Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială

Astăzi, duminică, 5 octombrie

La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială

Părinții parohi ai Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfântul Apostol Andrei" din Oradea, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au avut astăzi (duminică, 5 octombrie 2014) invitați speciali: pe părintele Pavel Daniel, de la Satu Mare, iar la stană, a cântat, alături de protopsaltul Mihai, grupul psaltic „Tronos" (parte din grupul psaltic „Tronos"), al Patriarhiei Române; grupul a fost condus de părintele diacon Adrian Stolnicu, dimpreună cu alți trei psalți de la Catedrala Patriarhală.

„Le mulțumim pentru frumoasele cântări, pentru înălțarea duhovnicească ce ne-au creat-o în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, îi mulțumim părintelui Pavel Daniel de la Satu Mare, un apropiat, prieten al lui Mihai, care a slujit împreună cu noi și ne-a transmis un cuvânt de învățătură", ne-a spus părintele vicar Vasile Bota.
„Iubiți pe vrăjmașii voștri"
În cuvântul de învățătură, părintele Daniel ne-a pus la suflet învățătura cuprinsă în „Predica de pe munte".
„Pericopa de astăzi este un fragment din capitolul VI din Evanghelia după Luca. Foarte repede, încă din primul verset, evanghelistul ne trimite la miezul acestei Pericope evanghelice. În versetul 31 spune Mântuitorul Hristos mulțimilor: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea!" Acest îndemn al Mântuitorului Hristos ne duce cu gândul la un proverb românesc: „Ce ție nu-ți place altuia nu face!" Cele două seamănă între ele, dar diferența este foarte mare. Dacă proverbul românesc ne sfătuiește să nu faci altuia ce ție nu-ți place. În mintea mea, acest proverb se leagă foarte strâns cu Legea Veche, Legea Vechiului Testament. Or noi știm că am rămas la Legea Veche. Chiar Sfântul Pavel ne spune că a trecut vremea: să nu faci, să nu spui, să nu atingi...În „Predica de pe munte", vedem foarte clar diferența pe care Domnul Hristos o face între Legea Veche și Legea Nouă; practic, Legea Veche a fost doar o pregătire pentru venirea lui Hristos în lume. Adevărata valoare a vieții creștine, în legătură și în contact nemijlocit, strâns și personal cu Dumnezeu, este dată de Legea cea Nouă. Deci, dacă proverbul românesc și dimpreună cu el toată Legea Vechiului Testament ne interzice să facem rău, nu putem rămâne la acest stadiu. Nu-i suficient să stăm ca și leguma. Nu-i suficient să ignorăm pe cel din jurul nostru. Nu-i suficient să nu-i facem rău. Dacă facem asta nu avem nimic la plus. Atâta că nu avem minusuri, dar nu-i suficient...Domnul Hristos ne lansează o provocare spre a trăi la modul pozitiv viața ta cu celălalt. Să-i arăți celuilalt că tu ești creștin. Să-i arăți celuilalt că tu nu ești un om obișnuit, că tu ești fiul lui Dumnezeu. Suntem chemați la a fi niște creștini lucrători; la a arăta dragostea noastră față de Dumnezeu și față de aproapele prin fapte, prin cuvintele noastre, prin gesturile noastre...Și acum vine cheia: „Iubiți pe vrăjmașii voștri. Faceți bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb și răsplata voastră va fi multă și veți fi Fiii Celui PreaÎnalt", adică vom fi fii ai lui Dumnezeu", a concluzionat părintele Daniel Pavel.
Protopsaltul Mihai și Alina se cunună, astăzi, în fața lui Dumnezeu
Protopsaltul Mihai și Alina vor păși astăzi în fața sfântului altar pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin taina cununiei.
„Îi dorim, în numele dumneavoastră, protopsaltului Mihai și Alinei, ani mulți și binecuvântare de la Dumnezeu", a spus în încheierea cuvântului său părintele vicar Vasile Bota.
La mulți și fericiți ani, Mihai și Alina, și din partea noastră, a credincioșilor acestei parohii!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021