Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Europarlamentarii” gojdiști au adoptat o rezoluție în Parlamentul European

Simulând, ieri, în cadrul Centrului Europe Direct Agora

„Europarlamentarii” gojdiști au adoptat o rezoluție în Parlamentul European

Înscriși în cadrul celei de-a VII-a ediții a Concursului Național pentru liceeni „Euroscola", desfășurat sub genericul „Împreună pentru tinerii Europei - o propunere legislativă de succes", gojdiștii „europeni", coordonați de doamnele prof. Cătălina Georgescu și Livia Mircea, au simulat, ieri (sâmbătă, 4 oct. 2014), adoptarea unei rezoluții în Parlamentul European.

Ei au adoptat rezoluția în fața unor distinși invitați: senatorul Florian Bodog, prof. univ. dr. Ioan Mang, vicepreședinte al CJ Bihor, prof. univ. dr. ing. Ioan Mintaș, prim-vicepreședinte al Consiliului Național al IMM, Emilian Pavel, director în Ministerul Tineretului și Sportului, europarlamentar și alți europarlamentari.
La finalul manifestării, „europarlamentarii" gojdiști s-au bucurat de aprecierile dlui senator Florian Bodog, ale europarlamentarului Emilian Pavel, precum și de sugestii oferite cu generozitate la filmări de către senatorul Petru Filip, fost vicepreședinte al Senatului și fost europarlamentar.
Simulările au avut loc în cadrul Centrului Europe Direct Agora Oradea, cu concursul și sprijinul nemijlocit al directorului Europe Direct Agora, doamna conf. univ. dr. Alina-Angela Manolescu și al dlui rector Ioan Dzițac.
Simularea și filmarea procesului legislativ
În perioada 3 septembrie - 3 octombrie 2014, în cadrul proiectului „Europe thinks! Europe acts! Europe wins!" cei 24 de „europarlamentari" gojdiști au desfășurat o seamă de activități de implementare a proiectului: stadii de selecție, documentare, mediatizare, concepere și realizare a proiectului și înscrierea proiectului în concurs.
Ieri, la Universitatea Agora - Centrul Europe Direct, a avut loc simularea și filmarea procesului legislativ în Parlamentul European, ca urmare a propunerii legislative inițiate de Comisia Europeană, cu tema: „Împreună pentru tinerii Europei. Apel la acțiune pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor". Practic ei au întocmit un raport pe baza acelui apel, cu șapte propuneri de  lege, între care: Garanția pentru tineret, Programul EURES, Programul Erasmus... Raportul a fost urmat de trei interpelări și răspunsurile la interpelări.
Cei 24 de gojdiști s-au comportat ca și cum s-ar fi aflat în Parlamentul European.
Activitatea în plen a fost condusă de  președintele acestuia, Oniță Horia, flancat de cei trei vicepreședinți: Dzițac Ioana, Funar Artemis și Miclăuș Bogdan.
Să mai spunem că pe lângă simularea și filmarea realizată ieri, gojdiștii au avut de realizat pentru dosar  proiectul propriu-zis, descrierea proiectului lor, intitulat „Europe thinks! Europe acts! Europe wins!" (scop, obiective, grupul țintă, chestionar la care au răspuns aproximativ 150 de gojdiști, despre șomaj și instituțiile europene, o sesiune informativă pentru echipa proiectului, întâlniri cu demnitari cu experiență de europarlamentari, participare la Consiliul consultativ al AJOFM Bihor, întâlnire cu inspectorul școlar general Nicolae Avram, stimularea creativității gojdiștilor gimnaziști prin realizarea de desene „inteligente", un sondaj realizat pe stradă cu orădenii despre șomaj și instituțiile europene, precum și colectarea de date prin intermediul unor formulare despre șomajul în Diaspora, cu ajutorul rudelor și prietenilor plecați la lucru în state ale UE).
„Dar să știți că proiectul nostru nu se oprește aici, la scrierea proiectului pentru concursul „Euroscola" și câștigarea lui (Să ne ajute Dumnezeu!). Spuneam de Europe wins, care asigură sustenabilitatea. Ce se va întâmpla practic: copiii vor face un blog, care se numește „Blog pentru job", pentru care vom primi lunar informații de la AJOFM, cu posturi vacante și ce se mai întâmplă nou în legătură cu șomajul...", ne-a explicat doamna profesor Cătălina Georgescu, sufletul proiectului, un „expert" în proiecte internaționale, câștigate pe fonduri europene.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Europarlamentarii” gojdiști au adoptat o rezoluție în Parlamentul European.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:54:59 Ora de vară a Europei de Est