Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii din Tinca și-au omagiat patronul spiritual la mormântul său din Oradea

Sâmbătă, la Cimitirul municipal din Oradea

Elevii din Tinca și-au omagiat patronul spiritual la mormântul său din Oradea

Activitatea de sâmbătă, 4.octombrie 2014, se înscrie în suita de activități din cadrul proiectului „Modelarea caracterului elevilor de liceu pentru reducerea violenței și cultivarea spiritului de echipă".

Manifestarea elevilor de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca s-a desfășurat la mormântul lui Nicolae Jiga și al soției sale, Ana, din Cimitirul municipal Oradea și a  debutat cu slujba de pomenire, oficiată de preotul Ioan Codorean de la Biserica cu Lună, continuând cu alocuțiunea d-lui Voicu David și a coordonatoarei de proiect, d-na prof. Madear Viorica, după care elevii claselor a XI-a A și a X-a C au susținut un scurt program artistic, în cadrul căruia eleva Prisecaru Teodora a recitat poezia d-nei prof. Dorina Negrean, „In memoriam Nicolae Jiga". A urmat citirea articolului d-nei prof. Anca Cosma despre viața lui Nicolae Jiga , de către elevii Vesa George Cătălin și Blidar Horia din a XI-a A. Activitatea s-a încheiat cu intonarea Imnului școlii, sub îndrumarea profesorului de muzică, dl Negruț Radu.
 
            IN MEMORIAM
            NICOLAE JIGA
 
            Judeu a fost numele său
            Și din plugari născutu-s-a.
            Dar munca și curajul său,
            Soarta și viața-i va schimba.
 
            Ca ucenic în prăvălie
            El a muncit mulți ani în șir.
            Și-apoi , el calfă-avea să fie
            Și proprietar de magazin.
 
            Inspector fi-va mai târziu
            Și-n multe școli el va ajunge.
            Realitatea grea din jur,
            În sufletul său va pătrunde.
 
            Și-o hotărâre a luat:
            S-acorde ajutorul său
            Copiilor ce-au învățat,
            În școli mizere, atât de greu.
 
            Așa, și-n Tinca a sosit,
            Cu sprijin și bunăvoință.
            Teren a dat și-a sprijinit
            Din suflet, și cu prisosință
 
            Liceu-n care azi muncim
            Și învățăm cu spor în toate,
            Tot lui, terenu-i datorăm,
            Și numele-am vrut să i-l poarte.
 
            Deci, cu mândrie an de an,
            Noi numele i-l vom cinsti.
            Și-n veci, acestui bihorean,
            Din suflet îi vom mulțumi.
                                                              Prof. Dorina Negrean
Nicolae Jiga
Nicolae Jiga
Nicolae Jiga.jpg
Născut
4 octombrie 1790, Sânnicolau Român, Bihor
Decedat
5 noiembrie 1870, Budapesta
Ocupație
comerciant, filantrop
Căsătorit cu
Ana Cosperda
Copii
Ioan, Ana, Maria, Nicolae
Nicolae Jiga (sau Zsiga, născut Judeu, n. 4 octombrie 1790 sau 1792, Sânnicolau Român, județul Bihor - d. 5 noiembrie 1870, Budapesta, Ungaria), comerciant român din Oradea, filantrop.
 
Biografie
Născut în Sânnicolaul Român, județul Bihor, din părinți plugari, avea numele de familie Judeu. A făcut școala primară în localitatea natală și la Oradea, unde a urmat doar două clase gimnaziale, apoi a părăsit școala și a intrat ca ucenic într-o prăvălie. Numele i-a fost schimbat în Jiga de către patronul său, pe când era ucenic. Mai târziu devine calfă și apoi își deschide o prăvălie. În 12 noiembrie 1817 se căsătorește cu văduva Ana Cosperda, originară dintr-o familie de macedoneni. Soția sa primește ca zestre o prăvălie, pe care Nicolae Jiga o va gestiona și care îi va permite să își dezvolte tot mai mult afacerile și să facă avere.
Din căsătoria lui Nicolae cu Ana vor rezulta patru copii: Ioan (născut în 1818, decedat în copilărie), Ana, Maria (născută la 25 ianuarie 1824) și Nicolae (născut la 16 noiembrie 1820).
În 1839 este numit inspector peste școlile din Bihor, funcție pe care o va deține până în 1870. În această calitate, Jiga intră în contact cu realitatea dură a școlilor românești, cu mizeria în care trăiesc elevii și începe să acorde ajutoare, la început câte puțin, sub formă de mâncare și haine, apoi cu sume tot mai mari destinate bisericii, școlilor, culturii.
Pe plan bisericesc, era un participant nelipsit la problemele comunității și s-a luptat mult pentru ca biserica românească să iasă de sub tutela sârbească a Carlovițului. În acest sens, a fost desemnat să facă parte din delegația lui Emanoil Gojdu la guvern, pentru a cere recunoaștere aspirațiilor naționale ale românilor ortodocși. A construit pe banii săi turnul bisericii din satul natal, a cumpărat locul pe care se va ridica biserica ortodoxă română din Tinca, județul Bihor, și a contribuit financiar la ridicarea acesteia. A sprijinit cu bani renovarea bisericii ortodoxe din Sârbi, județul Bihor.
La 1848 a fost delegat la adunarea națională din Timișoara pentru ziua de 25 iunie, dar care nu s-a mai ținut. După revoluție, N. Jiga renunță a se mai implica în politică și se dedică activității școlare, bisericești și filantropice. Numai în perioada 1854-1864 a ajutat anual câte 20 de tineri studenți români ortodocși cu câte 50 de florini anual. A contribuit cu bani la repararea de biserici, a donat terenuri și imobile către biserici și școli, a înființat un fond pentru ajutorarea românilor care nu aveau suficienți bani pentru a-și deschide o prăvălie, a susținut tipărirea unor cărți și multe altele.
Cea mai importantă realizarea a lui Nicolae Jiga fost înființarea fundației „Zsigiană" cu un capital de 40.000 florini, cu scopul de a asigura burse pentru studenții români. În 1869 a mai înființat o fundație, cu capital de 6.000 florini, dedicată susținerii elevilor români de la liceul din Beiuș.
În anul 1865, împăratul austriac Francisc Iosif I, l-a distins pe Nicolae Jiga cu ordinul „Crucea de Aur" pentru merite deosebite, ca mare comerciant și filantrop român.
Moștenirea
Liceul teoretic din Tinca, județul Bihor, poartă numele de "Nicolae Jiga".
O stradă din centrul municipiului Oradea, județul Bihor, a fost denumită după numele lui Nicolae Jiga.
Bibliografie
  • Enciclopedia Minerva, Cluj, 1929
  • Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, județul Bihor, Biografie Nicolae Jiga
  • Neș, Teodor - Oameni din Bihor (1848-1918), Tipografia diecezană, Oradea 1937
  • Vulcan, Iosif - Nicolau Zsiga, articol în revista "Flacăra", nr. 1, Pesta, 5/17 iunie 1865
Bibliografie recomandată
  • Roșu, Titus Livius, Un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni : mecenatele Nicolae Jiga : 1790-1870, Editura Cogito, Oradea, 2000 ISBN 978-973-8032-41-5
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii din Tinca și-au omagiat patronul spiritual la mormântul său din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 februarie 2020