Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială

Astăzi, duminică, 5 octombrie

La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială

Părinții parohi ai Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfântul Apostol Andrei" din Oradea, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au avut astăzi (duminică, 5 octombrie 2014) invitați speciali: pe părintele Pavel Daniel, de la Satu Mare, iar la stană, a cântat, alături de protopsaltul Mihai, grupul psaltic „Tronos" (parte din grupul psaltic „Tronos"), al Patriarhiei Române; grupul a fost condus de părintele diacon Adrian Stolnicu, dimpreună cu alți trei psalți de la Catedrala Patriarhală.

„Le mulțumim pentru frumoasele cântări, pentru înălțarea duhovnicească ce ne-au creat-o în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, îi mulțumim părintelui Pavel Daniel de la Satu Mare, un apropiat, prieten al lui Mihai, care a slujit împreună cu noi și ne-a transmis un cuvânt de învățătură", ne-a spus părintele vicar Vasile Bota.
„Iubiți pe vrăjmașii voștri"
În cuvântul de învățătură, părintele Daniel ne-a pus la suflet învățătura cuprinsă în „Predica de pe munte".
„Pericopa de astăzi este un fragment din capitolul VI din Evanghelia după Luca. Foarte repede, încă din primul verset, evanghelistul ne trimite la miezul acestei Pericope evanghelice. În versetul 31 spune Mântuitorul Hristos mulțimilor: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea!" Acest îndemn al Mântuitorului Hristos ne duce cu gândul la un proverb românesc: „Ce ție nu-ți place altuia nu face!" Cele două seamănă între ele, dar diferența este foarte mare. Dacă proverbul românesc ne sfătuiește să nu faci altuia ce ție nu-ți place. În mintea mea, acest proverb se leagă foarte strâns cu Legea Veche, Legea Vechiului Testament. Or noi știm că am rămas la Legea Veche. Chiar Sfântul Pavel ne spune că a trecut vremea: să nu faci, să nu spui, să nu atingi...În „Predica de pe munte", vedem foarte clar diferența pe care Domnul Hristos o face între Legea Veche și Legea Nouă; practic, Legea Veche a fost doar o pregătire pentru venirea lui Hristos în lume. Adevărata valoare a vieții creștine, în legătură și în contact nemijlocit, strâns și personal cu Dumnezeu, este dată de Legea cea Nouă. Deci, dacă proverbul românesc și dimpreună cu el toată Legea Vechiului Testament ne interzice să facem rău, nu putem rămâne la acest stadiu. Nu-i suficient să stăm ca și leguma. Nu-i suficient să ignorăm pe cel din jurul nostru. Nu-i suficient să nu-i facem rău. Dacă facem asta nu avem nimic la plus. Atâta că nu avem minusuri, dar nu-i suficient...Domnul Hristos ne lansează o provocare spre a trăi la modul pozitiv viața ta cu celălalt. Să-i arăți celuilalt că tu ești creștin. Să-i arăți celuilalt că tu nu ești un om obișnuit, că tu ești fiul lui Dumnezeu. Suntem chemați la a fi niște creștini lucrători; la a arăta dragostea noastră față de Dumnezeu și față de aproapele prin fapte, prin cuvintele noastre, prin gesturile noastre...Și acum vine cheia: „Iubiți pe vrăjmașii voștri. Faceți bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb și răsplata voastră va fi multă și veți fi Fiii Celui PreaÎnalt", adică vom fi fii ai lui Dumnezeu", a concluzionat părintele Daniel Pavel.
Protopsaltul Mihai și Alina se cunună, astăzi, în fața lui Dumnezeu
Protopsaltul Mihai și Alina vor păși astăzi în fața sfântului altar pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin taina cununiei.
„Îi dorim, în numele dumneavoastră, protopsaltului Mihai și Alinei, ani mulți și binecuvântare de la Dumnezeu", a spus în încheierea cuvântului său părintele vicar Vasile Bota.
La mulți și fericiți ani, Mihai și Alina, și din partea noastră, a credincioșilor acestei parohii!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Biserica „Sf. Apostol Andrei”, am avut parte de o Liturghie specială.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021