător și la această ediție.
Am spus ce am spus, dar credem că imaginile (o poză face) vor face cât 1.000 de cuvinte", vorba unora de la televizor, oferindu-vă prilejul de a vedea ceea ce s-a întâmplat minunat în „Noaptea Cercetătorilor".
Felicitări Universității Oradea pentru întâmplarea minunată oferită orădenilor vineri seara!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (111 poze), accesați Galeria foto: La „Noaptea Cercetătorilor”, am văzut copii și tineri curioși.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 20:03:59 Ora de vară a Europei de Est