Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Ziua Educației, sărbătorită la CCD Bihor

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Luni, 06.10.2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, s-a sărbătorit Ziua Educației și implicit a Educatorului, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul", eveniment aflat la a doua ediție.

Invitați de onoare au fost profesori de prestigiu, care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea învățământului bihorean. Aceștia sunt: d-na prof. Maria Badea, d-na prof. Florica Bozântan, dl. prof. Ioan Chelemen, dl prof. Vasile Marcu, dl. prof. Ioan Șereș.
Doamna director a C.C.D. Bihor, prof. Carmen Bodiu a deschis activitatea, adresând un  cuvânt de bun venit invitaților, inspectori școlari și directori ai unităților de învățământ din Oradea, subliniind importanța celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenți: insp. șc. gen. adj. prof. Codruța Bogdan, insp. șc. Viorel Ilea, insp. șc. Peto Csilla, insp. șc. Elisaveta Roșu, insp. șc Florin Negruțiu, director, prof. Dan Matei - Liceul cu Program Sportiv Bihorul, director, prof. Ioan Micu - Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", director, prof. Gheorghe Troie- Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" și director prof. Florian Hava - Școala Gimnazială Dacia.
 În continuare, doamna director a precizat că „toamna este anotimpul roadelor, în care se culeg fapte și se seamănă gânduri", propunându-le celor prezenți un joc sub reverberațiile afective ale timpului. Astfel, acele ornicului au derulat la timpul prezent povești din trecut, povești de viață, pentru a-i cunoaște pe cei ale căror fapte se identifică cu istoria și tradițiile învățământului bihorean. La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepție. Pentru început s-a derulat  povestea despre tinerețea spirituală a unui cadru didactic, prezentată de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Astfel se țese povestea vieții d-nei Maria Badea, fost inspector școlar și director al CCD Bihor.
Urmează o nouă poveste despre întruchiparea frumosului, a sincerității și a purității. Povestea este spusă de doamna prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Bozântan Florica, un cadru didactic de excepție.
Cea de a treia poveste desfășoară traseul unui educator de prestigiu, o poveste despre înțelegerea integrată și completă a vieții, prezentată de d-ra profesor metodist Raluca Șereș.
S-au punctat aspecte din cariera d-lui prof. Ioan Chelemen, fost inspector școlar și profesor universitar.
D-na prof.dr. Popa Rodica expune filonul altei povești, cea despre eleganța și armonia unei personalități, fiind evocată figura d-lui prof. Vasile Marcu, profesor universitar.
Cea de-a cincea poveste se centrează pe generozitate și profesionalism, protagonistul fiind dl. prof. Ioan Șereș, fost inspector școlar și director al CCD Bihor, iar povestitor d-na  prof. metodist Diana Popa.
Doamna director încheie jocul întoarcerii în timp, precizând că ziua educației nu este o zi, ci este o viață întreagă, iar în ceea ce privește rolul profesorului „nu există un om în viață căruia să nu-i fi fost rostite cuvinte hotărâtoare de către un profesor sau învățător, cuvinte care
i-au determinat întreg cursul vieții". (Mircea Malița)
În finalul dezbaterii, d-na director a mulțumit d-lui Ghib Ionel, director al Firmei de transport Lancetti care, și în acest an, a sponsorizat frumoasele plachete înmânate distinșilor oaspeți și i-a invitat pe elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea și talentul lor.
Cu vădită emoție pe chipuri, distinșii oaspeți au fost surprinși de atmosfera și primirea călduroasă a gazdelor, felicitându-i pentru generoasa inițiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor

Trimite email
sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:15:31 Ora standard a Europei de Est