Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Europa, noua mea adresă!”

Un nou proiect al pedagogiștilor orădeni

„Europa, noua mea adresă!”

„Europa, noua mea adresă!” este titlul proiectului lansat, joi, 8 mai 2008, în clădirea principală a Liceului Pedagogic „ Iosif Vulcan” Oradea, proiect educativ, finanțat de Primăria Oradea din fonduri nerambursabile.

Scopul proiectului este creșterea gradului de cunoaștere în rândul copiilor de vârstă școlară mică a culturii și civilizației europene și a aportului țării noastre la cultura europeană.
Parteneri în proiect sunt elevii claselor conduse de inst. Aurelia Susan, Lavinia Sabău și Adriana Puie -coordonator de proiect. De la lansare au lipsit elevii clasei I E, aceștia fiind parte și în proiectul „Moștenire culturală și istorică fără granițe” care s-a lansat în aceeași zi în Ungaria.
Prima activitate în cadrul proiectului a fost una pe grupe la care au participat 61 de elevi. O grupă a cules informații din colecția de reviste Scooby Doo despre arhitectura și clădirile importante din capitalele europene; o alta, din enciclopedia „Micii europeni”, a selectat informații despre tradiții și obiceiuri din spațiul european; altă grupă a realizat o prezentare de monede și bancnote de circulație europeană înainte și după introducerea monedei unice; o alta a compus din piese puzzle harta UE cu cele 27 de steaguri pe margini; o grupă a avut de realizat o construcție din piese plasticate a unei clădiri reprezentative din Europa, văzute prin ochii de copil; penultima grupă a selectat dintr- o colecție de peste 750 de șervețele câteva pe care le consideră a fi potrivite să circule în întreaga Europă, iar ultima grupă trebuia să construiască un vehicul de circulație europeană. Fiecare echipă și-a desemnat un reprezentant care să prezinte rezultatul muncii în grup. Cu toții am aflat că UE a fost înființată în 1957, și are în prezent 27 de state membre. Pe steagul albastru al Europei strălucesc 12 stele aurii. Imnul european este „ Odă bucuriei”, de Beethoven, iar euro este moneda unică a 13 țări europene. Surpriza a venit din partea ultimei echipe de constructori care a prezentat drept vehicul un scaun pentru teleportare, astfel că pentru a ne deplasa de la „noua noastră adresă” la oricare alta,  e suficientă puterea gândului, o dată așezați în respectivul vehicul.
Întâlnirea s-a finalizat cu prezentarea unei suite de dansuri populare românești, urmate de un spectacol inspirat din cultura popoarelor (cântece și poezii în limbile română, maghiară, engleză, franceză, germană și spaniolă).
Următoarea întâlnire de proiect a avut loc chiar a doua zi, în 9 mai, cu prilejul Zilei Europei. (Adriana P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europa, noua mea adresă!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:30:27 Ora de vară a Europei de Est