Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Ziua Educației, sărbătorită la CCD Bihor

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Luni, 06.10.2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, s-a sărbătorit Ziua Educației și implicit a Educatorului, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul", eveniment aflat la a doua ediție.

Invitați de onoare au fost profesori de prestigiu, care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea învățământului bihorean. Aceștia sunt: d-na prof. Maria Badea, d-na prof. Florica Bozântan, dl. prof. Ioan Chelemen, dl prof. Vasile Marcu, dl. prof. Ioan Șereș.
Doamna director a C.C.D. Bihor, prof. Carmen Bodiu a deschis activitatea, adresând un  cuvânt de bun venit invitaților, inspectori școlari și directori ai unităților de învățământ din Oradea, subliniind importanța celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenți: insp. șc. gen. adj. prof. Codruța Bogdan, insp. șc. Viorel Ilea, insp. șc. Peto Csilla, insp. șc. Elisaveta Roșu, insp. șc Florin Negruțiu, director, prof. Dan Matei - Liceul cu Program Sportiv Bihorul, director, prof. Ioan Micu - Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", director, prof. Gheorghe Troie- Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" și director prof. Florian Hava - Școala Gimnazială Dacia.
 În continuare, doamna director a precizat că „toamna este anotimpul roadelor, în care se culeg fapte și se seamănă gânduri", propunându-le celor prezenți un joc sub reverberațiile afective ale timpului. Astfel, acele ornicului au derulat la timpul prezent povești din trecut, povești de viață, pentru a-i cunoaște pe cei ale căror fapte se identifică cu istoria și tradițiile învățământului bihorean. La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepție. Pentru început s-a derulat  povestea despre tinerețea spirituală a unui cadru didactic, prezentată de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Astfel se țese povestea vieții d-nei Maria Badea, fost inspector școlar și director al CCD Bihor.
Urmează o nouă poveste despre întruchiparea frumosului, a sincerității și a purității. Povestea este spusă de doamna prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Bozântan Florica, un cadru didactic de excepție.
Cea de a treia poveste desfășoară traseul unui educator de prestigiu, o poveste despre înțelegerea integrată și completă a vieții, prezentată de d-ra profesor metodist Raluca Șereș.
S-au punctat aspecte din cariera d-lui prof. Ioan Chelemen, fost inspector școlar și profesor universitar.
D-na prof.dr. Popa Rodica expune filonul altei povești, cea despre eleganța și armonia unei personalități, fiind evocată figura d-lui prof. Vasile Marcu, profesor universitar.
Cea de-a cincea poveste se centrează pe generozitate și profesionalism, protagonistul fiind dl. prof. Ioan Șereș, fost inspector școlar și director al CCD Bihor, iar povestitor d-na  prof. metodist Diana Popa.
Doamna director încheie jocul întoarcerii în timp, precizând că ziua educației nu este o zi, ci este o viață întreagă, iar în ceea ce privește rolul profesorului „nu există un om în viață căruia să nu-i fi fost rostite cuvinte hotărâtoare de către un profesor sau învățător, cuvinte care
i-au determinat întreg cursul vieții". (Mircea Malița)
În finalul dezbaterii, d-na director a mulțumit d-lui Ghib Ionel, director al Firmei de transport Lancetti care, și în acest an, a sponsorizat frumoasele plachete înmânate distinșilor oaspeți și i-a invitat pe elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea și talentul lor.
Cu vădită emoție pe chipuri, distinșii oaspeți au fost surprinși de atmosfera și primirea călduroasă a gazdelor, felicitându-i pentru generoasa inițiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020