Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Ziua Educației, sărbătorită la CCD Bihor

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Luni, 06.10.2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, s-a sărbătorit Ziua Educației și implicit a Educatorului, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul", eveniment aflat la a doua ediție.

Invitați de onoare au fost profesori de prestigiu, care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea învățământului bihorean. Aceștia sunt: d-na prof. Maria Badea, d-na prof. Florica Bozântan, dl. prof. Ioan Chelemen, dl prof. Vasile Marcu, dl. prof. Ioan Șereș.
Doamna director a C.C.D. Bihor, prof. Carmen Bodiu a deschis activitatea, adresând un  cuvânt de bun venit invitaților, inspectori școlari și directori ai unităților de învățământ din Oradea, subliniind importanța celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenți: insp. șc. gen. adj. prof. Codruța Bogdan, insp. șc. Viorel Ilea, insp. șc. Peto Csilla, insp. șc. Elisaveta Roșu, insp. șc Florin Negruțiu, director, prof. Dan Matei - Liceul cu Program Sportiv Bihorul, director, prof. Ioan Micu - Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", director, prof. Gheorghe Troie- Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" și director prof. Florian Hava - Școala Gimnazială Dacia.
 În continuare, doamna director a precizat că „toamna este anotimpul roadelor, în care se culeg fapte și se seamănă gânduri", propunându-le celor prezenți un joc sub reverberațiile afective ale timpului. Astfel, acele ornicului au derulat la timpul prezent povești din trecut, povești de viață, pentru a-i cunoaște pe cei ale căror fapte se identifică cu istoria și tradițiile învățământului bihorean. La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepție. Pentru început s-a derulat  povestea despre tinerețea spirituală a unui cadru didactic, prezentată de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Astfel se țese povestea vieții d-nei Maria Badea, fost inspector școlar și director al CCD Bihor.
Urmează o nouă poveste despre întruchiparea frumosului, a sincerității și a purității. Povestea este spusă de doamna prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Bozântan Florica, un cadru didactic de excepție.
Cea de a treia poveste desfășoară traseul unui educator de prestigiu, o poveste despre înțelegerea integrată și completă a vieții, prezentată de d-ra profesor metodist Raluca Șereș.
S-au punctat aspecte din cariera d-lui prof. Ioan Chelemen, fost inspector școlar și profesor universitar.
D-na prof.dr. Popa Rodica expune filonul altei povești, cea despre eleganța și armonia unei personalități, fiind evocată figura d-lui prof. Vasile Marcu, profesor universitar.
Cea de-a cincea poveste se centrează pe generozitate și profesionalism, protagonistul fiind dl. prof. Ioan Șereș, fost inspector școlar și director al CCD Bihor, iar povestitor d-na  prof. metodist Diana Popa.
Doamna director încheie jocul întoarcerii în timp, precizând că ziua educației nu este o zi, ci este o viață întreagă, iar în ceea ce privește rolul profesorului „nu există un om în viață căruia să nu-i fi fost rostite cuvinte hotărâtoare de către un profesor sau învățător, cuvinte care
i-au determinat întreg cursul vieții". (Mircea Malița)
În finalul dezbaterii, d-na director a mulțumit d-lui Ghib Ionel, director al Firmei de transport Lancetti care, și în acest an, a sponsorizat frumoasele plachete înmânate distinșilor oaspeți și i-a invitat pe elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea și talentul lor.
Cu vădită emoție pe chipuri, distinșii oaspeți au fost surprinși de atmosfera și primirea călduroasă a gazdelor, felicitându-i pentru generoasa inițiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor

Trimite email

vineri, 26 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!