Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozion și expoziția „Arta în tranșeele primului război mondial”

Astăzi, sunteți invitați la Primăria Oradea, la

Simpozion și expoziția „Arta în tranșeele primului război mondial”

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe la București și al Studioului de Arte Plastice al Armatei București, are onoarea de a vă invita astăzi, 10 octombrie 2014, în Sala „Traian Moșoiu" a Primăriei Municipiului Oradea la Simpozionul EXPOZIÞIONAL dedicat împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial și a 70 de ani de la eliberarea Oradiei și la expoziția intitulată „Arta în tranșeele primului război mondial".

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice găzduiește expoziția în obiectivul turistic Turnul Primăriei Oradea (str. Tudor Vladimirescu nr. 2), în perioada 10 octombrie - 30 noiembrie 2014 cu program de vizitare zilnic, între orele 12,00 - 18,00.
În vederea dezvoltării ariilor curriculare extrașcolare în instituțiile de învățământ din județul Bihor, adresăm pe această cale invitația către cadrele didactice și elevi de a vizita gratuit expoziția, cu posibilitate de programare a grupurilor la tel. 0731/212.284.
Expoziția unică pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, formată din 24 de panouri, ilustrează pentru prima dată reacția artiștilor plastici cehi în legătură cu izbucnirea primului război mondial, propriile zile petrecute pe front sau cu veștile sosite de pe câmpurile de luptă. Expoziția cuprinde operele artistului plastic recunoscut în lume Frantisek Kupka, iar aceasta prezintă și alți pictori  cehi renumiți. O parte independentă a expoziției o formează  caricaturile și desenele de amator, dar cu atât mai impresionante provenite din jurnalele de însemnări ale soldaților.  
Studioul de Arte Plastice al Armatei, condus de artistul Valentin Tănase, prin aportul artiștilor plastici ai studioului: Marcel Chițac, Cătălin Gadei, George Grigorescu, Bela Kromer, Valentin Macarie, Albin Stănescu, prezintă peste treizeci de lucrări inspirate atât din momentele de glorie ale ostașilor români din timpul ducerii bătăliilor, cât și din viața de zi cu zi a celor aflați sub arme, în tranșee, în repaus, sau în pregătirea pentru acțiunea de luptă. Sunt prezentate în portrete sugestive figuri și personalități emblematice ale epocii: regele Ferdinand I și regina Maria, generali, ofițeri și simpli militari, fie deveniți eroi, fie rămași anonimi, a căror jertfă a stat la temelia victoriei finale. Din colecția Muzeului Militar Național sunt prezentate două lucrări realizate de doi clasici ai picturii românești interbelice, Camil Ressu și Costin Petrescu, participanți direcți la campaniile din timpul Marelui Război, ca și o colecție de arme și uniforme din perioada 1914-1918.
Programul Simpozionului expozițional
12:00 - 12:15 Cuvânt de deschidere
Oficialități ale Primăriei Municipiului Oradea
Invitați:
Locțiitor al ambasadorului Republicii Cehe la București, director al Studioului de Arte Plastice al Armatei, artist plastic Valentin Tănase
12:15 - 13:20 Prelegeri pe tema „Împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război și a 70 de ani de la eliberarea Oradiei"     
Prof.univ.dr. Gabriel Moisa - „Reconfigurarea hărții politice a lumii secolului XX prin cele două mari conflagrații mondiale"
Dumitru Noane - „Oradea și cetatea orădeană în timpul Primului Război Mondial"
Prof.univ.dr. Viorel Faur - „Oradea - 12 octombrie 1918".
Gen.(r) Vasile Creț - „12 octombrie 1944 - eliberarea orașului Oradea"
Prof.univ.dr. Antonio Faur - Realități transilvănene la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.  
13:20 - 14:30 Vernisajul expoziției „Arta în tranșeele Primului Război Mondial", a artistului plastic Valentin Tănase. Prezentarea lucrărilor din cadrul expoziției.
Lupșea Angela,
director executiv

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:05:43 Ora de vară a Europei de Est