Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială

Astăzi, duminică, 5 octombrie

La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială

Părinții parohi ai Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfântul Apostol Andrei" din Oradea, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au avut astăzi (duminică, 5 octombrie 2014) invitați speciali: pe părintele Pavel Daniel, de la Satu Mare, iar la stană, a cântat, alături de protopsaltul Mihai, grupul psaltic „Tronos" (parte din grupul psaltic „Tronos"), al Patriarhiei Române; grupul a fost condus de părintele diacon Adrian Stolnicu, dimpreună cu alți trei psalți de la Catedrala Patriarhală.

„Le mulțumim pentru frumoasele cântări, pentru înălțarea duhovnicească ce ne-au creat-o în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, îi mulțumim părintelui Pavel Daniel de la Satu Mare, un apropiat, prieten al lui Mihai, care a slujit împreună cu noi și ne-a transmis un cuvânt de învățătură", ne-a spus părintele vicar Vasile Bota.
„Iubiți pe vrăjmașii voștri"
În cuvântul de învățătură, părintele Daniel ne-a pus la suflet învățătura cuprinsă în „Predica de pe munte".
„Pericopa de astăzi este un fragment din capitolul VI din Evanghelia după Luca. Foarte repede, încă din primul verset, evanghelistul ne trimite la miezul acestei Pericope evanghelice. În versetul 31 spune Mântuitorul Hristos mulțimilor: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea!" Acest îndemn al Mântuitorului Hristos ne duce cu gândul la un proverb românesc: „Ce ție nu-ți place altuia nu face!" Cele două seamănă între ele, dar diferența este foarte mare. Dacă proverbul românesc ne sfătuiește să nu faci altuia ce ție nu-ți place. În mintea mea, acest proverb se leagă foarte strâns cu Legea Veche, Legea Vechiului Testament. Or noi știm că am rămas la Legea Veche. Chiar Sfântul Pavel ne spune că a trecut vremea: să nu faci, să nu spui, să nu atingi...În „Predica de pe munte", vedem foarte clar diferența pe care Domnul Hristos o face între Legea Veche și Legea Nouă; practic, Legea Veche a fost doar o pregătire pentru venirea lui Hristos în lume. Adevărata valoare a vieții creștine, în legătură și în contact nemijlocit, strâns și personal cu Dumnezeu, este dată de Legea cea Nouă. Deci, dacă proverbul românesc și dimpreună cu el toată Legea Vechiului Testament ne interzice să facem rău, nu putem rămâne la acest stadiu. Nu-i suficient să stăm ca și leguma. Nu-i suficient să ignorăm pe cel din jurul nostru. Nu-i suficient să nu-i facem rău. Dacă facem asta nu avem nimic la plus. Atâta că nu avem minusuri, dar nu-i suficient...Domnul Hristos ne lansează o provocare spre a trăi la modul pozitiv viața ta cu celălalt. Să-i arăți celuilalt că tu ești creștin. Să-i arăți celuilalt că tu nu ești un om obișnuit, că tu ești fiul lui Dumnezeu. Suntem chemați la a fi niște creștini lucrători; la a arăta dragostea noastră față de Dumnezeu și față de aproapele prin fapte, prin cuvintele noastre, prin gesturile noastre...Și acum vine cheia: „Iubiți pe vrăjmașii voștri. Faceți bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb și răsplata voastră va fi multă și veți fi Fiii Celui PreaÎnalt", adică vom fi fii ai lui Dumnezeu", a concluzionat părintele Daniel Pavel.
Protopsaltul Mihai și Alina se cunună, astăzi, în fața lui Dumnezeu
Protopsaltul Mihai și Alina vor păși astăzi în fața sfântului altar pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin taina cununiei.
„Îi dorim, în numele dumneavoastră, protopsaltului Mihai și Alinei, ani mulți și binecuvântare de la Dumnezeu", a spus în încheierea cuvântului său părintele vicar Vasile Bota.
La mulți și fericiți ani, Mihai și Alina, și din partea noastră, a credincioșilor acestei parohii!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:32:21 Ora de vară a Europei de Est